16 / 05 / 2024

Uzmanlardan son dakika ÖTV indirimi açıklaması! Araba alacaklar şimdi bu habere bakın!

Uzmanlardan son dakika ÖTV indirimi açıklaması! Araba alacaklar şimdi bu habere bakın!

Otomotivde tedarik krizi gevşedi ancak bu defa da talepte büyük kayıp gerçekleşiyor. Sektör temsilcileri, sene sonunda büyük daralmanın önüne geçmek için matrah güncellemesinin aciliyet kazandığına dikkat çekti. Peki otomobilde ÖTV indirimi gelecek mi? Otomobillerde ÖTV indirimi başlayacak mı? İşte



Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre; kur ve enflasyonda yakın dönemde bir düşüş beklenmiyor olması sebebiyle sektör tüm umudunu matrah güncellemesine bağladı. Çünkü yükselen fiyatlar sebebiyle yüzde 80 ÖTV dilimi altında neredeyse hiç model bulunmuyor. Yüzde 70 ÖTV dilimine giren bir iki modelin manuel vitesli ve düşük donanımlı başlangıç versiyonu haricinde, Türkiye'de en ucuz otomobilin fiyatı 400 bin Türk Lirası'nı geçiyor. Orta segment SUV araçlarda ise fiyatlar 700 bin Türk Lirası'nı aşıyor. 

Son olarak Ağustos 2021'de ÖTV matrahlarında güncelleme yapılmış, bu sene Ocak'ta da 60 ve 70 ara baremler  ilave edilmişti. Sektör yetkilileri geçen Ağustos'ta da benzer bir düzenleme beklentisi içindeydi fakat bu gerçekleşmedi. Sektör bu konudaki umudunu henüz yitirmiş değil.

Uzmanlardan son dakika ÖTV indirimi açıklaması! Araba alacaklar şimdi bu habere bakın! 

DÜNYA'ya konuşan bazı sektör temsilcilerine göre, ÖTV matrahları ile ilgili yeni bir düzenleme her an gelebilir. Bu umutla pek çok otomotivcinin her gece Resmi Gazete'yi kontrol ettiği vurgulanıyor. Otomotiv sektörü temsilcileri, matrahta bir güncelleme yapılmaması durumunda normal şartlarda tüm senenin satışlarının yüzde 40'ın yapıldığı son çeyrekte büyük kayıp yaşanmasını öngörüyor. 

Otomotivde geçtiğimiz senenin satış rakamlarını yakalama umudu kalmasa da en azından çok büyük bir daralmanın engellenmesi umudu bulunuyor.

Uzmanlardan son dakika ÖTV indirimi açıklaması! Araba alacaklar şimdi bu habere bakın! 

Eylül'de satışlara olumlu etki etmesi beklenen tek gelişmenin enerji zamlarının fiyatlara yansıyacağı öngörüsü oldu. Bu durumda bazı tüketicilerin alımları öne çekmesi bekleniyor. Diğer taraftan, velilerin okul telaşının bitmesiyle gelecek günlerde showroom trafiğine kısmi bir hareket gelebileceğine dikkat çekiliyor. Ağustos'ta otomobil ve hafif ticari araç satışları senelik bazda yüzde 17.3 daralarak 48 bin 336 adet gerilemişti. Fakat Eylül ayında geçtiğimiz ayın çok altında kalınmasa da yıllık bazda daralma yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapılıyor. 2021 Eylül'de satışlar senelik bazda yüzde 36,9 azalarak 57 bin 141 adet olarak gerçekleşti. Bu senenin Aylül ayında ise otomobil ve ticari araç satışlarının 50 binin altında kalacağı kesin görülüyor. 

Peki sektör temsilcileri konu ile ilgili neler söylüyor? İşte o açıklamalar...


Geri Dön