17 / 11 / 2024

Vergi davalarının açılacağı süreler!

Vergi davalarının açılacağı süreler!

Vergi mahkemesinde dava açma süresi özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde kaç gündür? Danıştay ve İdare Mahkemelerinde kaç gündür? İşte vergi davalarının açılacağı süreler ve dava açma süresinin başlaması...




Vergi davalarının açılacağı süreler!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi uyuşmazlıklarının yargıda çözümlenmesi hakkında rehber kapsamında yer alan bilgilere göre vergi mahkemesinde dava açma süresi özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde otuz (30) gündür. Danıştay ve İdare Mahkemelerinde ise bu süre altmış (60) gündür. 

 

8.5. Dava Açma Süresinin Başlaması 

Vergi, resim, harçlar ve benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezalarından 

doğan uyuşmazlıklarda dava açma süresi; 

 

- Tahakkuku tahsile bağlı vergilerde, tahsilâtın yapıldığı, 

 

- Tebliğ yapılan veya tebliğ yerine geçen işlemlerde, tebliğin veya tebliğ yerine geçen işlemin yapıldığı, 

 

- Tevkif yoluyla alınan vergilerde, istihkak sahibine ödemenin yapıldığı, 

 

- Tescile bağlı vergilerde tescil işleminin yapıldığı, 

 

- İdarenin dava açması gereken konularda, ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği, 

 

tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. 


8.6. Adresleri Belli Olmayan Mükelleflerde Dava Açma Süresinin Başlaması 

Adresleri belli olmayanlara özel kanunlardaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim 

yapılan hallerde, özel kanununda aksine hüküm bulunmadıkça, süre son ilan tarihini izleyen günden itibaren on beş (15) gün sonra işlemeye başlar. 

 

8.7. İlanı Gereken Düzenleyici İşlemlerde Dava Açma Süresinin Başlaması 

İlanı gereken düzenleyici işlemlerde dava açma süresi, ilan tarihini izleyen günden 

itibaren başlar. Ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililer, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilirler. Düzenleyici işlemin iptal edilmemiş olması bu düzenlemeye dayalı işlemin iptaline engel olmaz. 

 

8.8. Özel Kanunlarda Yer Alan Dava Açma Süreleri 

Özel kanunlarında ayrı hüküm bulunduğunda, dava açmada genel süre değil özel süre 

geçerli olacaktır. Vergilendirmede özel dava açma süreleri 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yer almaktadır. 

 

— 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yer alan özel dava açma süreleri 

 

- Haklarında ihtiyati haciz tatbik olunanlar haczin tatbiki, gıyapta hacizlerde haczin tebliği tarihinden itibaren, 

 

- Haklarında ihtiyati tahakkuk üzerine ihtiyati haciz tatbik olunanlar, ihtiyati tahakkuk sebeplerine ve miktarına haczin tatbiki, gıyapta yapılan hacizlerde haczin tebliği tarihinden itibaren, 

 

- Kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren, 7 (yedi) gündür. 

 

8.5. Uzlaşma Sağlanamaması Durumunda Dava Açma Süresi 

8.5.1.Tarhiyat öncesi uzlaşmada dava açma süresi 

Uzlaşma görüşmeleri sonucunda uzlaşma sağlanamaz ise vergi dairesine gelen inceleme raporunda önerilen matrah veya matrah farkı üzerinden vergi dairesince gerekli tarh işlemi yapılır. 

 

Uzlaşılamayan söz konusu vergi ve cezaya ilişkin olarak ilgili vergi dairesince yapılacak tarhiyata karşı, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihini takip eden otuz (30) günlük dava açma süresi içinde dava açılabilir. 

 

8.5.2.Tarhiyat sonrası uzlaşmada dava açma süresi  

Mükellefin veya ceza muhatabının uzlaşma kapsamında bulunan vergi ve/veya cezalar için uzlaşma talep etmesi halinde, uzlaşmanın talep edildiği tarih itibariyle dava açma süresi durmaktadır.


Uzlaşma sağlanamaması durumunda, bu hususa ilişkin tutanağın mükellefe tebliğ tarihinden itibaren ise dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam eder. 


Dava açma süresi yeniden işlemeye başladığında, dava açmak için on beş (15) günden fazla bir zaman kalmışsa bu süre içinde dava açılmalıdır. Ancak dava açma süresi bitmiş veya on beş (15) günden az kalmışsa dava açma süresi on beş (15) gün daha uzar. 

 

8.6. Düzeltme Talepleri Reddedilen Mükelleflerin Dava Açma Süresi  

Mükelleflerce vergi muamelelerindeki hataların düzeltilmesi taleplerinin, vergi dairesince kabul edilmemesi durumunda mükelleflerin vergi mahkemesine başvurması otuz (30) günlük dava açma süresinin geçip geçmediğine bağlıdır. Dava açma süresi içinde veya dava açma süresi geçtikten sonra yapılan düzeltme talepleri reddedilen mükelleflerin yargı organlarına başvurma süreçleri farklıdır. 

 

- Düzeltme talebinin yapıldığı tarihte otuz (30) günlük dava açma süresinin geçmemesi 

durumunda kalan süre içinde vergi mahkemesinde dava açılabilir. 

 

- Düzeltme talebinde bulunulduğu tarihte, otuz (30) günlük dava açma süresinin bitmiş olması halinde ise, vergi mahkemesinde dava açma imkânı bulunmamaktadır. 


Ancak, bu durumda mükellefler Maliye Bakanlığı’na şikâyet yoluyla düzeltme talebinde bulunabilirler. Maliye Bakanlığı’na şikâyet yolu ile başvurmadan önce vergi dairesinden düzeltme talebinde bulunulacak bu talep reddedilirse Maliye Bakanlığı’na şikâyet yoluyla başvuru yolu açılmış olacaktır. Bakanlığın bu talebi reddetmesi veya altmış (60) gün içinde cevap vermemek suretiyle zımnen reddetmesi hallerinde ilgilinin dava açma hakkı yeniden doğar. Bu durumda, talebin reddi yazısının tebliğini veya cevap vermeyerek geçirilen altmış (60) günün bitimini izleyen günden itibaren otuz (30) gün içinde dava açılabilir. 

 

Vergi uyuşmazlıklarında dava açma süresi, mücbir sebep ve zor durum gerekçesi ile uzatılmaktadır. 


Vergi davalarının açılması!



Geri Dön