28 / 04 / 2024

Veliler dikkat: İlkokul, ortaokul ve lisede okula başlama maliyetleri katlandı! 4 yılda yüzde 654,36'lük artış!

Veliler dikkat: İlkokul, ortaokul ve lisede okula başlama maliyetleri katlandı! 4 yılda yüzde 654,36'lük artış!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, eğitim masraflarında 4 yıldaki artışları açıkladı. Karabıyık, ilkokul düzeyinde okula başlama maliyetlerinin 2019'a göre; 2023'te yüzde 493,8 oranında arttığına dikkat çekti. İşte o rakamlar...



CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa eski Milletvekili Lale Karabıyık, bir son dakika açıklamasında bulundu ve  “Okullarımız eğitim öğretime hazır mı?” sorusunu yöneltti. 

2023-2024 eğitim-öğretim yılının 11 Eylül 2023 tarihinde başlayacağına dikkat çeken Lale Karabıyık, "Önceki eğitim-öğretim yıllarında olduğu gibi okullarımız bu eğitim-öğretim döneminde de pek çok eksikle açılacak. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz pek çok sıkıntı ile uğraşmak, boğuşmak zorunda kalacak" açıklamasında bulundu. 

Veliler dikkat: İlkokul, ortaokul ve lisede okula başlama maliyetleri katlandı! 4 yılda yüzde 654,36 lük artış!

Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa eski Milletvekili Lale Karabıyık, şu an içinde bulunulan ekonomik krizin en çok etkilediği alanlardan birinin de eğitim olduğunun altını çizdi. 

"Okula ulaşmak, okuldaki yaşamı istenilen biçimde sürdürmek, okul sonrasında bir sonraki güne hazırlanmak, bütün aileler için yüksek bir maliyete katlanmak anlamına gelmektedir" diye konuşan Lale Karabıyık, bu maliyet yükselişi sebebiyle özel okula çocuğunu gönderen, göndermeyi düşünen velilerin haklı olarak resmi okullara yöneldiğine dikkat çekti. 

Karabıyık, açıklamasında "İster özel okullarda olsun, isterse resmi okullarda olsun enflasyon nedeniyle velilerimizi daha zor günler beklemektedir" ifadelerine yer verdi. 

Veliler dikkat: İlkokul, ortaokul ve lisede okula başlama maliyetleri katlandı! 4 yılda yüzde 654,36 lük artış!

Karabıyık, okula başlamada ekonomik maliyetin son 4 senede geldiği noktayı belirtmek amacıyla piyasadaki 137 ürünün gerçek fiyatları üzerinden yaptıkları araştırmayı da açıkladı. 

Yaptıkları araştırmada belirtilen rakamlar içerisinde; okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların düzenlenmesi için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıkların olmadığını aktaran Karabıyık, "Zorunlu bağış adında alınan bu ücretleri de eklediğimizde, özellikle alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere, okul giderleri ciddi bir yük olacaktır" ifadelerini kullandı. 

"Okul öncesi düzeyde okula başlama maliyetleri 2019 yılına göre; 2022 yılında yüzde 285,26, 2023 yılında ise yüzde 654,36 oranında artmıştır. İlkokul düzeyinde okula başlama maliyetleri 2019 yılına göre; 2022 yılında yüzde 316, 2023 yılında ise yüzde 493,8 oranında artmıştır" diye konuşan Karabıyık, ortaokul düzeyinde okula başlama maliyetlerinin de 2019'a göre; 2022 yılında yüzde 304,1, 2023 yılında ise yüzde 450,5 oranında yükseldiğine vurgu yaptı. 

"Lise düzeyinde okula başlama maliyetleri 2019 yılına göre; 2022 yılında yüzde 286,8, 2023 yılında ise yüzde 486,4 oranında artmıştır. Her yıl olduğu gibi okullarımız yine eğitim öğretim yılına birçok eksik ile başlayacak" diye konuşan Karabıyık, fiziksel eksikliklerin yanı sıra temizlik, güvenlik personeli gibi eksikliklerin de hala sürdüğünü aktardı. 

Veliler dikkat: İlkokul, ortaokul ve lisede okula başlama maliyetleri katlandı! 4 yılda yüzde 654,36 lük artış!

"Öte yandan eğitim iş görenleri ciddi oranda mali zorluk çekmektedir. 25 yıllık bir öğretmen 25.154 lira maaş almaktadır. Bu nedenle eğitim öğretime hazırlık ödeneği en az bir maaş tutarında ödenmeli ve en düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır" diyen Lale Karabıyık, asgari ücretle hayatını sürdüren bir ailenin, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memurun ise maaşının yarısını okul masrafı şeklinde harcamak zorunda olduğunun altını çizdi. 

İkinci evini alacaklar dikkat! 4 milyon TL'lik bir ev için 900 bin TL kredi alınabilecek!

Yastık altında 2 bin lirası olana TOKİ'den konut müjdesi! Başvurular işte bu tarihte başlıyor!  

İstanbul için acele kamulaştırma kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı!


Geri Dön