27 / 04 / 2024

Vergide mahsup ve iade talep hakkı!

Vergide mahsup ve iade talep hakkı!

Vergi mükelleflerinin vergi kanunlarının uygulanması sırasında karşılaştıkları özel durumlar ve işlemler ile ilgili olarak sahip olduklar arasında bulunan Mahsup ve İade Talep Hakkı nedir? İşte yanıtı..



Vergide mahsup ve iade talep hakkı!

Vergi mükelleflerinin vergi kanunlarının uygulanması sırasında karşılaştıkları özel durumlar ve işlemler ile ilgili olarak sahip olduklar arasında "Mahsup ve İade Talep Hakkı" da bulunuyor. Peki, mahsup ve talep hakkı nedir?


Mahsup ve İade Talep Hakkı: 

Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi, tutarına bakılmaksızın ve inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir. 

 

Nakden iade taleplerinin dilekçe ile yapılması şarttır. Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 10.000 TL’yi geçmemesi halinde iade talebi, yıl içinde yapılan tevkifatlara ilişkin tablo ile birlikte, Gelir Vergisi Kanununun 252 Seri No.lu Genel Tebliğinde gelir veya kazanç türüne göre ayrı ayrı belirtilmiş belgelerin dilekçeye eklenmesi koşuluyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir. 

 

Nakden yapılacak iade taleplerinin 10.000 TL’yi aşması halinde, 10.000 TL’yi aşan tutarın 100.000 TL’ye kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca veya vergi inceleme raporuna göre iade edilir. 


Teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenmeksizin iade yapılır. 


Özelge talep hakkı!


Geri Dön