06 / 05 / 2024

Çimento ve inşaat çeliğinde KDV'yi sıfırlamak mümkün değil mi sorusuna cevap!

Çimento ve inşaat çeliğinde KDV'yi sıfırlamak mümkün değil mi sorusuna cevap!

Vergi oranları son yıllarda inanılmaz şekilde düşürüldü diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi indirimleri gündemimizde değil dedi



Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen 2. Türk Ticaret Müşavirleri Konferansı'na katılan Şimşek, "Çimento ve inşaat çeliği gibi ara mallarında KDV'yi sıfırlamak mümkün değil mi?" soruna şöyle cevap verdi:


KDV'nin bir mantığının bulunduğunu, hiç bir üründe KDV maliyetsiz sıfırlanamaz.


Şimşek sözlerine şöyle devam etti:


Çimento üretmek için hammadde gerekiyor. Bu hammaddeyi taşımanız lazım. Onun için enerji kullanmanız gerekir. Yani bütün ekonomide KDV'yi sıfırlarsanız o zaman mesele yok. Avrupa Birliği'nde ortalama KDV oranının yüzde 20,7'ye ulaştı. Türkiye'de efektif KDV oranın ise yüzde 14,4 civarında çünkü biz eğitimde, sağlıkta, turizmde ve tekstilde bir çok alanda KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. Gıdada ve bazı ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e çektik. Bu ülkede vergi oranları son yıllarda inanılmaz şekilde düşürüldü. Sigara, alkollü içecekler ve lüks arabalar dışında vergi oranlarının artırıldığı bir alanı hatırlamıyorum. Dolayısıyla yeni vergi indirimleri gündemimizde değil. Bahsettiğiniz ürünlerde hiç bir şekilde vergi indirimi de gündemde değil.


Dünya



Geri Dön