Uzundere'de dönüşümde yanlış hesap mahkemeden döndü!
İzmir'in Uzundere bölgesinde Cennetçeşme-Limontepe-Uzundere ve çevresi için hazırlan kentsel dönüşüm planları yanlış hesaplandı. Yanlış hesaplama, İzmir 6. İdare Mahkemesi'nde fark edildi.
İzmir'in Uzundere bölgesinde Cennetçeşme-Limontepe-Uzundere ve çevresi için hazırlan kentsel dönüşüm planları yanlış hesaplandı. Gözlem Gazetesi'nden Muzaffer Tunçağ'ın yazısına göre, yanlışlık İzmir 6. İdare Mahkemesi'nde fark edildi.
İzmir 6. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın (Ç&Ş.B) Karabağlar Uzundere’de 101 hektarlık boş alanda kentsel dönüşüm olduğu iddia edilen uygulamasını durdurdu. “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” atasözünü anımsadık hemen. Bunun şaibeli bir planlama olduğunu GÖZLEM’deki köşemizde birkaç kez yazmıştık. Anımsayalım:
Ç&Ş Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Cennetçeşme-Limontepe-Uzundere ve çevresindeki 45 hektar için hazırladığı kentsel dönüşüm planlarını, verilen tüm sözlere karşın yıllarca beklettikten sonra onaylamadı. Onun yerine, yine bu bölgede 250 hektarlık bir alanı riskli alan ilan etti. Konutlar, orada yaşayanlarla bir uzlaşma olmadan, kat karşılığı elde edilecekti, süreci kendilerince kolaylaştırmak için yasal olmayan bir şekilde İller Bankası devreye sokuldu.
Şaibeli uygulama
Bakanlık, heyelan bölgesi ilan edilmiş bir alanın yüzde 10’u ile birlikte 100 milyon TL para harcayarak 101 hektarın 1/1000 imar uygulama planlarını ve kamulaştırmaları, Karabağlar ve Büyükşehir Belediyelerini devre dışı bırakarak yaptı. Bu şaibeli planlara göre 4 bin konut çeşitli yüklenicilere verildi. Tüm bu işlemler kentsel dönüşümün ruhuna aykırı. Çünkü dönüşüm yerinde değil, boş bir alanda yapılıyor. Yeni konutlar eski evlerin yerine yapılması gerekirken, kamulaştırma ile elde edilmiş alanlara yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı bölgedeki uygulamalarında halkın yüzde yüz onayını alır, geleneksel mahalle ruhunu canlı tutarken, Bakanlık bir avuç yüklenicinin çıkarını tercih ediyor. Dahası, gittikçe derinleşen ekonomik kriz nedeniyle, inşaatların yarım kalma olasılığı da yüksek.
Selvitopu vurgusu
Yerel yönetimlerin devre dışı bırakılarak kentsel dönüşüm yapılamayacağını belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu şunları vurguladı: “İptal edilen parselasyon planında ve imar planında iptal gerekçeleri dikkatli bir şekilde incelenmeli ve daha fazla mağduriyet yaratılmamalıdır. Bu bölgenin yanında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesinde yüzde 100 uzlaşma ile binalar tamamlanmış vatandaşlarımız yeni evlerine taşınmıştır. Türkiye’ye örnek bu proje Bakanlıkça da örnek alınmalıdır. Kentsel dönüşüm boş alanların imara açılması olmamalıdır. Depreme güvensiz binaların yenilenerek yeşil alanı, okulu, yollarıyla tüm sosyal- teknik altyapı alanlarıyla yaşanabilir çevreler ve şehirler oluşturulmalıdır.”
Konu hakkında en ufak bilgilerinin olduğunu sanmıyorum ama AKP’nin Büyükşehir ve Karabağlar Belediye Başkanı adaylarının bu konuda neler söyleyeceğini de merak etmiyor değilim? Mahkeme kararını suçlamalarını bekliyorum!
Gidenler geri gelmiyor
Kişisel olarak, geçtiğimiz hafta benim için çok üzücü kayıplarla geçti. Sırf ben değil, Türk İnşaat Mühendisliği çevresi de iki değerini yitirdi. Prof. Dr. Turhan Erdoğan ve Mehmet Karcı.
Prof. Dr. Erdoğan, ODTÜ’den yetişme, aynı üniversitede öğrencilerinin çok sevdiği bir eğitimci, dünyaca ünlü bir bilim adamı idi. Beton üzerine araştırmaları ve kitapları bizlere çok zengin bir emanettir. Turhan abimizi, derin mesleki bilgilerinin yanısıra, esprili kişiliğini, her zaman gülen yüzünü, edebiyat ve spor dünyalarına uzanan sohbetlerini, eşi Filiz, oğulları Selim ve Sinan ile tüm dostları gibi ben de çok arayacağım.
Mehmet Karcı, İzmir İnşaat Mühendisleri Odasında 5 dönem Başkanlık yapmış bir meslektaşımdı. 68 kuşağının tipik bir temsilcisi idi. Devrimciliği, nüktedanlığına engel teşkil etmezdi. Güleç yüzüyle anlattığı fıkralar, en stresli anların aşılmasını sağlardı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir’de, Mehmet Karcı, Sadettin Uçkun, Orhan Ayber gibi meslektaşlarımız sayesinde 1980 askeri darbesinin saldırılarını hasar almadan atlattı. Atlatmakla kalmadı, büyük atılımlar yaptı. Depreme dayanıklı, daha güvenilir, denetimli konutların yapılmasının yolunu açtı.
Yıllarını yüzlerce şantiyede çalışarak geçiren sevgili arkadaşım Mehmet Karcı’nın mesleği ve meslektaşları için yaptığı fedakârlık sayesinde İMO İzmir Şubesi çok değerli 2 mülk edinmiştir. Güzelbahçe’de aldığımız 16 dönümlük arazi Karcı sayesinde, onun elini taşın altına sokmasıyla mümkün oldu. Bu nedenle yok yere yargılandı ve haksız bir cezayı arkadaşlarının da desteğiyle kişisel olarak ödedi.
Güzelbahçe’deki bu arsanın Tacettin Bayır’a satılmasıyla İMO İzmir Şubesinin Tepekule’deki yeri elde edildi. Karcı o kişisel fedakarlığı yapmaktan kaçınsa, İzmirli İnşaat Mühendisleri böyle değerli bir mekana sahip olamayacaktı. Bu, unutulmaması gereken bir gerçektir. Anısı hep bizimle yaşayacak.