22 / 11 / 2024
fuzul

Van’da konut satışları 2019’da arttı!

Van’da konut satışları 2019’da arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019’un konut satış rakamlarını açıkladı. Van’da konut satışları 2019 yılında 2018 yılına göre arttı. Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek Van’daki konut satışlarının artmasıyla ilgili değerlemeler yaptı




Elazığ depreminden sonra yapı sağlamlığı gibi konular tartışılmaya devam ederken, İstatistik Kurumu  (TÜİK) 2019’un konut satış rakamlarını açıkladı.

Şehrivan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  Aralık 2019 konut istatistiklerine göre konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,9 azalarak 1 milyon 348 bin 729 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 332 bin 508 ipotekli, 1 milyon 16 bin 221 diğer satış türünde yapıldı. 2019 yılında ipotekli satışların payı yüzde 24,7 oldu. Türkiye'de 2019 yılında ilk konut satışı 511 bin 682, ikinci el konut satışı ise 837 bin 047 olarak gerçekleşti. İlk konut satış oranı yüzde 37,9, ikinci el konut satış oranı yüzde 62,1 oldu. Van’da ise konut satışları 2019 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artış görülürken ilk satışında azalma, ikinci el konut satışlarında ise artış yaşandı. Bunun dışında Van’da ipotekli ve ikinci el konut satışlarında  hem yıl bazında hem de 2019 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artış yaşandı.

Özdek konut satışlarını ve sektörü değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  2019’un son ayını da kapsayan konut istatistikleri paylaşıldı. 2019 ve Aralık ayına ait konut satış istatistiklerinin yayımlandığı açıklamada Van’ın konut satışındaki rakamlar da aktarıldı . Türkiye ortalamasında konut satışının hala yüksek olduğu iller arasında bulunan Van’ın konut satışı ve diğer konulara ilişkin değerlendirme Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek tarafından geldi. Mevcut rakamları ve 2019’un sonrası konut sektöründeki durumu değerlendiren Başkan Özdek, kente dair önemli konulara değindi. Başkan Özdek, konut satışlarındaki artışı arz talebe bağlarken, kentin konut ihtiyacının devam ettiğini anlattı. Başkan Özdek, konut yetersizliği ve konut ihtiyacına cevap vermek adına kentin imardan kaynaklı problemlere takıldığını ve çözülmesi gerektiğini belirtti. Başkan Özdek, özellikle deprem bölgesinde yer alan kentte yapılan yapıların altını çizerek, yatay mimari çağrısı yaptı.

Van’da konut satışları 2019’da arttı!

Kentin konut ihtiyacı imara takılmaktadır

TÜİK tarafından açıklanan konut istatistikleriyle ilgili önemli değerlendirmeler yapan Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, kentin konut ihtiyacının sürdüğünü ve konut ihtiyacının karşılanmadığını açıkladı. Başkan Özdek, kentin son dönemde artan nüfus ve göçlerle birlikte konutta karşı talebin yüksek olduğunu ifade ederek şe şekilde konuştu: “Kentimiz bünyesinde verileri değerlendirdiğimiz de müttehit ve inşaat firmalarının konut yapmak adına imarsal sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır. İmardan kaynaklı olarak devam eden problemler yeni konutların yapımının önüne geçmektedir. Bu mana da Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, imar konusunda çözüm üretmesi gerekmektedir. İlimizde devam eden imar problemi masaya yatırılarak revize edilerek devam eden sorunlar çözülmelidir. İmar’dan kaynaklı olarak devam eden problemlerin ortadan kaldırılması halinde kentin konut ihtiyacı ortadan kalkarken, konutta olan rağbet daha da artacaktır.”

Konut faiz oranlarının düşmesiyle vatandaş ipotekli konuta yöneldi

2018-2019 yılları arasında artan ipotekli konut artışı konusunu ele alan Özdek, Türkiye’de son dönemde konut alımında faiz oranlarının indirilmesinden sonra ipotekli konut satışının artışında büyük etken teşkil ettiğini anlatarak;“Ülkemizde son dönemde konut satış faizlerinde indirime gidildi. Faiz indiriminin ardından vatandaş kredi ile konut alımına yöneldi. Burada temel etken son dönemde yaşanan ekonomik daralma ve alım gücünün düşmesinin büyük bir etkisini görüyoruz. Daha önce vatandaş konut almak istediğinde birikim yaparak konut sahibi olurken, şimdilerde ise vatandaş yüzde 85 oranında ipotekli yollarla konut sahibi olmaya çalışıyor. Buradan bu sonuca varabiliriz, insanların artık birikim yapamadığını ve kredi yoluyla konut sahibi olmaya çalıştığını görüyoruz. Dernek olarak ipotekli konut alımını tasnif etmiyoruz, fakat şartlardan dolayı ekstradan yapacak bir durumda söz konusu değildir.” dedi.

