08 / 05 / 2024

Vehbi Koç'un kızı Semahat Sevim Arsel kimdir? İşte Türkiye'nin en zengin kadını hakkında merak edilenler!

Vehbi Koç'un kızı Semahat Sevim Arsel kimdir? İşte Türkiye'nin en zengin kadını hakkında merak edilenler!

Vehbi Koç'un kızı Semahat Sevim Arsel kimdir? Türkiye'nin en zengin kadını Semahat S. Arsel kaç yaşında? Semahat Sevim Arsel kaç dil biliyor? İşte ayrıntılar...



Semahat Arsel, 8 Eylül 1928 tarihinde  Ankara  Keçiören'deki aile bağ evinde Vehbi Koç ve Sadberk Koç'un ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını kardeşi Rahmi M. Koç ile birlikte Avusturyalı ve Alman dadıların gözetiminde geçirdi. İlkokulu TED Ankara Koleji'nde tamamladıktan sonra yatılı olarak İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ne (Robert Kolej) devam etti ve 1949 yılında mezun oldu.

 Vehbi Koç un kızı Semahat Sevim Arsel kimdir? İşte Türkiye nin en zengin kadını hakkında merak edilenler!

5 Ocak 1956 tarihinde Koç Ticaret'te çalışan Dr. Nusret Arsel ile evlenerek Ankara'ya yerleşti. Eşiyle birlikte 1959-60 yıllarını Almanya'da Siemens'de staj yaparak geçirdi ve Almancasını ilerletmek için Goethe Enstitüsü'ne devam etti.

Semahat Arsel, 1964 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu'na, 1969 yılında ise Vehbi Koç Vakfı İdare Heyeti'ne girdi. Turizm ve hizmet sektörlerindeki çalışmalarıyla Koç Holding'e değerli katkılarda bulundu. Aynı zamanda 1972 yılında İstanbul Elmadağ'daki Divan Oteli'nin yenileme çalışmalarıyla ilgilendi ve daha sonra otelin yönetiminde görev aldı. Divan markasının uluslararası düzeyde saygınlık kazanmasına öncülük etti ve hala yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Divan Grubu'nun büyümesine katkıda bulundu. 1984 yılında turizmi geliştirmek ve nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla kurulan TUGEV'in kurucuları arasında yer aldı ve 1996 yılında Koç Holding'e bağlı turizm ve seyahat şirketi SETUR'un Yönetim Kurulu başkanlığına getirildi.

 Vehbi Koç un kızı Semahat Sevim Arsel kimdir? İşte Türkiye nin en zengin kadını hakkında merak edilenler!Semahat Arsel, genç yaşından itibaren birçok ameliyat geçirdi ve hemşirelik mesleğinin sağlık sektöründeki önemine doğrudan tanıklık etti. Hemşirelik alanında önemli girişimlerde bulundu. 1974 yılında Vehbi Koç Vakfı bünyesinde Hemşirelik Fonu'nun kuruluşuna öncülük etti ve Hemşirelik Komitesi'nin başkanlığını üstlendi. Hemşirelik Fonu aracılığıyla birçok hemşirelik öğrencisine burs imkanı sağlandı, eksikliği hissedilen hemşirelik ders kitapları hazırlandı ve çeşitli bilimsel toplantılar ve konferanslar düzenlendi. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 1992 yılında Amerikan Hastanesi bünyesinde Semahat Arsel'in adıyla kurulan Türkiye'nin ilk ve tek mezuniyet sonrası hemşirelik eğitim merkezi olan SANERC'in kuruluşuna öncülük etti. İstanbul Nişantaşı'nda, Semahat Arsel ve eşi Dr. Nusret Arsel'in bağışlarıyla inşa edilen hemşirelik okulu binasına da onların adı verildi. Semahat Arsel ayrıca 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi tarafından fahri doktor unvanıyla ödüllendirildi.

Semahat Arsel ve eşi tarafından oluşturulan başka bir fonla, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde uluslararası ticaret hukuku alanında çalışmalar yürütmek üzere NASAMER adlı merkez 2007 yılında faaliyete geçti. Aynı yıl, Ankara'nın en yoğun çocuk ve genç nüfusa sahip bölgesi olan Etimesgut'ta Semahat-Dr. Nusret Arsel Eğitim Parkı TEGV'e bağlı olarak açıldı. Kocaeli Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'ndeki Spor Salonu Semahat Arsel'in adını taşırken, Bilim ve Teknoloji Binası ise Semahat Arsel ile Dr. Nusret Arsel'in adlarına ithafen isimlendirildi.

Vehbi Koç un kızı Semahat Sevim Arsel kimdir? İşte Türkiye nin en zengin kadını hakkında merak edilenler!Semahat Arsel, 2010 yılında Kocaeli Üniversitesi bünyesinde toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları araştırma ve uygulama merkezi olan KOÇ-KAM'ın kuruluşuna öncülük etti. Ayrıca, 2015 yılında KOÇ-KAM tarafından "dünya çapında önemli konumlarda bulunan kadınlara ve kadın ve toplumsal cinsiyet konusunda çalışmalar yürüten kişilere" verilmek üzere Semahat Arsel Onur Ödülü uygulaması başlatıldı. Semahat Arsel, 2012 yılında Türkiye'nin en çok vergi veren kişisi olarak kaydedildi ve 2015 yılında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre en yüksek vergi veren ikinci kişi oldu.

Semahat Arsel aynı zamanda TEGV'in kurucu üyelerinden biridir.

Forbes dergisinin 2023 yılındaki araştırmasına göre, Semahat Arsel Türkiye'nin en zengin dördüncü, dünyanın ise 982. zengin kişisi olarak yer almaktadır. Ayrıca, 2015 yılında 45 milyon 157 bin 918,24 Türk Lirası vergi beyanıyla Türkiye'nin en yüksek vergi veren kişisi olmuştur.

Türkiye'nin en zengin üçüncü ismi Ali Erdemoğlu'nun serveti ne kadar? Ali Erdemoğlu kimdir, nereli? 
Türkiye'nin en zengin dokuzuncu ismi Erman Ilıcak'ın serveti ne kadar? Erman Ilıcak kimdir, Kaç yaşında? 
Türkiye’nin en zengin 10 ismi belli oldu: Zirvede 5.3 milyar dolar ile İbrahim Erdemoğlu var! 

Geri Dön