28 / 04 / 2024

Vekaletname nasıl sona erer?

Vekaletname nasıl sona erer?

Vekaletname, bir kimsenin bir hukuki işlemde başka birinin temsil etmesi için veriliyor. Vekaletnamenin yetkili makamlarda düzenlenmiş olması gerekiyor. Peki, verilen bir vekaletname nasıl sona erer?



Vekaletname nasıl sona erer?

Vekaletname, bir kimsenin bir hukuki işlemde başka birinin temsil etmesi için veriliyor. Vekaletnamenin yetkili makamlarda düzenlenmiş olması gerekiyor.


Düzenleme şeklinde olması gereken vekâlet verenin fotoğrafı bulunması gerekiyor. Kimlik tespitinin nüfus cüzdanı veya pasaport ile yapılmış olması gerekiyor.


Özel vekaletnameler, belli bir işlem için ve detaylardan ayrıntılı olarak bahsedilerek düzenlenen vekaletnameye deniyor. Örneğin, bir gayrimenkulün alım satım işleminde, gayrimenkulün tapu kayıtları yazılmak suretiyle hazırlanan vekaletname, özel vekaletname oluyor.


Genel vekaletnameler, ayrıntıların belli olmadığı durumlarda veya birkaç yetkinin bir arada yazıldığı durumlarda düzenlenen vekaletnameye deniyor. Peki, verilen bir vekaletname nasıl sona erer?


Vekaletnamenin sona ermesi..

Vekaletname bilirli bir iş için verilmişse, o işin tamamlanması veya belirli bir süreyi kapsıyorsa, sürenin dolması ile, vekil veya müvekkilin ölümü, hacir altına alınması, iflası veya gaipliğine karar verilmesi ile, vekilin bu görevinden istifa etmesi ile sona eriyor.


Vekalet verenin vekili azletmesi: azil ihbarı, herhangi bir şekil şartına tabi değil ise de,tapuda yapılacak her türlü talep yazılı şekilde (dilekçe, mektup, telgraf, noterden) olmalıdır.



Noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön