23 / 12 / 2024

Van güneş enerjisi panelinde söz sahibi olacak!

Van güneş enerjisi panelinde söz sahibi olacak!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent Müdürlüğü tarafından nano teknolojiyle üretilen güneş enerjisi paneli, Türkiye'nin bu alanda dünyada söz sahibi olmasını sağlayacak.




Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent Müdürlüğü tarafından nano teknolojiyle üretilen güneş enerjisi paneli, Türkiye'nin bu alanda dünyada söz sahibi olmasını sağlayacak.


Güneş paneli ile ilgili Teknokent'te düzenlenen basın toplantısında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Teknokent Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgi verdi.


Battal, üretilen ürünlerle diğer illerdeki teknokentlerden daha farklı olduklarını belirterek, ilk yerli güneş paneliyle de bunun mutluluğunu bir kez daha yaşadıklarını söyledi.


Battal, şöyle konuştu:


"Bugün çok önemli bir ürünümüzü tanıtacağız. Elbiselerde, güneş enerjisinden nasıl yararlanılabileceğini göreceksiniz. Bunun dahası var. Genelde güneş panellerinin cam üzerine kırılgan bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Ancak üretimimiz olan panelin katlanabilir, esneyebilir bir yapıda olduğunu göreceğiz. Esnek ve elastik bir yapıya sahip olduğunu ve bunun kullanım alanlarının oldukça fazla olduğunu göreceğiz. İnşallah bu üretime geçtiği zaman kullanım alanının genişliği de dikkate alındığında çok ciddi bir istihdama da yol açacak. Bununla ilgili gerek Teknokent bünyesinde, gerekse protokolümüz bulunan İŞGEM bünyesinde kuracağımız bir fabrikayla üretime geçmeyi hedefliyoruz. Üretimle birlikte ülkemizin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı, Van'ın bu ihtiyacı karşılamasını sağlayacağız."


 - "Esnek güneş paneli, Türkiye için bir ilk"


 Ürün hakkında gazetecilere bilgi veren YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, ürünün sadece savunma sanayinde değil, birçok alanda kullanılabileceğini ifade etti.


Nano güneş panelinin yeni bir ürün olduğunu belirten Yavuz, panelin çok esnek ve hafif yapıyla üretildiğini söyledi.


Yavuz, şöyle konuştu:


"Bu Türkiye'nin ürettiği en büyük panel ve Türkiye için bir ilk. Bu, Sanayi Bakanlığı desteğiyle dünya döngüsü olmuş bir proje. Oxford Üniversitesi bu projeye şu anda mental olarak devam etmektedir. Üretimi tamamen burada düşünüyoruz. Hocamız ile görüştük yer konusunda bir sıkıntı olmayacağını öğrendik. İnşallah bu ürünümüzü burada üreteceğiz. Ürettiğimiz yelekteki panelle telefonunuzu şarj edebilir, fener kullanabilirsiniz. Acil yardımlar için yelekten yararlanabilirsiniz. Panel esnek ve kırılmaz. Donması söz konusu değil. Normalde güneş panelleri sıfırın altında 20 derecenin altında çalışmaz. Bu panel, sıfırın altında 60 dereceye kadar çalışabiliyor. Bununla beraber giyilebilir bir teknolojiye sahip. Herhangi bir doğa koşulda bunu rahatlıkla kullanabilir ve giyebilirsiniz. Çok hafif. Güneş paneli konusunda Çin'e bağımlıyız. Artık bu dışa bağımlılığı Van'a bağımlı hale getireceğiz. Şu anda piyasa benzeri bir ürün yoktur. Ürettiğimiz panel, Türkiye'de bu boyutta üretilen bir numaralı paneldir. Buna giyilebilen güneş paneli diyebilirsiniz."


- "Ay ışığında da şarj edebilme özelliği var"


Güneş panelinin diğer paneller gibi doğrudan güneş görmesine ihtiyaç duymadığını da kaydeden Yavuz, bir yıllık bir proje çalışmasıyla elde edilen panelin savunma sanayisinde kullanma ihtimallerinin bulunduğunu vurguladı.


Ayrıca paneli normal güneş santrallerinde de kullanacak hale getirmeyi, bunun dışında transparan özelliğini kullanarak evlerin pencerelerine kadar uygulamayı istediklerine dikkati çeken Yavuz, şunları dile getirdi:


"Çatı kullanımları dışında pencerelerde bunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Panelin şarj edilebilir ömrü 20 yıldır. Güneş olduğu sürece de enerji üretebiliyor. Ay ışında da bunu denedik. Çok düşük bir pile ihtiyacımız var şarj edebilmemiz için. Gün ışığında 1 saatte şarj edebiliyorsak, ay ışında 8 saatte şarj edilebiliyor. Bunun için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Almanya ve Çin'de güneş enerjisi panelleri üretiliyor. Bu iki ülkede silikon olarak üretiliyor. İnşallah yerli ham maddemiz ile ürettiğimiz paneli, yerli uydumuzda, yerli panellerimizde kullanacağız."


AA




Geri Dön