27 / 04 / 2024

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

3194 sayılı İmar Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenleme, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını sağlayarak devlet ile vatandaş arasında uzlaşmayı amaçlayan bir uygulamadır. Peki imar affı neden yapılır ve yapı sahiplerine ne kazandırır?



İMAR AFFI NEDEN YAPILIR?

İmar affı, devlet ve vatandaşı uzlaştıran bir önemli düzenlemedir. Bu düzenleme, inşaat projeleri, binalar ve yapılar konusundaki belirli yasal gereklilikleri yerine getirmemiş olanlar için bir fırsat sunar.

İMAR AFFI NE KAZANDIRIR?

İmar barışı diğer adıyla imar affı, imar mevzuatına aykırı yapılar veya ruhsatı olmayan binalar için bir tür çözüm sunarak maliklere çeşitli avantajlar sağlayan bir yasal düzenlemedir. İmar affından yararlanmak isteyen mülk sahipleri başvuru sürecine başlamadan önce öncelikle yapı kayıt belgesi almak zorundadırlar.

İmar affı başvurusunun eksiksiz bir şekilde yapılması ve gerekli ücretin ödenmesi sonrasında başvurucular sonuç beklemeye başlarlar. Bu sürecin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte imar affı kapsamına alınan binalar yasal olarak kayıt altına alınır. İmar affının sunduğu avantajlar genel olarak şunlardır: 

  • Devletle vatandaş uzlaşır. 
  • Yapıların kayıt altına alınması sağlanır. 
  • İş yeri açma ruhsatıyla ilgili sorunlar giderilir.
  • Elektrik, su vb. abonelikler yapılabilir.
  • Kamulaştırma maliyetleri düşer.
  • İmar affı ile taşınmazlar yasallaşır.
  • Yıkım kararı ya da idari para cezaları sonlandırılır.

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

İMAR BARIŞINA BAŞVURU NASIL YAPILIR? YAPI KAYIT BELGESİ NEDİR? 

İmar barışı kapsamında yer alan yapıların bu avantajdan faydalanabilmeleri için belirli aşamaları takip etmeleri gerekmektedir. Bu prosedürlerden biri de yapı kayıt belgesi alınmasıdır. Yapı kayıt belgesi, imar barışı çerçevesinde inşa edilen yapılara hukuki bir güvence sağlar. Bu nedenle imar barışı hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin öncelikle yapı kayıt belgesine sahip olmaları gerekir.

Yapı kayıt belgesi imar açısından ek bir hak sunmaz. Mevcut imar mevzuatı yapı kayıt belgesi düzenlenmesi gereken binalara uygulanır. Kat irtifakı bulunan binalarda ise, yapı kayıt belgesi alabilmek için tüm kat maliklerinin onayı gereklidir. Bu onay alınmadan başvuru yapılamaz. Yapı kayıt belgesi için belirli bir harç ödenmelidir.

Çekme kat ne demek?

İmar affında son durum ne? İmar affı ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak? Şartlar neler? 

Müteahhitlerden yeni imar alanı çağrısı: Arsaların çok pahalı olması maliyetleri arttırıyor!


Geri Dön