27 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi nereden ödenir?

Veraset ve intikal vergisi nereden ödenir?

Veraset ve intikal vergisi, mirasçılar tarafından tahakkuk tarihinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi nereden ödenir? İşte ödeme yerleri..



Veraset ve intikal vergisi nereden ödenir?

Veraset ve intikal vergisi, mirasçılar tarafından tahakkuk tarihinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.


Buna göre 2015 yılına ait vergi ödemelerinin ilk taksit dönemi 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Peki, veraset ve intikal vergisi nereden ödenir?


Vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine verilir. Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önemli değildir. 

 

Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin edilir. 


Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebilir.


2015 yılı vergi tarifesi:

Matrah Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla İntikallerde

İvazsız İntikallerde

İlk  200.000 TL için  1  10

Sonra gelen  480.000 TL için 3  15

Sonra gelen  1.060.000TL için 5  20

Sonra gelen  1.900.000 TL için 7  25

Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10  30


Veraset ve intikal vergisi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön