27 / 04 / 2024

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı, diğer bir ifadeyle mirasçılık sözleşmesi, Türk Medeni Kanun’u Madde 598’de düzenleme altına alınmıştır. Veraset ilamının amaçladığı husus, mirasçıların hangi oranda mirasa ortak olduklarını gösteriyor. Peki, Veraset ilamı nasıl alınır? İşte tüm detaylar..



Veraset ilamı Medeni Kanun’unun 598. Maddesince düzenlenmiştir. Mirasçılık belgesi olarak da ifade edilen veraset ilamı kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu kanuni olarak gösteriyor. Bu belge ile mirasbırakan öldükten sonra mirasçısının kimler olduğunun ve miras paylarının ispatı olarak karşımıza çıkıyor. 

Mirasçılık belgesi alınabilmesi için ilgili kişilerin veraset ilamı talebinde bulunmaları gerekiyor. Talep için yasal veya atanmış mirasçı ayrımı söz konusu olmuyor. 

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamının alınabilmesi için üç yol bulunuyor. Birinci yol sulh hukuk mahkemelerinde çıkarılabiliyor. Miras bırakanın ölmeden önceki son ikametgah adresinde yer alan sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapılabiliyor. 

İkinci yol ise noterler aracılığı ile çıkarılabiliyor. Herhangi bir mirasçı tarafından notere başvuru yapılıyor ve noter tarafından nüfus kayıt örnekleri de incelenerek çıkarılabiliyor. 

Üçüncü yol ise e-devlet sistemi üzerinden veraset ilamı alınabiliyor. 2018 yılı itibariyle başlayan uygulama kapsamında 1990 yılı sonrası ölen kişilerin T.C. Kimlik Numarası girilerek mirasçılık belgesi alınabiliyor. 
 


Geri Dön