Vergi barışı 7 soruda tüm detaylarıyla!
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü yazısında vergi barışına dair merak edilenleri kaleme aldı. İşte o yazı...
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü yazısında vergi barışına dair merak edilenleri kaleme aldı. İşte o yazı...
Uzun süredir beklenen vergi barışı için yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Söz konusu düzenleme kimleri kapsayacak? Başvuru ve ödeme koşulları ne olacak? İşte 7 soruda tüm detaylar...
Yasa teklifinde vergi barışının ifadesi matrah artırımı olarak biliniyor. Devlet maliye ile anlaşmak isteyen işletmecilere güvence veriyor. “Barış imzalanan geçmiş beş yıl için Maliye hesaplarını incelemeyecek” ifadesi yer alıyor. Vergi denetiminden kurtulan işletmeler de bu hak için geçmiş beş yılda beyan ettikleri vergi matrahlarını artırarak, bu yıllar için yeni vergi ödemesi yapacaklar. Eğer geçmiş beş yılda beyannamelerinde vergiye tabi gelir-matrah oluşmamışsa da (veya hiç beyanname vermemişlerse) bu kez (tabloda yer alan) asgari (matrahlar) tutarlar üzerinden ödeme yapacaklar. Dileyen mükellefler geçmiş beş yılın tümü için değil, belirleyecekleri bir veya birkaç dönem için de söz konusu yasadan faydalanabilecek.
Genel Kurul'dan onay verilecek
Vergi barışı önceki Cuma Meclis'e yasa teklifi olarak sunuldu. Komisyondan, genel kuruldan geçtikten sonra Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.
1- Kimler faydalanabilecek?
Şahıs veya şirket olarak faaliyet gösteren işletmeler için ve kira geliri, gayrimenkul satış değer artış kazancı, yurtdışı faiz vb. menkul sermaye iradı gibi gelir elde edenlerde vergi barışından faydalanabilecek.
2-Hangi yıl için ne kadar artırım olacak?
2016 ve 2017 için yüzde 30, 2018 için yüzde 25, 2019 ve 2020 için yüzde 20 oranında artırım yapılacak. Şirketler kurumlar vergisi matrahlarını şahışlar ise gelir vergisinde matrah artırımı yapacak. Önceki yıllarda hiç beyanda bulunmamış kişi ve kurumlar ise mükellef türüne göre değişen asgari matrah tutarları tablolara göre artırım yapacak.
3- KDV ve için artırım koşulları neler?
2016 ve 2017 için yüzde 3, 2018 için yüzde 2.5, 2019 ve 2020 için yüzde 2 oranlarında önceki beyannamelerde yer alan (hesaplanan) KDV’leri arttırıldığında vergi barışından faydalanmak mümkün. İşletmeler, muhtasar beyanname ile beyan etmeleri gereken ücret GV Stopajı için de vergi barışı yasasından faydalanabiliyor. Artırım oranları; 2016 için yüzde 6, 2017 için yüzde 5, 2018 için yüzde 4, 2019 için yüzde 3 ve 2020 için yüzde 2.
4-Başvuru ve son ödeme tarihleri ne zaman?
Teklife göre başvuruların 31 Ağustos tarihine kadar yapılması gerekiyor. Vergilerini peşin ödemek isteyen vatandaşlar 30 Eylül’e kadar borçlarını ödeyebilir. İlk taksit ödemesi yapacak mükelleflerin peşin ödeme yapması durumunda yüzde 10 indirim yapılması da bekleniyor. İlk taksit ödemeleri de 30 Eylül tarihine kadar yapılacak. kişer ay arayla toplam 6 eşit taksitte (1,09 oranında katsayı ilave edilerek ödeme yapılacak.
5- Kimler faydalanamıyor?
Vergi Usul Kanunu’nda Kaçakçılık Suçları ve Cezalarını düzenleyen maddede (359/b) geçen “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler” vergi barışından faydalanamıyor. Diğer yandan, asıl veya suretleri tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenen belgeleri kullananlar, matrah artırımı imkanından faydalanabilir. Ek olarak terör suçundan hüküm giyenler ve yasa teklifinde (5.inci maddesinin 9.ncu fıkrası) sayılan terör örgütleri ve milli güvenlikle ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar dahilinde inceleme ve araştırma yapılması istenenler de vergi barışından yararlanamıyor.
6-Ödeme yapılmazsa ne olur?
Yasa teklifine göre belirlenen sürelerde ödeme yapılmaması durumunda ‘madde hükmünden yararlanılamaz’ hükmü yer alıyor. Ek olarak gecikme zammıyla (aylık 1.60 oranında) beraber yeni hesaplanan (arttırılan) vergilerin takip ve tahsiline devam edileceği ifade ediliyor. Kısaca vergi barışından faydalanıp zamanında ödeme yapmayanlar için matrah artırımı iptal oluyor ve yararlanma hakkı da ortadan kalkıyor.
7-Stok ve kasa affı, borç yapılandırmasına dahil mi?
Matrah artırımı yoluyla geçmiş beş yıl için vergi denetleme riskini kaldıran vergi barışı yasa teklifi işletmelere, stok ve kasa kayıtlarındaki uyumsuzlukları giderme imkânı da tanınıyor. Ek olarak devlete olan ödenmemiş borçların yapılandırmasına olanak sağlanıyor. İşlemiş gecikme zamlarının silinip, ana parasının (düşük yapılandırma faiz oranı uygulanarak) üç yıla yayılarak ödeme imkânı getiriyor.