İkinci el konut neden tercih ediliyor?

İkinci el konut satışlarının son süreçte tercih edilmesinin nedenine değinen Özdek, ikinci el konutların dışında sıfır konut tercih edilmesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti: “İkinci el konut ile sıfır konut arasındaki fiyat aralığının yüksek olmasından dolayı ikinci el konut alımına yönelmek zorunda kalıyor. Neden olarak; ilimizde sıfır konutların maliyeti, konut yetersizliği ve son dönemde konut yapım malzemesinde yaşanan artış sıfır konutların yüksek satılmasına neden olmaktadır. Bu durum hem satıcıyı hem de alıcıyı zor durumda bırakmaktadır. Dolasıyla bundan kaynaklı olarak yüksek konut fiyatları vatandaşı ikinci el konut alımına yönlendiriyor” diye belirtti.

2011 yılından sonra yapılan konutlar depreme dayanıklı

20 Ocak 2020 tarihinde yaşanan ‘Elazığ Depremi’ sonrası kentteki konut değişimiyle ilgili Özdek, kentin 2011’de iki acı depremle sarsıldığını hatırlatarak şunları kaydetti: “2011 yılında ilimizde yaşanan iki acı deprem sonrası inşaat konusunda hem devlet nezdinde hem de inşaat firmaları nezdinde iyi bir süreç işlendi. Özellikle deprem sonrası çıkarılan yasa gereği konut konusunda iyi bir gözlem mekanizması ortaya konuldu. İnşaat takip sistemimin devreye sokulmasıyla herkesin müteahhit olmasının önüne geçildi. Konutlarda denetim arttırılarak malzeme çalınmasının önüne geçildi. Daha sonraki süreçte yapı denetimin devreye sokulmasının ardından 2011 yılında ilimizde yaşanan deprem sonrası yapılan konutlar denetime tabi tutuldu. Bu da şunu göstermektedir ki deprem sonrası yapılan konutlar depreme dayanıklı şekilde yapılmıştır.”

Yeni konutlar ‘radye temel sistemi’yle yapılıyor

2011 yılında yaşanan deprem sonrası ‘Radye Temel Sistemi’nin devreye girdiğini söyleyen Başkan Özdek, “Özellikle deprem sonrası yapılan konutlarda ‘Radye Temel Sistemi’ konulması deprem açısında son derece önemlidir. Deprem ülkesi olan Japonya’dan örnek alınarak hayat geçirilen bir sistemdir. Dolasıyla sitemin deprem bölgesi olan ilimizde kullanılması çok önem arz etmektedir. Yasa gereği ilimizde bulunan müteahhit ve inşaat firmaları yeni yapılan konutlarda bu sistemi kullanmaktadır. Bu sistemle birlikte depreme dayanıklı konutlar inşa edilmektedir. İki mekanizmanın hayata geçirilmesiyle ilimizde 2011 yılından sonra yapılan konutlar depreme daha dayanıklı yapıldığını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu

Yatay mimariden yanayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dikey değil yatay mimari diyoruz’ demesinin dışında dikey mimarinin devam etmesi konusunda  Başkan Özdek, “Malumunuz son süreçte dikey mimarinin dışında yatay mimari yapılmasına yönelik adımlar atılmak isteniyor. Bu konuda geçmişte yapılan dikey mimarilerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Özellikle dikey mimarilerde deprem esnasında daha çok can kaybına neden olurken, yatay mimaride can kaybı daha az yaşanmaktadır. Buradan yola çıkarak yaşanacak bir deprem esnasında yatay mimari de insan hayatı daha güvende olduğunu söylemekte mümkündür. Dernek olarak dikey değil, yatay mimariden yanayız. İnsan hayatı her şeyden önemlidir, insan hayatına önem vermemiz gerekiyor. İnsanlar deprem kuşağında yaşadıklarını unutmamalıdırlar” dedi.

Kentte yatay mimarinin önündeki engel: İmar problemi

Kentte dikey mimarinin tercih edilmesinin nedenini anlatan Başkan Özdek, “İlimizde dikey mimarinin tercih edilmesi geçmişten günümüze kadar müttehit ve inşaat firmaları kâr amaçlı olarak dikey mimariyi tercih ediyordu. Bundan kaynaklı olarak dikey mimari daha tercih ediliyor. Yatay mimarinin maliyeti fazla olsa dahi deprem riski karşısında can kaybını minimize ediyor. Bundan dolayı ülke ve kent olarak dikey mimariden vazgeçmemiz gerekiyor ve yatay mimariye geçiş yapmamız gerekiyor. Bu manada kentteki müteahhit ve inşaat firmaları büyük problemlerle karşı karşıya kalıyor. Kent bazında değerlendirdiğimiz de yatay mimari açısında yeterli imara açık alan bulunmamaktadır. İmar’dan kaynaklı olarak devam eden sorunlar belediyeler nezdinde çözüme kavuşturulmalıdır. Sorunun çözülmesi halinde dikey mimari değil de yatay mimari daha çok tercih edilecektir” açıklamalarında bulundu.

