21 / 05 / 2024

Uzman isim tehlikeye dikkat çekti! Konut satışları için devlete çok önemli çağrı yaptı!

Uzman isim tehlikeye dikkat çekti! Konut satışları için devlete çok önemli çağrı yaptı!

Yaşanan büyük felaketin ardından, bundan sonra inşa edilecek ve satılacak konutlar için devletin jeolojik sakıncalı bölgelerden yapılaşmayı koruyacak düzenlemeleri hızlı şekilde hayata geçirmesi talep edildi.



Alan dikkat edilmesi gereken ikinci hususun da, bölgenin taşıyıcı sistem yapısı ve geometrisi ile statik projesinin deprem şartnamesinin öngördüğü çerçevede hazırlanıp hazırlanmadığının incelenmesi olduğunu vuruladı. Son parametrenin ise binada kullanılan malzeme ve işçiliğin sorgulanması olduğunu anlatan Alan,

Uzman isim tehlikeye dikkat çekti! Konut satışları için devlete çok önemli çağrı yaptı!

“Bina yapılırken beton doğru düzgün dökülmüş mü, projede öngörülen beton döküm çerçevesinde mi dökülmüş, donatılar düzgün bağlanmış mı işçilik düzgün yapılmış mı, etriye sıklaştırması yapılmış mı gibi araştırmalarla deprem şartnamesine göre analiz yapılıyor ve bunun depreme dayanıklı olup olmadığı sorgulamalarından sonra bu hususlar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

JEOLOJİK SAKINCALI BÖLGE DÜZENLEMESİ YAPILMALI

Bir inşaatta deniz kumu kullanılıp kullanılmadığının, binadan alınacak karot numuneleri’ ile anlaşılacağını belirten Alan, “Alınan numunenin içerisindeki malzemenin niteliği, kırma taş var mı yok mu, beton aderansının sağlanıp sağlanmadığı gibi parametrelerine bakılır” diye konuştu.

Konut satın alırken, ebeveyn banyosu, salon büyüklüğü ya da görsel özelliklerinin insanlara daha çekici gelebildiğini hatırlatan Alan, “Bunlardan kaçınılması lazım. Bir konut bu özelliklere sahip olabilir ama fay zonu üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle kamu kurumlarımızın da bu jeolojik sakıncalı bölgelerden yapılaşmayı koruyacak düzenlemeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.


Geri Dön