19 / 05 / 2024

Vatandaş ihtiyaç kredisi yerine nakit avans kullanmaya başladı

Vatandaş ihtiyaç kredisi yerine nakit avans kullanmaya başladı

Geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarını gidermek için kaynak arayışlarını sürdürürken artık yüksek faizli kredi kullanmak yerine kredi kartlarından nakit avans çekmeye başladı.



Merkez Bankası bir yandan düşük faiz politikasını uygulamada tutarken bankalar ise kredi musluklarını kesmek için faizleri artırınca, vatandaş kredi kartından nakit avans kullanmaya başladı.

Bireysel kredilerde yıllık faiz oranı yüzde 31.50 seviyesine kadar çıkarken kredi kart nakit avans faizi ise yüzde 1.36 düzeyinde kaldı. Vatandaş da doğal olarak bireysel kredi kullanmak yerine daha avantajlı olan kredi kartından nakit avans kullanmaya başladı.

BDDK’nın açıkladığı verilere göre 24 Mart haftasında toplam krediler 8.4 trilyon olarak gerçekleşti. Bu rakamın 1 trilyon 805 milyar lirasını tüketici kredisi ve kredi kartları oluşturdu.

Vatandaş ihtiyaç kredisi yerine nakit avans kullanmaya başladı

BİR HAFTA İÇİNDE YÜZDE 25’LİK ARTIŞ YAŞANDI

Dünya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre 1,8 trilyon liralık bireysel kredi ve kredi kartı hacminin 551 milyar 714 milyon lirasını bireysel kredi kartları oluşturdu. 1 ocak 2023’den bu yana bireysel kredi hacmi 170 milyar lira artarken, kredi kartlarındaki artış ise 100 milyar lirayı geçti ve 551 milyar lirayı gördü.

Bu artış son hafta içerisinde 25 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu da yüzde 24’lük bir artışı işaret ediyor. Bu gelişmenin temelinde ise ihtiyaç kredisi faizlerinin yükselmesi nedeniyle insanların ihtiyaçlarını kredi kartıyla karşılaması yatıyor.

 

 


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön