11 / 05 / 2024

Uzman isimden korkutan sözler: Boğaz'daki yalılar sular altında kalacak!

Uzman isimden korkutan sözler: Boğaz'daki yalılar sular altında kalacak!

Prof. Dr. İhsan Çiçek, iklim değişikliğine dikkat çekerek deniz suyunun 2 metre yükseleceğini söyledi. İhsan Çiçek ayrıca  Boğaz'daki yalıların alt katlarının sular altında kalacağını da sözlerine ekledi.



DENİZ 2 METRE YÜKSELİRSE SU 200 METRE İÇERİ GİRİYOR

İklim değişikliğinin deniz seviyesinde artışa yol açacağına değinen Prof. Dr. İhsan Çiçek, Türkiye'de daha çok sıcaklık artışı, yağış azalışı, kuraklık konuşulduğundan da bahsetti. Türkiye'de deniz seviyesi artışının fazla konuşulmadığını dile getiren Prof. Dr. Çiçek önemli açıklamalar da yaptı.

Deniz seviyesinde yükselme olmasının Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. İhsan Çiçek, deniz seviyesi yükseldiğinde, sadece karaların suyun altında kalmadığını ve belirli alanların su altında kalacağını söyledi.

Uzman isimden korkutan sözler: Boğaz daki yalılar sular altında kalacak!

Yaptığı açıklamada Türkiye yüksek bölge olduğu, kıyılarda çok düzlük alan bulunmadığı için sanki etkilenmeyecek gibi düşünüldüğünü söyleyen Prof. Dr. İhsan Çiçek düz alanlarda bunun çok önemli olduğunu söyleyerek, "2100 yılında 2 metre, 2150 yılında 5 metreye kadar deniz seviyesinin artma olasılığı var. '2 metre, 5 metre nedir', diye düşünülebilir. Düz, ovalık alanlarda bu 1'e 100 gibi orana sahip. 1 santim yükselirse, deniz seviyesi 100 santim içeri giriyor. Bu çok önemli bir şey." diye konuştu..


"YALILARIN BİRİNCİ KATLARI SU ALTINDA KALIR"

Yaptığı açıklamada deniz suyunun 2 metre yükselmesinin kıyı şeridindeki yol açacağı değişiklikler hakkında da örnek veren Prof. Dr. Çiçek, ülkemizde alçak alanlar Çukurova, Göksu Nehri çevresi Silifke, Antalya'da Aksu Manavgat ovaları, Ege'de Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes gibi alanların etkilendiğini dile getirdi. İstanbul'un da etkileneceğini kaydeden Prof. Dr. İhsan Çiçek, İstanbul Boğazı'nın çok önemli kültür alanı ve çevresinde çok sayıda yalı olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamada bu yalıların çevresinde deniz seviyesinin 2 metre yükselmesinin birinci katlarının tamamıyla su altında kalmasına sebep olacağını söyleyen Prof. Dr. İhsan Çiçek, "Yalılar, Kuleli Askeri Lisesi gibi pek çok tarihi alanlar var. Bu kültürü korumak için de iklim değişikliğine yönelik tedbirleri almak zorundayız." dedi. Prof. Dr. İhsan Çiçek ayrıca insan kulağına küçük şeyler gibi gelen '2 metre, 5 metre' gibi değişimlerin etkilerinin çok büyük olarak karşımıza çıktığını da sözlerine ekledi.

Vesen Yalıları, Bosphorus Boat Show'da deniz ve yat tutkunlarını buluşturuyor!

Yalı Çapkını nerede çekiliyor? Kirası 600 bin TL olan yalının sahibini öğrenince çok şaşıracaksınız!

İcradan satılık rıhtımlı Boğaz Yalısı


Geri Dön