28 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: 10.5 yılda 2 milyar 800 milyon fidan dikildi!

Veysel Eroğlu: 10.5 yılda 2 milyar 800 milyon fidan dikildi!

Ak Parti hükümetlerinin görev yaptığı 10.5 yılda 2 milyar 800 milyon fidan dikildiğine yer verilen açıklamada, İstanbul’un bir çok Avrupa ülkesinden yeşil olduğu vurgulandı...




Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Başbakan ve Bakanlığın son dönemde ormancılık faaliyetleriyle ilgili olarak haksız şekilde eleştirildiğini vurgulayarak bir açıklama yaptı.


HAKSIZ TENKİTLER KABUL EDİLEMEZ


“Ağaçlandırma alanında gelinen nokta ve rakamlar ortada iken bu haksız tenkitler kabul edilemez. Türkiye özellikle son yıllarda yaptığı ve yapmakta olduğu ağaçlandırma çalışmalarıyla orman alanını artırmak için büyük gayret göstermektedir. Ormancılık faaliyetleri; ağaçlandırma çalışmaları, rehabilitasyon çalışmaları ve erozyon kontrolü faaliyetleri olarak yürütülmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sayın Başbakanımızın talimatıyla son 10,5 yılda toplam 3 milyon 691 bin hektar alanda ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik çalışma gerçekleştirmiş ve bu alanlarda toplam 2 milyar 800 milyon adet fidanı toprakla buluşturmuştur. Bakanlığımız tarafından açıklanan 2 milyar 800 milyon adet fidan resmi rapor olup, söz konusu veriler Türkiye İstatistik Kurumu ile FAO başta olmak üzere uluslararası kuruluşların kayıtlarına girmiştir.


OECD BİZZAT TAKDİR ETTİ


Yapılan çalışmalar neticesinde 2002 yılında orman varlığımız 20,8 milyon hektar iken 2012 yılı sonunda 21,7 milyon hektara çıkarılmıştır. Böylece son 10 yılda orman alanımız 900 bin hektar artmıştır. Dünyadaki orman varlığı sürekli azalırken, Türkiye orman varlığını alan ve servet olarak arttıran nadir ülkelerden biri olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria bizzat Ankara’ya gelerek bu çalışmalardan dolayı ülkemizi takdir etmiştir. Geçmişte çınar ve erguvan ağaçlarıyla bütünleşmiş İstanbul’u eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak için Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu tarihten itibaren yoğun çalışmalar yürütülmektedir. 1994 yılından önce ağır kokuların yükseldiği Haliç, hiçbir canlının yaşayamadığı, adeta bir bataklık halindeydi. Haliç’in iki yakasındaki yeşil kuşak ile Sadabattaki yeşil alanlar da o dönemin eseridir.”


Erguvan ve ıhlamur eylem planı devrede


ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul Boğazı’nı erguvanla donatmak maksadıyla Erguvan Eylem Planı’nın uygulamaya konduğunun da belirtildiği açıklamada şu ayrıntılara yer verildi: “2012 yılında açıklanan Erguvan Eylem Planı kapsamında 100 bin adet erguvan fidanı dikilerek, İstanbul erguvanla bezenecektir. Bugüne kadar 86 bin adet erguvan fidanı dikilmiştir. 14 bin adedi sonbaharda dikilecektir. Ayrıca sonbaharda 100 bin adet ıhlamur fidanı toprakla buluşturulacaktır. İstanbul’la bütünleşen bir diğer ağaç türü olan çınar için de çalışma yürütülmüş ve 2010-2011 yıllarında 1 milyon 302 bin adet çınar fidanı toprakla buluşturulmuştur. Bu yılsonuna kadar da 3 bin adet çınar fidanı dikilecektir.”


Hürriyet


Geri Dön