03 / 11 / 2024

Uzman isimden kentsel dönüşüm uyarısı!

Uzman isimden kentsel dönüşüm uyarısı!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa  tarım arazileri ve doğal sit alanlarındaki kaçak yapılaşmaya değinerek, kentsel dönüşümün kamu yararı gözetilerek doğru projelerle yapılması gerektiğini söyledi.




Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kaçak yapılaşma, tarım arazilerini ve kentsel dönüşümü olumsuz etkileyerek hem üretime hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel oluyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu sorunların çözülmesi için bütüncül ve planlı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini belirtti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa, kent sorunlarına ilişkin Aydınlık'a açıklamalar yaptı. Açıklamasında Kaçak yapılaşma ve kentsel dönüşümün yarattığı sorunları dile getiren Serter Kocababa, Aydınlık'a yaptığı açıklamalarda, tarım arazileri ve doğal sit alanlarındaki kaçak yapılaşmaya değinerek, kentsel dönüşümün kamu yararı gözetilerek doğru projelerle yapılması gerektiğini söyledi.

TARIMSAL FAALİYETLERİ BİTİRİYOR’

Aydınlık'tan Hanife Yalçın imzalı habere göre kaçak yapılaşmanın tarım arazileri üzerinde gelişmesinin üretime engel olduğunu ve köyden şehre göçü artırdığını kaydeden Kocababa şöyle konuştu: "Tarım alanlarında yapılan kaçak yapılaşma, ciddi manada çevresel kirlenmelere ve tarım alanlarının tahribatına neden olmaktadır. Faakt  bununla birlikte çiftçinin tarım yaptığı tarım alanlarında barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla ruhsat gerektirmeyen 75 metrekare bağ evi ile entegre tesis niteliğinde olmayan ahır ve sera gibi tarımsal yapıların inşasıyla ilgili bürokratik işlemlerin ciddi manada fazlalığı sebebiyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu bürokratik süreçler, çiftçilerimiz ve kırsal alanda yaşayan yurttaşlarımız için önemli zorluklar yaratmakta, sonucunda ise kaçak yapılaşma artıyor.

Uzman isimden kentsel dönüşüm uyarısı!

MÜLKİYET SORUNU NETLEŞİRSE TARIM DEVAM EDER

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Köyden şehre göçün durdurulması için mülkiyet sorunun çözülmesi gerektiğini dile getiren Kocababa şöyle konuştu: "Köylerimiz, kırsal kalkınma ve sürdürülebilir tarımın temel yapı taşlarıdır. Söz konusu bu alanlar, tarımsal üretimin dışında, kültürel ve sosyal yaşamın da canlı birer merkezi olarak büyük bir önem taşır. Fakat köylerde yaşanan mülkiyet sorunları, köylülerin yerleşim alanlarını terk etmelerine ve büyük şehirlere göç etmelerine neden olmaktadır. Söz konusu bu durum hem tarımsal üretimde hem de kırsal kalkınmada ciddi aksaklıklara neden olmaktadır. Köylülerin şehirlere göç etmesini önlemek ve kırsal alanların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla köylerdeki mülkiyet sorunlarının ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Mülkiyet haklarının netleştirilmesi ve köylülerin topraklarına sahip çıkabilmesi, onların köylerinde kalmalarını ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmelerini teşvik edecek. Böylelikle hem köylerin ekonomik yapısı güçlenecek hem de şehirlere olan göç baskısı azalacaktır. Burada köy alanlarının tespitlerinin mahalli idareler tarafından bir an önce köy dokusu bulunan bölgelerde başlatılması ve Tarım Bakanlığı'nca da bürokratik sürecin azaltılmasını da önemsiyoruz.

Köy yerleşik alan dokusu bulunmayan tarım alanlarında da 75 metrekare bağ evi ve entegre tesis niteliğinde bulunmayan ahır ve sera gibi tarımsal yapıların çiftçiler tarafından inşa edilmesindeki izinlerin sürecinde de bakan oluruna kadar varan bürokratik süreçlerin azaltılmasını yurttaş lehine önemsiyoruz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜTÜNCÜL ŞEKİLDE ELE ALINMALI

Serter Kocababa, kentsel dönüşümün bütüncül stratejilerle uygulanması gerekliliğine değinerek, yalnızca bina çerçevesinde yapılan uygulamaların sorunları da beraberinde getirdiğini belirtti. Kocababa, bu konuda şu uyarıları yaptı.

Kentsel dönüşüm projeleri, genel olarak bina bazında ele alınmakta ve söz konusu bu yaklaşım bütüncül bir kentsel dönüşüm stratejisinin uygulanmasını engelliyor. Söz konusu bu durum kentlerde halihazırda yetersiz olan sosyal donatı alanlarının daha da daralmasına ve çevresel faktörlerin kötüleşmesine sebep oluyor. Strateji olmadan yürütülen işlemlerin sürmesi halinde bir süre sonra konuşacağımız konu maalesef Antalya için rezerv bir şehir alanı nerede bulabiliriz konusunu tartışacağız ve kentimizin coğrafi konumu itibariyle bu da çok mümkün değil. Yeni tarım arazilerinin korunması anlamında da bugün bu noktada bütüncül bir kentsel dönüşüm stratejisini idareler tarafından bir an önce benimsenmesi ve bu doğrultuda tüm işlemlerin yürütülmesi gerekiyor. 

TÜİK'e göre kira 5 bin 845 TL! Bu hesap nasıl yapılıyor? 

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalktı, konut piyasası karıştı!

TOKİ'den hiç evi olmayan vatandaşlara ucuz konut fırsatı!


Geri Dön