22 / 11 / 2024
fuzul

Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı nasıl alınır?

Bir kimsenin ölümünden sonra geride bıraktığı malların kime ne oranda kalacağını gösteren belge, veraset ilamı oluyor. Peki veraset ilamı nasıl alınır, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı bilindiği üzere, bir kimsenin ölümünden sonra geride bıraktığı mal varlığının kime ne kadar kaldığını gösteren resmi nitelik taşıyan belgeye deniyor. Peki söz konusu veraset ilamı nasıl alınır, ne zaman alınır diyorsanız hemen yanıtlayalım.

 

Veraset ilamı almak..

Veraset ilamının alınabilmesi için mirasçılardan birinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne ya da bir notere giderek, veraset ilamı için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bunun için bir zaman sınırlaması bulunmuyor. İsteyen herkes, istediği zaman veraset ilamını alabiliyor.

 

Veraset ilamı geçerlilik süresi nedir? 

Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra kaç yıl geçerse geçsin geçerli oluyor. 

 

İlamın alınabilmesi için, gereken belgeler şu şekilde sıralanıyor;
- Ölüm belgesi,
- Nüfus Kayıt Örneği,
- Nüfus Cüzdanı,
- Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.
- Vekalet belgesi

 

Veraset ilamı ücreti 2017

 

Veraset ilamı noter ücreti 2017 yılında asgari olarak 123 TL olarak tahsil ediliyor.  2 tane veraset ilamı alınmak istediğinde 134,49 lira ödenmesi gerekiyor. 

 

Veraset ilamını alındıktan sonra miras yolu ile gayrimenkul edinen mirasçıların söz konusu mal varlığını beyan etmeleri gerekiyor. 

 

Bu nedenle mirasçıların emlak beyanı, veraset ilamı ve varislerin adı, soyadı ve imzası ile birlikte bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor.

 

Veraset ilamını kaybettim nasıl çıkarabilirim?
  

Kaybolan veraset ilamını tekrar çıkarmak için, daha önce hangi mahkemeden ilam çıkarıldı ise, tekrar aynı mahkemeye başvuruda bulunulması gerekiyor.

 

Veraset ilamı kaç gün içinde verilir?

 

Veraset ilamı müracatının vefat durumundan sonraki 1 ay içinde yapılması gerekiyor. Çekişmesiz işlerden sayılan veraset ilamında bir davalı olmuyor. İlam ortalama 1 haftalık süre içerisinde alınabiliyor.

 

Örnek Veraset ilamı dilekçesi..


... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
                                

Davacı  :   (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) Adres
Davalı  :    Hasımsız
Dava    :    Veraset
Olaylar :

..............................ili, ............................ İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife  nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) .............................................. ......./........./.......... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak ..................................................................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ................................... bırakmıştır.


Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur. 


Hukuki, sebepler:    M.K. ve ilgili mevzuat
Deliller    :     Nüfus kayıtları ve tanık beyanları
Talep    :    Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim. 


...../......../20...

(Davacı)
(baba,anne,eş,kardeş)


 

Veraset ilamı istemi içeren dilekçe!
Veraset ilamı ücretleri!

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön