22 / 11 / 2024
fuzul

Mirasın açılması davası!

Mirasın açılması davası!

Mirasın açılması davası türüne göre sulh hukuk mahkemesinde veya asliye hukuk mahkemesinde açılıyor. Muris muvazaasına nedeniyle tapu iptali ve tescil davaları ise asliye hukuk mahkemesinde açılıyor...





Mirasın açılması davası!


Mirasın açılması, mirasbırakanın ölümü ile gerçekleşiyor. Mirasın açılması hususunda mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Mirasın açılması davası türüne göre sulh hukuk mahkemesinde veya asliye hukuk mahkemesinde açılıyor. Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davaları ise asliye hukuk mahkemesinde açılıyor. Buna karşın terekenin tespiti, terekeye mümessil tayini, tereke defteri tutulması, vasiyetnamenin açılması davaları sulh hukuk mahkemesinde açılır. Miras davası açılırken dikkat edilecek en önemli nokta açılacak miras davasının masraflarının ne kadar olduğudur. Miras nedeniyle tapu iptali davası açılmak istendiğinde dava masrafları gayrimenkulün değerine göre belirleneceğinden dava masrafları da buna göre yüksek oluyor. 


Mirasın açılması davası süresi...

Miras davasının süresi; mirasçıların sayısı ve davanın türüne göre farklılık gösteriyor. Eğer açılacak miras davası mirasçıların tümümü davaya dahil etmeyi gerektiriyorsa başka bir deyişle mirasçılar arasından zaruri dava ortaklığı varsa bütün mirasçılar davaya dahil ediliyor. Her mirasçının güncel adresinin bulunması, dava dilekçesinin tebliği belli bir süre alır. Örneğin;


30 mirasçının olduğu bir zaruri dava ortaklığında sadece tebligatların doğru bir şekilde yapılması aylar sürüyor. Öyle ki miras davası devam ederken bir mirasçının vefatı halinde tekrar onun da mirasçıları tespiti edilip onlara da dava yöneltiliyor. Bir mirasçıya dahi tebligat yapılamazsa dava sonuçlanamıyor. Zaruri dava ortaklığının olmadığı bir miras davası ise normal şartlarda temyiz süreci dahil bir-iki yılda neticeleniyor. Şu da unutulmamalıdır ki bazen bir miras davasının sadece hazırlık aşaması altı ay sürer. Önemli olan davanın bir an önce sonuçlanması değil; davanın Yargıtay tarafından onanacak şekilde en iyi şekilde takip edilmesidir.



Mirastan yoksunluk!
Miras hukuku tapuda isim tashihi!
Miras paylaşımında anlaşmazlık!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Miras paylaşımında annenin hakkı!
Miras hukuku üst soy!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön