19 / 05 / 2024

Verimli ampuller, 41 milyon lira tasarruf ettirecek

Verimli ampuller, 41 milyon lira tasarruf ettirecek

Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi kapsamında bu yıl öğrencilere 5 milyon verimli ampul dağıtılacak



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca başlatılan "Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi", özellikle kamu kuruluşlarında etkili oldu. Söz konusu çalışma kapsamında kamu kuruluşlarının aydınlatılmasında "tasarruflu lambaların" kullanılmaya başlaması, bütçeye önemli katkı sağladı.

2008 yılını "Enerji Verimliliği Yılı" ilan eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, aydınlanmada tasarrufu sağlama çalışmalarını kamu kuruluşları dışında da etkili kılmak için çalışmaları sürüyor. Bakanlık, geçen yıl başlattığı tasarruflu ampul dağıtım çalışmalarını bu yıl da sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi" ile ilgili soru önergelerine verdiği yazılı yanıtta, kamu kuruluşlarının artık daha ucuza aydınlatıldığını belirtti.

Kamu kuruluşlarında 1 milyon 828 bin 742 lambanın çıkarıldığını, yerine 1 milyon 758 bin 954 verimli lamba takıldığını kaydeden Güler, satın alınan bu lambaların maliyetinin 11,5 milyon lira olduğunu bildirdi. Bu maliyetin 101 günde geri kazanıldığına işaret eden Güler, kamu kuruluşlarının aydınlatılmasında, bütçede yıllık 41 milyon lira tasarruf sağlanacağını ifade etti.

Güler, tasarruflu lambaların kullanılmaya başlanması ile birlikte aynı zamanda kamu kuruluşlarında yüzde 23 daha iyi aydınlanma sağlandığını kaydetti.

5 milyon verimli lamba dağıtılacak

2008 yılının "Enerji Verimliliği Yılı" yılı ilan edildiğini anımsatan Bakan Güler, bu kapsamda 2008-2009 yıllarında, ilköğretim öğrencilerinin evlerinden getirecekleri akkor flamanlı lambalar karşılığında, 5 milyon verimli lamba dağıtılmasının planlandığını kaydetti.

Güler, bu lambaların 2 milyon 800 binin dağıtıldığını, kış şartları nedeniyle dağıtımı yetiştirilemeyen lambaların da bu ay itibariyle 28 ilde dağıtımına başlanacağını bildirdi. Hilmi Güler, kampanya kapsamında iki özel şirketin de toplam 610 bin lamba dağıttı kaydetti.

Dünya


Geri Dön