Kentin deprem planı olması gerekiyor

Kentin deprem planı olmadığını söyleyen Başkan Özdek, kentin şimdiye kadar deprem olasılığıyla yaşamadığını ve planlama yapılmadığını dile getirerek şunları ifade etti: “Türkiye’deki deprem gerçeğini bilmemiz gerekiyor. Özellikle ilimizdeki deprem gerçeğinin farkında olmamız gerekiyor. Kent olarak maalesef deprem olasılığıyla yaşamamız gerekiyor, hükümet nezdinde ve yerel yönetimler açısında bir deprem planımızın olması elzemdir. Bu sadece bunlarla yeterli değil, her kuruluş ve her vatandaşın deprem olasılığını göz önünde bulundurarak deprem planı yapması gerekiyor. İlimizin depremle ilgili A,B,C planı olması lazım.”

Yerel yönetimlere asli görevler düşmektedir

Kentin büyümesi ve gelişmesi adına sorunların ortadan kaldırılması gerektiğini  belirten Başkan Özdek, “İlimizi marka şehir statüsüne kavuşturmak istiyorsak, imar, çevre yolu ve diğer konular da çözüm üretilerek ortadan kaldırılması gerekiyor. İlimiz bölgede önemli bir konumda yer almaktadır, bunu iyi değerlendirmemiz gerektiği düşüncesindeyim. Bu manada yerel yönetimlere asli görevler düşmektedir. İlimizde herkes üstüne düşen görevi hakkıyla yerine getirmesi halinde üstesinden gelemeyeceğimiz sorun kalmayacaktır.” dedi.

Türkiye’de 2019 yılında konut satışı

Konut satışları 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,9 azalarak 1 milyon 348 bin 729 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 332 bin 508 ipotekli, 1 milyon 16 bin 221 diğer satış türünde yapıldı. 2019 yılında ipotekli satışların payı yüzde 24,7 oldu. Türkiye'de 2019 yılında ilk konut satışı 511 bin 682, ikinci el konut satışı ise 837 bin 047 olarak gerçekleşti. İlk konut satış oranı yüzde 37,9, ikinci el konut satış oranı yüzde 62,1 oldu. Konut satışlarında 2019 yılında, İstanbul 237 bin 675 konut satışı ve yüzde 17,6 pay ile ilk sırayı aldı. İstanbul'u, 132 486 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara, 79 221 konut satışı ve yüzde 5,9 pay ile  İzmir  takip etti. En az satış ise 185 konut ile Ardahan'da oldu.

Van’da 2018 Aralık ayına oranla bu yıl konut satışlarında artış yaşandı

Van’da konut satışları 2019 Aralık ayında 2018 Aralık ayına göre arttı. 2018 Aralık ayında 864 konut satılırken, 2019 Aralık ayında 912 konut satıldı. 2018 Aralık ayında ilk satışta 540 konut, ikinci elde konutta ise 324 konut satıldı. 2019 Aralık ayında ilk satışta 412 konut, ikinci elde konutta ise 500 konut satıldı. gerçekleşti. Van’da konut satışları 2019 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artış gözlemlenirken ilk satışta azalma, ikinci el konut satışlarında ise artış yaşandı.

Van’da ipotekli konut satışlarında artış yaşandı

Van’da 2019 Aralık ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre artış yaşandı. 2018 Aralık ayında 25 ipotekli konut satışı gerçekleşirken, 2019 Aralık ayında 166 ipotekli konut satışı gerçekleşti. 2018 (Ocak-Aralık) ayları arasında 964 ipotekli konut satışı olurken, 2019 (Ocak-Aralık) ayları arasında 1 471 konut satışı gerçekleşti. Van’da aralık ayı ve yıl bazında ipotekli konut satışlarında artış yaşandı.

2018-2019 Van konut istatistikleri

Van’da konut satışları 2019’da 2018’e göre azaldı. 2018 içerisinde 7 bin 496 konut satışı gerçekleşirken, 4 bin 386 konut  ilk satışı, 3 bin 110 konut ise ikinci el konut satışı olarak el değiştirdi. 2019 içerisinde 6 bin 862 konut satışı yapılırken, 3 bin 031 konut ilk satış, 3 bin 831 konut ise ikinci el konut satışı olarak el değiştirdi. Yıl bazında bakıldığın 2019’da 2018’e oranla konut satışlarında düşüş yaşanırken, ikinci el konut satışlarında artış gerçekleşti.


TOKİ'den Van'da 120 ay taksitle gayrimenkul satışı!


Geri Dön