25 / 11 / 2024

Varisler kiracıyı çıkarabilir mi? Miras yoluyla kalan evden kiracı nasıl çıkarılır?

Varisler kiracıyı çıkarabilir mi? Miras yoluyla kalan evden kiracı nasıl çıkarılır?

Kiracılar oturdukları evle ilgili pek çok sorun yaşayabilir. Bu sorun ya ev sahibinden ya da evden kaynaklanabilir. Kiracı eğer miras kalan evde oturursa ne olur? Bunun olumsuz yanları var mı? İşte bu konuda sorulanlar!




VARİSLER KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Konut ve çatılı olan işyeri kiralarında ölen kiracının mirasçıları, külli halef sıfatları uyarınca kiracı olamazlar. Türk Borçlar Kanununun 356. maddesi bir özel intikal kuralı getirdiğinden, ölen kiracının kira sözleşmesinden doğan kullanım hakkı terekesi içinde yer almaz ve bu yüzden de mirasçılarına da intikal etmez. Mirasçılar, miras bırakanın halefi olduğu zaman yeni malik sayılmazlar. Bu yüzden de mirasçıların bir ay içerisinde ihtar çekme hakları bulunmaz.

Kiraya veren kişinin ölümü durumunda, kira sözleşmesinin ne olacağı Borçlar Kanunu çerçevesinde düzenlenmemek ile beraber; Miras Hukukuna göre, kiralayanın ölümü halinde, mirasçılar kira hakkına el birliği mülkiyeti ile yani miracılar beraber hareket etmek zorundadırlar. Bundan dolayı mirasçılar arasında zorunlu dava beraberliği olduğu için mirasçılar, kiralayan kişinin sahip olduğu tüm haklara sahip olmak ile birlikte bu hakları ancak ve ancak birlikte kullanabilirler.

Bu bilgilere göre mirasçılar; kira bedeli talebi, tespit davası, fesih davası gibi talepleri doğrultusunda hep beraber kullanmak zorunda kalırlar.

MİRAS YOLUYLA KALAN EVDE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Eğer miras kalan evde oturan bir mirasçı varsa, Tapu Sicili'ne sükna hakkını şerh ettiği zaman evden tahliye edilmesi mümkün olmaz. Miras kalan evde oturan mirasçı da kira bedeli ödemediği ya da sükna hakkı bulunmadığı zaman evin bulunduğu yer Kaymakamlık vasıtasıyla tahliye edilebilir.


Geri Dön