29 / 04 / 2024

Van Halime Hatun Kümbeti eski görüntüsüne kavuşacak!

Van Halime Hatun Kümbeti eski görüntüsüne kavuşacak!

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Halime Hatun Kümbeti 'nin eski görüntüsüne kavuşmasını sağlamak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.



GEVAŞ Kaymakamlığı, ilçenin en önemli tarihî değerlerinden Halime Halını Kiimheti'nin silüetiııi bozan kız yurdunun yıkılmasını talep etli. Melik Izzeddin Şir tarafından 1300'lü yıllarda kızı Halime Hatun adına Gevaş ilçesinde yaptırılan kümbetin arka tarafına 2007 yılında kız yurdu inşa edildi. Bir tarafında Artos Dağı diğer tarafında Van Gölü bulunan ve her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen tarihî yapının silüetiııi bozduğu gerekçesiyle kamuoyunun tepkisine sebep olan yurt binasının yıkılması için Gevaş Kaymakamlığı harekete geçti. Millî Eğitim Bakanlığına talepte bulunan kaymakamlık, yurt binasının farldı bir yerde inşa edilmesini, mevcut yapının ise yıkılmasını istedi. 



Yurt binasının yıkılmasıyla Artos Dağı manzarası ile bütünleşecek kümbetin eski silüetine kavuşması, uygulanacak projeyle de ilçenin cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında, kümbet ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığı nda ziyaretçilerin rahat gezebilmesi için yeni yollar yapılacak. İlçenin tarihî ve turistik değerleriyle bölgenin incisi olduğunu ve bunu ön plana çıkarmak amacıyla projeler ürettiklerini vurgulayan Hakan, şöyle konuştu: "Halime Hatun Kümbeti, Türk-İslam tarihinin en önemli eserlerinin yer aldığı Selçuklu Mezarlığının içinde yer alıyor. Bu kümbet Anadolu'da eşine az rastlanan bir mekân." Kümbet ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığıyla ilgili hazırlanan projenin bazı eksiklikler dolayısıyla kurul tarafından kabul edilmediğini ve şu anda bu eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını anlatan Hakan, "Halime Hatun Kümbeti ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığının mutlak surette turizme kazandırılması adına elimizden geleni yapacağız. Bu ecdadımıza, tarihimize, kültürümüze ve çevremize karşı sorumluluğumuzdur" dedi. 



Yeni Asya


Geri Dön