28 / 04 / 2024

Vasiyet nedir neden yapılır?

Vasiyet nedir neden yapılır?

Miras aktarmanın başlıca biçimlerinden olan vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyet nedir neden yapılır?



Vasiyet nedir neden yapılır?

Vasiyette bulunma hakkı yasayla tanınmış bir hak olarak ifade ediliyor. Miras aktarmanın başlıca biçimlerinden olan vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyette bulunan kişi, yani vasiyetçi bir vasiyetname hazırlayarak, ölümünden sonra yapılmasını istediklerini el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak bildirebiliyor. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için yasal sınırlamalara ve biçimlere uyulması zorunlu oluyor. 


Vasiyette bulunan kişi, malvarlığını belirli yasal sınırlamalar içinde istediği gibi paylaştırabiliyor. Ama eşinin ve çocuklarının tümüyle miras dışı bırakılması genellikle söz konusu olmuyor.


Hukuk sistemlerinin çoğunda eş ve çocuklara mirastan belirli oranlarda pay ayrılması öngörülüyor.  Vasiyetnamenin vasiyetçinin isteğini açıkça göstermesi ve yasalara uygun olması zorunlu oluyor.  Vasiyetnamelerde, vasiyetten yararlanacak kişilerin hukuka aykırı davranması istenmiyor. Bir kişi düzenlediği vasiyetten vazgeçebiliyor, onu değiştirebiliyor ya da yenisini hazırlayabiliyor. 


Türk hukukunda vasiyetnameler el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak düzenlenebiliyor. El yazısıyla düzenlenen vasiyetnamelerde yer ve tarih belirtilmesi, vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması önem teşkil ediyor. Yazılı vasiyernamelerde şahide gerek duyulmuyor. 


Miras taksimine itiraz!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön