28 / 04 / 2024

Vatandaş sordu, Kentsel Dönüşüm Uzmanı cevapladı! 7 soruda 100 yılın kentsel dönüşümünde merak edilenler!

Vatandaş sordu, Kentsel Dönüşüm Uzmanı cevapladı! 7 soruda 100 yılın kentsel dönüşümünde merak edilenler!

Evleri kentsel dönüşüme girenlerin hakları neler? Müteahhitle yerinde kentsel dönüşüm nasıl olacak? Kaç konut verilecek? Metrekare hesabı nasıl yapılıyor? Vatandaş sordu, Kentsel Dönüşüm Uzmanı cevapladı... 7 soruda 100 yılın kentsel dönüşümünde merak edilenler...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta, mega kent İstanbul'daki kentsel dönüşüm programının ayrıntılarını tek tek açıkladı.

Vatandaşlar merak ettiklerini soruları sordu, 100 yılın kentsel dönüşümünde merak edilenleri TÜGEM Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı, A Haber'de cevapladı.


7 SORUDA 100 YILIN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNDE MERAK EDİLENLER

1 - KONUTU KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRENLERİN HAKLARI NELER?

-Pek çok çok farklı destek veriliyor. En önemlisi kiracılar ve mal sahipleri için tahliye ve taşınma destekleri. Mal sahipleri için 18 ay boyunca devlet tarafından verilen bir kira desteği bulunuyor. Ayrıca başka bir yerden konut almak istediklerinde faiz desteği var.

Vatandaş sordu, Kentsel Dönüşüm Uzmanı cevapladı! 7 soruda 100 yılın kentsel dönüşümünde merak edilenler!


2- KENTSEL DÖNÜŞÜM BİNA BAZLI MI YOKSA BÖLGESEL Mİ YAPILACAK?

-Burada İki ayrı unsurdan bahsedebiliriz. Bunlardan bir tanesi kat maliklerinin herhangi birinin başvurusuyla yapıda yapılan bir riski yapı tespit raporu. Ayrıca bu kapsamda bina müstakil olarak kentsel dönüşüm kapsamına girebilir ve yenilenebilir. Yine bazı alanlarda ada bazlı dönüşüm adını verdiğimiz riskli alan ilan edilen bölgeler var.


3- MÜTEAHHİTLE YERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?

Çeşitli imar durumları bulunuyor. Alanlar büyüdüğü zaman daha çok imar hakkı verilecek. Verilecek olan konut sayısı aslında kat malikleriyle müteahhitler arasında oluşacak uzlaşı kültürü.


4- KENTSEL DÖNÜŞÜME METREKARE HESABI NASIL YAPILACAK?

Planlı alanlar imar yönetmeliğine göre minimum metrekare alanlar var. 1 oda 1 salondan daha küçük bir konut yapılamıyor.

Bu bölgeler riskli yapı dediğimiz yerinde dönüşümlerde çok fazla opsiyona sahip değil. Bunun için net bir metrekare belirtmek mümkün değil.

5- TAPUSU OLMAYAN DA KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Arsa tapulu yerler kentsel dönüşümde yararlanabilir. Bir yasadan yararlanabilmesi için kişilerin o yerde bir mülkiyetlerinin olması bunların kadastro ve tapu kayıtlarında da işlenmiş olması gerekli.


6 – YENİ BİNALAR DA KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRER Mİ?

Mümkün oldukça yeni inşa edilmiş binalar o bölgede o alanın dışında bırakılıyor.


7 – YARISI BİZDEN KAMPANYASINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Yüzde 100 mutabakat verilen maliklerden devam edecek. 17 bin çerçevesinde bu yaklaşık olarak 72 bine yakın bağımsız bölümü aslında ilk etapta yarısı bizden kampanyası kapsamında yenilenecek.

Totale bakıldığı zaman söz konusu bu rakamın ortalama 300 bin seviyelerinde etap etap yapılması hedefleniyor.
 

Ankara'dan İstanbul'a taşınan BDDK personeline verilecek 45 bin TL'lik 'Hayat pahalılığı' tazminatı iptal edildi!

Sıfır araç alacaklar acele etmeyin! 2024'te daha uyguna araba alınabilecek!

Kriptoda büyük vurgun nasıl yapılıyor? Uzmanı açıkladı!


Geri Dön