29 / 04 / 2024

Vatandaşın bankadan kredi çekmesi artık hayal oldu!

Vatandaşın bankadan kredi çekmesi artık hayal oldu!

Seçimlerin ardından geçen yaklaşık iki ayda faizler ihtiyaç kredisinde 6,5, taşıt kredisinde 10,5, konut kredisinde 14,7 ve ticari kredide 9,10 puan birden yükseldi.



Seçimlerin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetiminin, iç talebi körükleyerek cari açığı ve enflasyonu azdırıcı etki yapan kredi genişlemesini önlemek için uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikası sonuçlarını vermeye başladı.

Dunya.com yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili yazısı şöyle: Bankaların gittiği faiz artırımları ile artan maliyet nedeniyle hem tüketici hem de ticari kesimin kredi kullanımı zorlaşmaya başladı. Merkez Bankası verilerine göre, seçimlerin ardından geçen yaklaşık iki ayda faizler ihtiyaç kredisinde 6,5, taşıt kredisinde 10,5, konut kredisinde 14,7 ve ticari kredide 9,1 puan yükseliş gösterdi.

Mayıs ayında bankaların yıllık olarak ihtiyaç kredilerine uyguladığı faizin ağırlıklı ortalaması yüzde 39,96 olarak belirlenirken, haziranın son haftasında bu rakam yüzde 43,96’ya, temmuzun son haftasında yüzde 46,45’e yükseldi. Taşıt kredilerinde ise yıllık faizinin ağırlıklı ortalaması yüzde 28,63’ten yüzde 39,13’e, konut kredilerinde ise yüzde 19,34’ten yüzde 33,99’a çıktı.

Ticari kesimde kredilerin haziranın son haftasında yüzde 15 olan ağırlıklı ortalama yıllık faizi de temmuzun son haftasında yüzde 24,1’e yükseldi. Kredi kartlarında aylık faiz oranını yüzde 2,89’a, gecikme faizini de aylık yüzde 2,13’e çıkarıldı.

Vatandaşın bankadan kredi çekmesi artık hayal oldu!

KREDİLERDE REEL DARALMA VAR

Kredi sıkılaştırmasına gidilirken, seçimlerden bu yana bankaların frene basması ve faiz artırımlarının da etkisiyle “reel” bazda daralma görülmeye başladı.

26 Mayıs ile 28 Temmuz arasındaki dönemde enflasyon yüzde 13,78 olurken, yüzde 12,7 cari artışla 10 trilyon 287,1 milyar liraya ulaşan toplam kredi hacminde “reel” bazda yüzde 1 oranında bir daralma görüldü. Bireysel borçlarda cari büyüme yüzde 8,9’da kaldı.

KARTLA BORÇLANMAYA DEVAM

Tüketici kredilerinde daralma yaşanırken, kredi kartı kullanımındaki artış trendi devam etti. Seçimlerden bu yana reel olarak konut kredileri yüzde 10, taşıt kredileri yüzde 5,4 ihtiyaç kredileri yüzde 9,3, toplam tüketici kredisi hacmi yüzde 9,3 daralma yaşadı.

İki ayda yüzde 20,1 artarak 839,8 milyar lira ile ihtiyaç kredisi hacmini yakalayan bireysel kredi kartı borçlarında reel bazda yüzde 5,5’lik bir büyüme gerçekleşti. Bireysel kredi kartı borçlarının, bankaların toplam kredi stoku içindeki payı 2022 sonunda yüzde 5,9’iken, bu yıl temmuz sonunda yüzde 8,2’ye çıktı; toplam bireysel borçların payı yüzde 21,9 olarak gerçekleşti.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön