24 / 07 / 2024

Vahap Munyar: 20 günde 30 villa bitirdi!

Vahap Munyar: 20 günde 30 villa bitirdi!

Libya'ya 1995'te giden inşaat mühendisi Burak Başlılar'ın yolu 1999'dan itibaren bu ülkede iş yapmaya başlayan System inşaat'ın kurucusu Erkan Özmen'le kesişti. Başka Türk şirketlerinde görev yapan Başlılar, zamanla System'in ortağı oldu.




LİBYA ya 1995'te giden inşaat mühendisi Burak Başlılar ın yolu 1999'dan itibaren bu ülkede iş yapmaya başlayan System inşaat'ın kurucusu Erkan Özmen'le kesişti. Başka Türk şirketlerinde görev yapan Başlılar, zamanla System'in ortağı oldu. 

11 Mart 2007 de System İnşaat'ın telefonu çaldı. Arayan dönemin Libya Lideri Muammer Kaddafi 'nin adamlanydi: - Sayın Kaddafi, Nijer'in Agades şehrinde 30 villa yapmanızı istiyor. 27 Mart'ta bitecek. 

- 27 Mart 2008'de mi? 

- 27 Mart 2007'de teslim edeceksiniz. 

-18 günde bitirmemizi mi bekliyorsunuz? 

- Sayın Kaddafi öyle istiyor. 

-18 günde 30 villayı yapmak imkansız. 

- İmkansız" demeyi bırakın, 30 villayı yapın. 

System İnşaat'ın ortaklan Erkan Ozmen ve Burak Başlılar, talimatla verilen işi alınca konunun aynntısını öğrendi: - O tarihte "Kutlu Doğum Haftası" varmış. Kaddafi, Nijer'de yapılmasını istemiş. Bölge liderlerinin konaklaması için 30 villa yaptırmaya karar vermiş. 

Ozmen ve Başlılar, 11 Mart 2007'yi anlatırken o günü yaşıyordu: - İşi reddetme şansımız yoktu. Hızla harekete geçtik. 

Bölgedeki havalimanının ışıklandırması yetersizdi. 

Bir gecede onu çözüp, Türkiye'den kargo uçaklarıyla malzeme ve ekipman taşıdık. 

Personeli de Türkiye ve Vahap MUNYAR VffîunyarghuT riyet.csm.tr Libya'dan götürdük. 

- İstenen sürede bitirebildiniz mi? 

- 29 Mart 2007 de konuklan karşıladık. 

2 yıl sonra, 2009 Mayıs ayında yine zamanı daralmış iş için kapıları çalındı: - Afrika Birliği zirvesi Mart 2010'da Tripoli'de. Zirve için kongre merkezi ve 7 yıldızlı otel yapılacak. 9 ay süre var. * 9 ayda kongre merkezi ve 7 yıldızlı oteli yapamayacaklannı belirttiler: - 9 ayda kongre merkezini yapabiliriz. 

System, kongre merkezini üstlendi, otel işi Sembol İnşaata verildi. Ozmen ve Başlılar, kongre merkezinin mimari tasarımı için Melkan Gürsel Tabanlıoğlu'nu çağırdı. Libya, ABD'li bir mimar istese de System, Tabanlıoğlu'nu seçti: - 118 milyon Euro'luk kongre merkezini 6.5 ayda bitirdik. 

Özmen ve Başlılar, ödüller kazandıkları Tripoli Kongre Merkezi'nin şu yönüne dikkat çekti: - İç savaşta kimse bombalamaya kıyamadı. 

Tripoli Kongre Merkezi, Afrika Birliği zirvesine katılan liderler arasında "Aynısını isterim" etkisi yarattı. 

Tabanlıoğlu, Malabo (Ekvator Ginesi) ve Dakka'daki (Senegal) kongre merkezlerine imza attı. 


Hürriyet / Vahap Munyar


Geri Dön