18 / 05 / 2024

Uzmanlar duyurdu! EYT’liler ayağını sürüdü! EYT’lilere Milli Gelir zammı müjdesi!

Uzmanlar duyurdu! EYT’liler ayağını sürüdü! EYT’lilere Milli Gelir zammı müjdesi!

EYT’lileri ilgilendiren yasa Meclis’ten geçti. Böylece 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hayallerine kavuşma imkanı buldu. Bu gelişmeler içinde EYT’lilere Milli Gelir zammı yapılacağı belirtildi. İşte detaylar!



EYT DÜZENLEMESİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili kanun teklifi TBMM'den geçerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun teklifinde, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayan veya borçlanma yolu ile sigorta başlangıç tarihini öne çekenler, yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getirerek emekli olabilirler, SSK’da 5000 – 5975 arasındaki prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini; BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü dolduranlar ise, kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren emeklilik başvurusunda bulunabilir.

EYT'Lİ EMEKLİLERE MİLLİ GELİR ZAMMI!

Bu yaşanan süreçte en çok araştırılan konu da EYT'lilerin emekli aylıklarının kaç TL olacağı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı duyuruda, Türkiye’nin 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranını yüzde 5.6 olarak açıkladı. Büyüme oranı, yüzde 5 olan tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Açıklanan veriler ile beraber EYT emekli aylıklarına ne kadar zam geleceği netlik kazandı. Milyonlarca EYT'li bayram edecek. 2022 yılı GSYH büyüme oranı, bu sene ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına da yansıyacak. Aylıklarda, yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30’u oranında artış meydana gelecek. Bu da yüzde 1.68 artış anlamına geliyor.

EMEKLİ AYLIĞI ZAMMI BELLİ OLDU

Uzun süredir araştırılan emekli aylıkları vatandaşlar tarafından ilgi ile takip ediliyor. Ocak ayında emekli aylıklarına yüzde 30 zam aldı ama maaş robotunda aralık ayında gördükleri emekli aylığı aynı oranda artış yaşanmadı.  Bu durumun nedeni ise 2022 yılı kazançlarının 1.7886 yerine o tarihte açıklanmış olan 2022 yılı TÜFE artışına paralel olarak 1.6724 katsayısı ile güncellenmesinden kaynaklanmaktadır. EYT’lilerin nisan ayında bağlanacak aylıkları ocak ayında gördükleri tutara göre yüzde 1.68 oranında zamlı olacak. Emekli aylıkları da yeni hesaplanan tutar üzerinden yatırılacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön