22 / 11 / 2024
fuzul

İfraz neden yapılır?

İfraz neden yapılır?

Bir taşınmaz malın, birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesi işlemi, ifraz işlemi olarak ifade ediliyor. İfraz neden yapılır? Peki ifraz neden yapılır? İfraz işlemleri nelerdir?




İfraz neden yapılır?

Tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kaydı bulunan bir taşınmaz malın, birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesi işlemi, ifraz işlemi olarak ifade ediliyor. Buna göre "Arsada ifrazlı ne demek?" sorusunun yanıtı şu şekilde karşımıza çıkıyor.


İfrazlı arsalar; söz konusu arsanın, birden fazla parsele bölündüğünü gösteriyor. Peki ifraz neden yapılır? İfraz işlemleri nelerdir?


Taşınmaz mallar üzerinde yapılan ifraz, işleme konu olan taşınmaz malın tapusunun bölünebilmesi için yapılıyor. İfraz işlemi ile tek tapuya sahip olan arsa, parsellere bölünerek bölünen parsellere tapu düzenleniyor.


İfraz işlemleri nasıl yapılır?

Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,


Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,


İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.


İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkulün niteliği eğer bina ise deprem sigortası DASK'ın da olması talep ediliyor.


İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen emlak beyan değerinden az olmaması şartıyla, beyan edilecek değerleri üzerinden binde 9.9 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


İmar planı olan yerlerde ifraz!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön