Kira

Uzmanlar değerlendirdi! Kira fiyatları artacak mı?

Konut satışlarına getirilmesi planlanan yeni vergi düzenlemesi ile ilgili tartışmalar da giderek artıyor. Uzmanlara göre ev satın alma ve kiralama fiyatları yaz sonunda ciddi oranda artış gösterecek. Arz talep dengesindeki bozulmanın ise kiralık daire krizine dönüşmesinden endişe edilmektedir.

Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren yeni vergi düzenlenmesine ilişkin belirsizlik devam ederken, iki tarafta da endişeli bir bekleyiş söz konusu. Çalışmaları devam eden taslağın haziran ayında TBMM’ye sunulması beklenirken, taslağa göre kira vergisinin yüzde 50’nin üzerinde yükselmesi, evini 5 senenin sonunda satanlara ise yüzde 40’a varan ek vergi maliyeti de söz konusu oluyor.

Öte yandan, 2 ve daha fazla evi olan kişilerin Emlak Vergisi’nin katlanabileceği de gelen bilgiler arasında. Yeni vergi düzenlemesiyle tapu harcı yükünün artması da beklenirken, düzenlemenin yasa çıktıktan sonraki satışlarda uygulanacağı da belirtiliyor.

Haber Global'de yer alan içeriğe göre; Milyonlarca ev sahibini ve kiracıyı etkileyecek yeni düzenlemenin etkilerini ifade eden uzmanlar ise birkaç sene içinde büyük bir kira krizinin kapıda olduğunu belirttiler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, konut sahiplerinin halihazırda evlerini sattıktan sonra alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki farkın vergisini ödediğini vurgularken, "Yasanın onaylanması durumunda 2 veya daha fazla ev alanların vergisi katlamalı olarak artacak. Konut satın alıp sonra da kiraya vermeyi düşünen insanlar bundan cayacaktır. Yasa konuşulan haliyle çıkarsa konut talebi düşer, yeni konut üretimi düşer, kiralama piyasasında yeni konut girişi olmaz. Eğer devlet tarafından kiralık konut seferberliği gerçekleştirilmezse birkaç yıl sonra büyük bir kira krizi kapıyı çalar. Devletin vergileme hakkı var. Ancak oranların yatırımcıyı kaçırmaması gerekir" dedi.

YATIRIMLARIN HER TÜRLÜ YÖNÜ DEĞİŞEBİLİR

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de hem kiracıların hem de ev sahiplerinin mağdur olacağını belirterek; "Kimse evini kiraya vermek istemeyecektir. Çünkü ev sahipleri 12 ayda aldığı paranın yarısını devlete vergi olarak geri verecek. Bu durumda kira fiyatlarının misliyle artması ve tahliye taahhütnamesine imza atmayanlara kiralama yapılmaması gündeme gelecektir. Yasa çıkarsa, yatırımcılar konutları bir yatırım olarak düşünmez, hisse senedi veya borsaya yönelirler. Piyasa daraldıkça kimse ev alamayacak, kira fiyatları da ister istemez yukarı artacaktır."

Ayrıca, Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise hükümetin, kayıt dışı ekonominin azaltılması, dolaylı vergiler dışında doğrudan vergi gelirlerinin artırılması konusunda tedbirler almaya çalıştığını belirterek; "Birden çok gayrimenkulü olanlar açısından baktığımızda bazı gayrimenkul vergilerinin artırılması planlanıyor. Birden fazla evi olanın ödediği emlak vergilerinin daha farklı tutarda alınması Fransa’da uygulanıyor. Fakat burada ek vergi alınmasından ziyade özellikle Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle, beyanname düzeltmesi getirilmeli. Öte yandan taşınmazların değerleri daha doğru tespit edilmeli. Türkiye’de oluşturulması gereken değer haritaları sistemine ihtiyacımız var. Zaten değer haritaları gelirse belediyelerin Emlak Vergileri oldukça artacaktır."

Merkez Bankası kiralarda soğuma bekliyor!

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

Kiralar iki yılda yüzde 265 arttı; sınırlama kalkınca piyasa dengelenecek