Vialand yurtdışına açılıyor!
Geçen yıl 22 milyon ziyaretçi ağırlayan Vialand, bu yıl 30 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyor. Şirketin gelecek planları da büyük.
Geçen yıl 22 milyon ziyaretçi ağırlayan Vialand, bu yıl 30 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyor. Şirketin gelecek planları da büyük. Vialand, geçtiğimiz günlerde, sektördeki uluslararası üst kurum olan IAAPA'nın düzenlediği 'Avrupa Bahar Forumuna ev sahipliği yaptı. Vialaııd Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, "IAAPA, Doğu Avrupa ve Körfez ülkelerinin merkezi olmak istiyor" diyor.
Gürsoy Grup ve Via Properties ortaklığında, 650 milyon dolarlık yatırım bedeliyle hayata geçirilen Vialand, 120 bin metrekarelik alanda kumlu bir tema park. Aynı anda 15 bin kişilik kapasiteye sahip olan Vialand, geçen yıl 22 milyon ziyaretçi ağırladı. 2015 yılında bu sayının 30 milyon kişiye çıkarılması hedefleniyor. Ürettiği iş hacmiyle 2014'te ekonomiye 200 milyon Euro katkı sağlayan Vialand'in bu yılki büyüme hedefi ise yüzde 40. 2014'te 10 bin kart satışı yapılan tema parka ilgi her yıl daha da artıyor. Vialand Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, tema parkçılığı dünya standartlarına göre yaptıklarını belirtiyor. Alişoğlu ile eğlence sektöründen Vialand'in hedeflerine kadar pek çok konuyu konuştuk.
Dünya'da ve Türkiye'de eğlence sektörü hakkında bilgi verir misiniz?
Dünyada eğlence sektörün büyüklüğü yaklaşık 1,9 trilyon dolar. 2018'de küresel eğlence sektörü yıllık ortalama yüzde 5 büyüme ile 2,27 trilyon dolara ulaşacak. Dünyada 100 milyon kişi turistik amaçla seyahat ediyor. Bunun 77 milyonu eğlence parklarını, müzeleri ve eğlence merkezlerini ziyaret ediyor. Sadece eğlence parklan ve alışveriş merkezleri için seyahat eden kişi sayısı ise 23 milyon civarında. Türkiye'de ise sektörün bugün 12 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğü var. Bu büyüklüğün 2015 yılında 13 milyar dolara, 2018'te ise 18 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Vialand olarak geçtiğimiz günlerde Uluslararası Eğlence Parkları ve Gözde Mekanlar Birliği'nin (IAAPA) her yıl düzenlediği 'Avrupa Bahar Forumu'na ev sahipliği yaptınız. Etkinliğin İstanbul'da yapılması nasıl gelişti?
1918 yılında kumlan, dünyanın eğlence tesisleri ve eğlence ünitelerine ait tek üst kuruluş olan IAAPA'da dört komite var. Toplam 40 kişiden oluşan bu komitelerde, dünyanın en büyük parklarının yöneticileri, eğlence merkezlerinin patronları bulunuyor. Geçen yıl Vialand olarak ilk yılımızda dünya yönetimine davet edildik. Ben de eğitim komitesinde yer aldım. Orada hem kummsal hem de bireysel olarak gösterdiğim performansla LAAPA'nın bahar konferansının İstanbul'da yapılması kararı alındı. 2122 Mayıs tarihlerinde de aralarında Disneyland, Universal gibi dünyanın en büyük eğlence şirketlerinin yöneticilerinin bulunduğu 40 kişilik yöneüci kadrosu konferans için İstanbul'a geldi.
Etkinlikte neler konuşuldu?
IAAPA'nın beş yıllık planlarını konuştuk. Mesela önümüzdeki beş yılda özürlü insanların nasıl eğleneceği konuşuldu. Ayrıca artık insanlar ileri yaşta çocuk sahibi oluyor ve 60 yaşındaki bir kadın 15 yaşındaki çocuğuyla eğlenmeye gidiyor. Onun hareket kabiliyetine uygun eğlence aktiviteleri olması gerektiği üzerinde duruldu. Biz de bunlara entegre olabilmek için elimizden geleni yapacağız.
Etkinliklerden Türkiye özelinde çıkan kararlar oldu mu?
