28 / 04 / 2024

Uzman isimden korkutan sözler: Boğaz'daki yalılar sular altında kalacak!

Uzman isimden korkutan sözler: Boğaz'daki yalılar sular altında kalacak!

Prof. Dr. İhsan Çiçek, iklim değişikliğine dikkat çekerek deniz suyunun 2 metre yükseleceğini söyledi. İhsan Çiçek ayrıca  Boğaz'daki yalıların alt katlarının sular altında kalacağını da sözlerine ekledi.



Ankara Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İhsan Çiçek, iklim değişikliği sonucu deniz suyunun 2100 yılında 2 metre, 2150 yılında ise 5 metreye kadar yükselebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. İhsan Çiçek yaptığı açıklamada İstanbul Boğazı'nın çok önemli kültür alanı ve çevresinde çok sayıda yalı olduğunu dile getirerek, deniz seviyesinin 2 metre yükselmesinin bu yalıların birinci katlarının tamamıyla su altında kalmasına neden olacağını da kaydetti.

Uzman isimden korkutan sözler: Boğaz daki yalılar sular altında kalacak!

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerine değinerek çarpıcı açıklamalar yaptı. Yaptığı açıklamada iklim değişikliği sonucu 2050 ve 2100 yıllarında Türkiye'de öngörülen değişimlerden bahseden Prof. Dr. Çiçek, Doğu Akdeniz ve Antalya'nın küresel ısınmadan en fazla etkilenecek bölgelerden biri olduğuna değindi.

Son dönemlerde küresel anlamda sıcaklığın karalar üzerinde 1,6 derece, denizler üzerinde 0,88 derece arttığını dile getiren Prof. Dr. Çiçek, küresel ortalamaya bakılırsa 1900'lü yıllardan sonra sıcaklığın 1,09 derece arttığını kaydetti. Yaptığı açıklamada bu artış trendinin giderek büyüdüğünü kaydeden Prof. Dr. Çiçek, "Biz hiçbir şey yapmazsak, bugünkü eylemleri sürdürürsek 2100 yılında dünya ortalaması 3,7 derece artacak." dedi. Bugün 1,1, 70 sene sonra 3,7 dereceye çıkacağını kaydeden Prof. Dr. Çiçek, buna dünyanın dayanabilmesinin mümkün olmadığını da kaydetti.. 36,5 dereceye sahip insan vücudu 37,5 dereceye yükseldiğinde hastalandığını söyleyen Prof. Dr. Çiçek, "Dünya hastalanıyor. Önlem alınması lazım" dedi.
 


Geri Dön