03 / 05 / 2024

Vatandaşın gıda fiyatlarına neden yetişemediği ortaya çıktı! İşte acı gerçeği ortaya koyan o rapor!

Vatandaşın gıda fiyatlarına neden yetişemediği ortaya çıktı! İşte acı gerçeği ortaya koyan o rapor!

Türkiye’de hemen her gün aşırı şekilde artan gıda fiyatları ve bu alanda yaşanan enflasyon çok çarpıcı bir raporla tescillendi. Vatandaşın artık cebini değil, canını yakan gıda fiyatları ile ilgili Dünya Bankası’nın hazırladığı rapor akıl almaz bir gerçeği de gözler önüne serdi.



TÜRKİYE BEŞİNCİ SIRADA

Dünya sıralamasında gıda enflasyonun yüzde 95 seviyesine ulaştığı Arjantin, dördüncü sırada yer alırken, Türkiye ise yüzde 77 gıda enflasyonuyla beşinci oldu. Listede ilk 10 sırada yer alan diğer ülkeler sırasıyla Gana, Sri Lanka, Ruanda, Surinam ve Haiti olarak sıralandı.

Vatandaşın gıda fiyatlarına neden yetişemediği ortaya çıktı! İşte acı gerçeği ortaya koyan o rapor!

Dünya Bankası’nın raporunda, düşük gelirli ülkelerde gıda enflasyonun yüzde 83,5 olarak gerçekleştiği vurgulanırken, üst-orta gelir grubundaki ülkelerde gıda enflasyonu yüzde 91 olarak kaydedildi.

Bunun dışında ayrıca, 2021 yılı ocak ayına  göre mısır fiyatlarının yüzde 31, buğday fiyatlarının yüzde 12 ve pirinç fiyatlarının ise yüzde 5 arttığı bildirildi.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR!

Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Gıda Fiyatları Endeksi ve gübre fiyatlarındaki düşüşün devam ettiği de bildirilen raporda, ancak gübre fiyatlarının hâlâ normal seviyelerin üzerinde olduğu açıklandı.

Raporda, gıda krizinin bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu ticareti kısıtlayan kararlarla daha da kötüleştiği vurgulandı ve Aralık ayı itibarıyla 19 ülkenin 23 gıdanın ihracatına engel getirdiği; 8 ülkenin ise ihracatı kısıtlayan 12 önlem karar aldığı belirtildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön