Uzman isimden çarpıcı deprem açıklaması: Resmen eli kulağında! 7 şehre son dakika uyarısı!
Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdürü, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, deprem riski olan yerleri tek tek sıraladı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu faylar haricinde Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu fay zonu arasındaki bölgede oluşmuş bir sürü fay olduğuna dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, bu nedenle pek çok deprem tehlikesi olduğunu aktardı.
Bingöl'ün 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük yıkıcı deprem yaşadığını dile getiren Kenan Akbayram, açıklamasında Yedisu fay zonunun deprem tekrarlama aralığının, Kuzey Anadolu Fay zonu ile aynı olduğunun da altını çizdi.
Konuya ilişkin "Türkiye’nin genelinde de faylar harekete geçti, diyebiliriz. Bunun önemli bir nedeni, 2 tane büyük depremin, Doğu Anadolu fay zonunun Kahramanmaraş ile Malatya güneyi ile Hatay arasındaki kesişiminin kırılmış olmasıdır" değerlendirmesinde bulunan Akbayram, bunun haricinde, Malatya'dan batı yönüne doğru başka bir fayın kırılmış olması ve bunların çok büyük depremlerle kırılması, yani 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depremle kırılmış olması olduğunu belirtti.
Anadolu bloğunun hemen hemen her yerindeki faylarda, küçük ve orta düzeyde depremlerin oluşmasına sebep olduğunu vurgulayan Kenan Akbayram, Bingöl’de de aktif fayların değiştiğini dile getirerek, "Tabii bu aktivite bir süre sonra belki duracaktır ama Bingöl’ün kendine ait tehlikeleri var. Yedisu fay zorunda, çok uzun süredir deprem bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Yedisu depreminin en son 1784'te meydana geldiğini söyleyen Kenan Akbayram, "Bunun üzerine 250 yıl koymamız gerekiyor. Çünkü Kuzey Anadolu fay zonuna ait olan Yedisu fay zonunda deprem tekrarlanma aralığı Kuzey Anadolu fay zonu ile aynı" açıklamasında bulundu ve yani büyük depremin eli kulağında olduğunu vurguladı.
Yedisu fayında meydana gelecek büyük depremde en az 7 şehrin etkileneceğinin altını çizen Kenan Akbayram, "Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzincan ve Tunceli bu illerin etkileneceği kesin ama hangi oranda etkilenecek? Şehrin hazırlanıp hazırlanmadığı önemlidir" açıklamasında bulundu.
İlla bir deprem olacağına dikkat çeken Akbayram, "Yani yarın da olabilir, belki 15 yıl, 20 yıl sonra da olabilir. Önemli olan mühendislik olarak hazır mıyız?" sorusunu yöneltti ve depremde zemin yumuşaksa ve o zemine uygun yapınız bulunmuyorsa; o zeminde, 150 kilometreye belki 200 kilometre hatta 400 kilometre mesafede bile zarar görülebildiğine vurgu yaptı.
Depremden etkilenen 11 ilde 67 bin konutun yapımı başladı!
Büyük İstanbul depremi 7 şehri vurabilir! Uzman isim tarih verdi, peş peşe açıkladı! 7'den büyük...