10 / 05 / 2024

Vergi davalarının açılması!

Vergi davalarının açılması!

Vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıklar, vergi mahkemelerinde çözümleniyor. Peki vergi davaları nasıl açılır? İşte vergi davalarının açılması ile ilgili esaslar bu haberde...



Vergi davalarının açılması!

Vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıklar, vergi mahkemelerinde çözümleniyor. Vergi davaları; vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılıyor. 


Dava dilekçelerinde; 

- Tarafların ve varsa vekillerin veya temsilcilerin ad ve soyadları veya ünvanları ve adresleri, 

 

- Dava konusu ve sebepleri ile dayandığı deliller, 

 

- Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi (tebliğ tarihi), 

 

- Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarda tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktarı, 

 

- Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası, 

 

bulunmalıdır. 

 

Ayrıca dava konusu belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenmelidir. 

 

7.2. Aynı Dilekçe ile Dava Açılması 

Kural olarak her idari işlem için ayrı ayrı dava açılır. Ancak, aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir. 

 

Ayrıca, birden fazla şahsın ortak dilekçe ile dava açabilmesi de mümkündür. Bunun için davacıların hak ve menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay ve hukuki sebeplerin aynı olması gerekir. 

 

7.2. Dilekçelerin Yanlış Yargı Merciine Gönderilmesi 

Dilekçenin yanlış idari yargı merciine hitaben yazılmış olması dava hakkını düşürmez. Bu durumda dilekçeyi alan idariyargı mercii, kendiliğinden yetkili veya görevli mahkemeye 

gönderir. 

 

7.3. Dilekçelerde Davacı, Kanuni Temsilci, Vekil veya Dava Konusu İle İlgili Bilgilerin Eksik Gösterilmesi 

Dilekçelerde davacı, kanuni temsilci, vekil veya dava konusu ile ilgili bilgilerin eksik olması dilekçe red sebebidir. Böyle bir durumda, mahkemece yapılacak tebliğ üzerine otuz (30) gün içinde dilekçenin gerekli bilgileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek verilmesi gerekmektedir.


7.4. Dava Dilekçesinin İmzalanmaması 

İmzasız dilekçe ile açılan davalar hiç açılmamış sayılacaktır. 

 

7.5. Dava Dilekçesinin İmzalanması 

Dilekçede, davacı ile birlikte, varsa kanuni temsilcisi ve vekilin ad soyadı ve adresinin gösterilmesi, dilekçeyi her üçünün birden imzalamasını gerektirmez. Vekil varsa, dilekçe sadece onun tarafından imzalanır. Vekil yok kanuni temsilcisi varsa, dilekçeyi imzalayacak olan kanuni temsilcidir. Asıl mükellefin imzası, ancak davayı doğrudan kendisinin açması halinde gereklidir. 

 

Birden fazla kimsenin aynı dilekçe ile dava açması durumunda; davacılardan her birinin imzasının bulunması gerekir. 

 

7.6. Tebliğ Tarihinin Dilekçede Gösterilmesi 

 

İdari işlemin tebliğ tarihinin dilekçede gösterilmesinin nedeni, davanın süresinde açılıp açılmadığının dilekçe metninden anlaşılması amacına yöneliktir. Bu tarih gösterilmediğinde ilk inceleme üzerine dilekçenin reddine karar verilir. Dilekçe red kararı, davanın reddedilmesi anlamına gelmemektedir. Otuz (30) gün içinde dilekçenin usulüne uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir. 

 

7.7. Uyuşmazlık Konusu Miktarın Dilekçede Gösterilmemesi 

Uyuşmazlık konusu miktarın dilekçede gösterilmemiş olması halinde, ilk inceleme üzerine dilekçenin reddine karar verilir. Dilekçe red kararı, davanın reddedilmesi anlamına gelmemektedir. Otuz (30) gün içinde dilekçenin usulüne uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir. 

 

7.8. Dilekçeye Eklenecek Belgeler 

 

Dilekçeler ve bunlara ekli belgelerin örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olacaktır. 

 

Dilekçeye eklenecek belgelerin tasdikli olması şart değildir. Mahkeme gerek gördüğünde tasdikli örneği veya belgenin aslını ayrıca ister. 

 

7.9. Harcın Ödenmesi ve Posta Pulunun Verilmesi 

 

Dava dilekçesinin işleme girmesi için gerekli harcın ödenmesi, posta pulunun verilmesi gerekir. Dilekçelerin harç ve posta ücretleri alındıktan sonra deftere derhal kayıtları yapılarak kayıt tarih ve sayısı dilekçenin üzerine yazılır. Dava bu kaydın yapıldığı tarihte açılış sayılır. 

 

7.10. Harç veya Posta Ücreti Verilmeden veya Eksik Verilerek Dava Açılmışsa 

 

Herhangi bir sebeple harç veya posta ücreti verilmeden veya eksik harç ve posta ücreti ile dava açılmış olması halinde, otuz (30) gün içinde harç veya posta ücretinin tamamlanması ilgiliye tebliğ edilir. Bu süre içinde tamamlanmadığı takdirde aynı şekilde bildirim bir daha tekrarlanır. 


Harç ve posta ücreti süresi içinde verilmez veya tamamlanmaz ise davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. 

 

7.11. Dava Açıldıktan Sonra Posta Ücretinde Meydana Gelen Azalma 

 

Dava açıldıktan sonra posta ücretinde tebliğ işlemlerinin yapılmasını engelleyecek şekilde azalma olması halinde otuz (30) gün içinde posta ücretinin tamamlanması ilgiliye tebliğ edilir. Bu süre içinde tamamlanmadığı takdirde aynı şekilde bildirim bir daha tekrarlanır. 

 

Posta ücreti, süresi içinde tamamlanmazsa dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Kararın tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde, noksan tamamlanmak suretiyle yeniden işleme konulması istenildiğinde davanın açılmış sayılmasına karar verilir. 

 

7.12. Dilekçelerin Red Edilmesi 

Dilekçe red kararı, davanın reddedilmesi anlamına gelmemektedir. Ancak otuz (30) gün içinde dilekçenin usulüne uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir. 



Vergi dava dilekçelerinin verildiği yerler!


Geri Dön