Aslında ABD ve Avrupa eğlence sektöründe doygunluğa ulaşmış durumda. Sektörün önemli oyuncularının elinde çok büyük sermaye var. Unutmamak gerekir ki, Disney'in en büyük hissedarı ölmeden önce Steve Jobs'tu. Çok büyük sermayeleri var ve Türkiye'yi de eğlence sektörü için yükselen bir pazar olarak görüyorlar. Türkiye pazarına girmek için de tabiri caizse 'işin abisini' anyorlar. Yapılan toplantılarda IAAPA'nın bir kolunun da Vialand başkanlığında Türkiye'de olmasına karar verildi. Üstelik Türkiye'den ve Vialand'ten bekledikleri şey sadece Türkiye ile de sınırlı değil. Tüm Doğu Avrupa ve Körfez ülkelerinin de merkezi olalım istiyorlar. Yani Türkiye'nin 2018 yılında bölge merkezi olması kararı alındı.
IAAPA ile birlikte Türkiye eğlence sektöründe neler değişecek?
Eğlence sektöründeki tesislerin, bir çatı altında toplanmasını ve standartları olmasını istiyorlar. Sadece Vialand gibi büyük tema parklarında değil, küçük lunaparklarda da, su parklarında da güvenlik standarlarının olması hedefleniyor. Türkiye'de sektör henüz kurumsallaşmadığı için böyle bir can güvenliği standardı yok. Zaman içinde bunların oluşması sektöre çok katkı sağlayacak. Parkların güvenlik koşullarından iicretlendirmelerine kadar pek çok konuya standart getirilecek.
Türkiye'de eğlence sektöründe büyük fırsatlar var mı?
Kesinlikle evet. Doğru strateji ve doğru işbirlikleriyle daha iyi noktalara gelebiliriz. Daha 20 yıl önce Ahmet San'ın organizasyonlanyla birçok sanatçıyı Türkiye'de görebiliyorduk. Daha sonra altyapının çok iyi olmamasından dolayı bunlar kayboldu. Üç yıl içinde bu tür organizasyonlar yeniden canlanacak. Burada Madonna'yı birkaç kez izleyebileceğiz. Artık kendi sanatçılarımızı da ihraç eder duruma geleceğiz.
Vialand olarak 'show business'a yönelik ne gibi çalışmalarınız var?
Bir süredir bu alanda proje geliştiren bir departmanımız var. Belki bunu şirketleştireceğiz. Kendi maskot karakterlerimizle sadece çizgi film işi değil, önümüzdeki 3-5 yılda Türkiye kültürüne ait filmler ve sahne shovv'lan da yapacağız. Ünlü starlarımız da bu show'ların içinde yer alacak. 'Show business' işi sadece bir konser, bir tema parkçılık değil. Pek çok şeyi kapsıyor. Dünyada sektörün büyük oyuncuları yıllardır aynı çizgiden hiç sapmadan işler yapıyorlar. Disneyland Orlando'da hangi stratejiyi izliyorsa, Pekin ve Paris'te de aynısını izliyor. Ancak gelişen pazarlara gimıeleri için Vialand gibi şirketlerle işbirliği yapmalılar.
Ciddi bir eğlence ekibiniz olduğunu biliyoruz. Çalışmalarınız ne aşamada?
Animasyon alanında iddialıyız. 'Kaptan Gaga' isimli karakterimizin çizgi film çalışmaları devam ediyor.
'Apostrof isimli diğer karakterimizi ise birkaç ay içinde bir çocuk kanalında izleyeceğiz. İki hafta önce gözlük takmadan üç boyutlu izleyebileceğimiz İstanbul'un sırlan' isimli 7 dakikalık bir filmimizi Vialand'te izleyicilerle buluşturduk ve çok beğeni topladı. Önümüzdeki yıl, içerideki dört boyutlu sinema salonlarımızda kendimize ait sinema filmlerini oynatmayı planlıyoruz. Onların da üretimine bu yıl ağustos ayında başlarız, önümüzdeki yılın nisan ayında dört boyutlu bir Türk karakterini ortaya çıkarmış oluruz. Ardından da sanat alanında kendi şaline show'umuzu ortaya koyacağız. Dans gösterisi, ilizyon, müzikal gibi...
Yatırım yapmayı planladığınız yerler nereler?
Turizm potansiyeli nedeniyle Antalya ve ya Kıbrıs olabilir. Ayrıca yurtdışında da görüştüğümüz ülkeler var. İki hafta önce Moskova'nın belediye başkanı ziyaretimize geldi. Moskova'da Vialand açmamızı teklif etti. Öte yandan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İran gibi çevre coğrafya ile de ilgileniyoruz. Bu yatırımların hepsi şu anda rafta. İki ay kadar sonra yurtdışı yatırım planlarımızı masaya getireceğiz.
Ekonomist