01 / 05 / 2024

Vakfa tahsis edilen arazide imar krizi!

Vakfa tahsis edilen arazide imar krizi!

Kadir Topbaş’ın yönetimindeki vakfa 2016’da eğitim amaçlı tahsis edilen İBB arazisinin iptal edilen imar planlarını yeni İBB yönetimi “hizmet, sağlık, kreş” olarak değiştirdi. AKP-MHP grubu ise “eğitim” şeklinde planladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun vetosuna rağmen karar değişmedi.



İstifa ederek görevinden ayrılan eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ soruşturması kapsamında ceza alan damadı Ömer Faruk Kavurmacı'ya ait Florya Koru Evleri'nin yanı başındaki 15 dönümlük İBB arazisi yeniden gündeme geldi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Bakırköy Florya Şenlik Mahallesi'nde Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) ait iken trampa ile İBB mülkiyetine geçen arazinin imar planı Temmuz 2016'da değiştirilmişti. Arazideki “ortaöğretim” fonksiyonu, “özel eğitim alanı” olmuş, “sağlık tesisi” olarak ayrılan bölüme de “sosyal kültürel tesis” fonksiyonu dahil edilmişti. 

MAHKEME İPTAL ETTİ

2016 Ekim'de parsellerin bir kısmı Kadir Topbaş ve danışmanları ile AKP'nin kurucu üyelerinden eski milletvekili Mustafa Ünal'ın yönetiminde olduğu Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı'na eğitim amacıyla kullanılmak amacıyla 25 yıllığına bedelsiz verilmişti. 

Tahsis edilen parsellerin de içinde yer aldığı arazi için yapılan plan değişikliğine Bakırköy Belediye Başkanlığı, İBB Meclis üyeleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ayrı ayrı açılan davaların hepsinde plan için iptal kararı verildi. Arazi plansız kalınca, yeni İBB yönetimi de imar planı teklifi düzenledi. 

Teklifte, İBB mülkiyetindeki parseller; “belediye hizmet alanı, park, kreş, sağlık alanı, eğitim alanı” olarak düzenlendi. Plan teklifi ekim ayı meclis oturumlarında gündeme getirildi. AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu komisyonların görüşü doğrultusunda parseller sadece “eğitim, mesleki ve teknik öğretim tesisi ve lise” şeklinde düzenlendi. Tahsise konu parsellere “mesleki ve teknik öğretim tesisi” fonksiyonu verildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kararı veto ederek yeniden görüşülmek üzere meclise gönderdi. 11 Kasım tarihli meclis oturumda karar tekrar görüşüldü ve çoğunluktaki Cumhur İttifakı görüşünü değiştirmedi. Plan “ısrar kararı” olarak belirtildi. 

İBB'de plan değişikliği krizi!


Geri Dön