28 / 04 / 2024

Vergi dairelerinin yükü azalacak! Dijital vergi dairesi devreye giriyor!

Vergi dairelerinin yükü azalacak! Dijital vergi dairesi devreye giriyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda tek çatı altında birleştirilerek mükelleflere sunulacağı dijital vergi dairesini devreye sokacaklarını söyledi.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğlerle getirdikleri yeni düzenlemeleri ve akaryakıt alımlarında kullanılacak yeni sistemle ilgili bilgi verdi.

Yapılan düzenlemeler kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığının, elektronik uygulamalar kapsamında şimdi de Dijital Vergi Dairesi'ni devreye alacağını belirten Şimşek, elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek mükelleflere elektronik uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli şekilde erişme imkanı verileceğini dile getirdi.

Dunya.com’daki habere göre Şimşek, bilişim teknolojilerinin getirdiği imkanlardan daha fazla yararlanılması amacıyla geliştirilen Dijital Vergi Dairesi'nin "dijital.gib.gov.tr" adresinden hizmet vereceğini ifade ederek, "Dijital Vergi Dairesi, beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin işlemlerin sonuçlarının elektronik ortamda sunulması ile vergilendirmeye ilişkin ödevlerin yerine getirilmesinde rahatlıkla kullanılabilecek. Başkanlık tarafından geliştirilen ve halen her birisine farklı internet adresinden giriş yapılan İnteraktif Vergi Dairesi, Elektronik Beyanname Sistemi, İnternet Vergi Dairesi ve Hazır Beyan Sistemi gibi uygulamalara artık Dijital Vergi Dairesi üzerinden erişilebilecek" şeklinde konuştu.

Vergi dairelerinin yükü azalacak! Dijital vergi dairesi devreye giriyor!

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK

Şimşek, Dijital Vergi Dairesi'yle vergi dairesine gitmeden tüm işlemlerin yapılacağını, mükellefiyet ve "Borcu yoktur" yazısı gibi bazı işlemlerin elektronik ortamda yapılacağını belirterek şunları söyledi: "İnternet Vergi Dairesi ile İnteraktif Vergi Dairesi'ndeki tüm işlemler kademeli olarak Dijital Vergi Dairesi'ne alınacak. Vergilendirme hizmetlerinde yapay zeka uygulamalarını da geliştiren Başkanlık, daha sonraki dönemde, vergi dairesince yapılan işlemleri, robotik süreçler ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirecek. Vergi dairesine gidilmeden mükelleflerin işlemleri anında çözüme kavuşacak."

 AKARYAKIT SEKTÖRÜNE TEMİNAT KOLAYLIĞI

Şimşek, bir diğer tebliğle dağıtıcılık, bayilik veya madeni yağ lisansına sahip firmalardan yeni işe başlayanlar ve faaliyetlerine devam edenler ile bandrollü ürün üretici ve ithalatçılarına, doğacak vergi borçlarına karşılık teminat verme zorunluluğu getirildiğine dikkat çekerek, "Teminat olarak verilebilecek değerler arasına sigorta şirketlerince verilen kefalet senetleri de eklendi. Böylece mükelleflerin teminat olarak verebilecekleri kıymetler çeşitlendirilerek finansmana erişim kolaylaşmış oldu" ifadesini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile şarj istasyonu işletmecilerine e-fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildiğini belirten Şimşek, "Bu işletmeler 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-faturaya geçecek. Bu mükellefler faturaları teslim anında düzenleyecekler. Bazı istisnai hallerde faturalar 7 gün içinde düzenlenebilecek. Akaryakıt alımlarında taşıt tanıma sistemi kullanma zorunluluğu getirilerek kayıt dışılık ile mücadelede yeni bir sayfa açıldı" dedi.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön