Vodafone Arena açıldı!
İstanbul'da yapımı tamamlanan Vodafone Arena, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı.
İstanbul'da yapımı tamamlanan Vodafone Arena, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı. Açılışa Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat , Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı Fenerbahçe Spor Kulübü Eski Başkanı Ali Şen katıldı.
İstanbul'da yapımı tamamlanan Vodafone Arena, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı. Açılış sırasında stat içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hepimiz şahidiz ki Beşiktaş çok sağlam bir geleneğe sahip. Sembolü kartal dahi Selçuklu devletimizin sembolüdür. Dolayısıyla sembolüyle de o geleneğe sahiptir. Mekanı itibarıyla ise Selçuklu'dan sonraki devletimizin siyasi kalbinde doğmuştur." dedi.
Davutoğlu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün (BJK) yapımı tamamlanın stadı "Vodafone Arena"nın açılış törenindeki konuşmasına, "Tarihi bir gün. Çünkü kartal evine dönüyor." diyerek başladı.
Herhangi bir sosyal topluluk gibi spor kulüplerinin de varlıklarını sürdürmesi, itibarlarını koruyabilmesi için üç asgari şart olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Birisi sağlam bir geleneğe sahip olmak. Hepimiz şahidiz ki Beşiktaş çok sağlam bir geleneğe sahip. Sembolü kartal dahi Selçuklu devletimizin sembolüdür. Dolayısıyla sembolüyle de o geleneğe sahiptir. Mekanı itibarıyla ise Selçuklu'dan sonraki devletimizin siyasi kalbinde doğmuştur. Sadece İstanbul'da değil, 1903 yılında Beşiktaş doğduğunda devletimizin kalbi Dolmabahçe Sarayı ile Yıldız Sarayı arasında atıyordu. Dolayısıyla Beşiktaş camiası, her zaman devletiyle ve milletiyle beraber yürüdü, devletiyle ve milletiyle birlikte sevindi, üzüldü."
Başbakan Davutoğlu, Beşiktaş'ın kırmızı beyaz renklerinin Balkan faciası sebebiyle siyaha döndüğünü hatırlatarak, "Bugün bütün Beşiktaşlıların kalben bağlı olduğu siyah-beyaz renklere dönmesi, aslında aynı anda da milletin ızdırabıyla bütünleşme anlamını taşıyordu. Beşiktaş hep siyah-beyaz kalacak ama Balkanlar da bizim hep yüreğimizde yer etmeye devam edecek. Evlad-ı Fatihan'a selam olsun." diye konuştu.
Beşiktaş'ta çok sağlam bir gelenekten bahsedildiğini anlatan Davutoğlu, bu geleneğe de uygun bir stat gerektiğini kaydetti.
Başbakan Davutoğlu, gelenek dışında ona gönülden bağlı bir insan unsuruna sahip olmanın ikinci şart olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geleneğe sahip olabilirsiniz ama o geleneği yaşatacak bilinçte bir insan unsuruna sahip değilseniz güçlü bir süreklilik taşıyamazsınız. Şundan büyük bir emniyet içinde bahsedebiliriz ki Beşiktaş camiası ve taraftarı, en sağlam aidiyet bağıyla bağlı taraftarların arasında gelir. Bu iki şart olunca, sağlam bir gelenek ve bir taraftar, olması gereken üçüncü şart sağlam bir alt yapı. Sağlam bir geleneğiniz ve taraftarınız olsa da eğer sağlam bir altyapınız olmazsa sporda sürekli başarılar sağlamak imkansızdır. Bugün değil Türkiye'nin, dünyanın en çağdaş statlarından birine sahip olmak suretiyle Beşiktaş Kulübü, kendi geleceğini garanti altına almıştır. Bu esere emeği geçen herkese buradan takdirlerimi ifade ediyorum. Geleneği, taraftarı ve alt yapısıyla örnek bir kulüptür, artık Beşiktaş camiası."
Davutoğlu, konuşmasında dört temennisini de vurgulamak istediğini aktararak, "Birincisi burada, bundan sonra oynanacak bütün maçlarda başarılar diliyorum ama özellikle de bu Kara Kartal, al bayrağı temsil ettiği maçlarda bu stattan hiçbir zaman başı öne eğik çıkmasın inşallah. Gönlündeki ay yıldızı sahaya yansıtsın ve hep başarılara mühür atsın. İkincisi, bu stat sadece başarıların değil, edebin de yansıdığı bir stat olsun. Hiçbir hakaretin, kötü sözün, muamelenin, centilmenlik dışı faaliyetin olmadığı bir stat olsun." ifadelerini kullandı.
- "Spor hamleleri içinde olağanüstü başarılara imza attık"
Davutoğlu, aldığı kararı hep uyguladığını ve sahip olduğu ilkeyi hep hayata geçirdiğini gördüğü Beşiktaş taraftarından ve camiasından ricada bulunarak, "Bu stat, değil Türkiye'nin, dünyanın en mutena, en nazik, centilmenlik dışı hiçbir hareketin görülmediği en nezih stat olsun" dedi.
Üçüncü olarak da bu stadın sadece maçtan maça açılıp kapanan değil, yaşayan bir spor tesisi olmasını temenni eden Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı büyük spor hamleleri içinde olağanüstü başarılara imza attık. Biz iktidara gelene kadar sadece bin 757 spor tesisi yapılmıştı ülkemizde. 14 yıl içinde bin 789 spor tesisine imza attık. Büyük bir altyapı girişimi ve bu spor açılımı, bu altyapı zenginliği devam edecek. 2011'den bu yana Konya, Bursa, Antalya, Mersin'de, böyle çağdaş stadyumlar açtık. Şimdi 16 stadyumun inşaatı devam ediyor. Bizzat takip ediyoruz, hepsini. İstiyoruz ki bu statlar, sadece maçtan maça açılan ve büyük spor şölenlerinin yaşandığı alanlar olmasın, her an halkımıza ve gençlere açık olsun. Bu, özellikle gençlerimizin spora ısındırılması bağlamında son derece önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
- "Ülkemiz için çıkılan hiçbir maçta, bu statta başımız öne eğilmesin"
Statla ilgili ilk çalışmaların yapıldığı toplantıları hatırladığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Açık söyleyeyim, hepimizin ortak bir kaygısı vardı. Bu, Beşiktaş ve hepimiz için büyük bir şereftir ama bir taraftan da bir kaygı... Dünyada, bir devlete başkentlik yapan bir başşehirde, o devletin merkezi olmuş bir saraya en yakın mesafedeki stadyum, bu stadyumdur, Dolmabahçe Sarayı'na. Bu çok önemli bir meziyettir, bir ayrıcalıktır. Başka hiçbir yerde bir saraya, tarihi bir esere bu kadar yakın bir stadyum yoktur ama Bakanlar Kurulu'ndaki tartışmalarımızdan da hatırlıyorum, bu mekanın Beşiktaş camiasınca önemini bildiğimiz için, bu mekanı, Beşiktaş camiasına en güzel şekilde, eve dönme anlamında, inşa edilmesine izin verirken hepimizin gönlündeki husus, bu stadyumun estetik görüntüsüydü.
Onun için sayın Başkan'ın dediği gibi 4 metre deniz seviyesinin altına kadar indirildi. Bundan sonra da temel ricam ve temennim, İstanbul'un estetik görüntüsüne, şu veya bu şekilde aykırı düşecek hiçbir şeyin bu stadyumda yer almamasıdır. Bu tarihi dokuyla ve çevre dokusuyla bütünleşen, mütevazi bir şekilde estetik olarak bu şehrin parçası olan bir geleneğin sürdürülmesi önem taşıyor. Şu veya bu ihtiyaçla bu yüksekliğin üzerine çıkılmaması, şu veya ilerideki 10 yıllarda dahi bu tarihi dokuyla bütünleşik şekilde bu stadyumun muhafaza edilmesi, büyük önem taşıyor."
Başbakan Davutoğlu, bu tarihi günde Kartal evine dönerken, Selçuklu sembolünün devamı anlamında geleneği de taşıyan bütün kartallara stadın hayırlı olmasını diledi.
Başarılı, nezih ve milletin ahlakına uygun bir şekilde müsabakaların yapılmasını dileyen Davutoğlu, "Ayyıldız ve ülkemiz için çıkılan hiçbir maçta bu statta başımız öne eğilmesin. Allah bize hep başarılar, güzel günler nasip etsin. Bu stadyumda yapılan maçlarda da hem nezih üslup, yanında milli birlik ve beraberliğimizi teyit edecek güzel beraberliklerin, gençlerimizin kaynaşacağı birlikteliklerin olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
Beşiktaş camiasının uzun süredir beklediği Vodafone Arena'nın açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurdeleyi kesmesiyle yapıldı.
Beşiktaş'ın Spor Toto Süper Lig'de yarın Bursaspor ile yapacağı maçla siyah-beyazlı taraftarlara ilk kez ev sahipliğini yapacak Vodafone Arena'nın protokol açılışı gerçekleştirildi.
Açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, UEFA Genel Sekreteri Teodoros Teodoridis, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ve yönetim kurulu üyeleri, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Vodafone Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik Bölgesi Üst Yöneticisi Serpil Timuray, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Gökhan Öğüt, geçmiş yıllarda siyah-beyazlı kulübe başkan, yönetici, teknik adam ve oyuncu olarak hizmet edenlerle, spor camiasının önde gelen isimleri katıldı. Beşiktaş Futbol Takımı adına ise törende, teknik direktör Şenol Güneş ile kaptanlar Tolga Zengin ve Necip Uysal yer aldı.
Vodafone Arena'nın açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra diğer katılımcılar birlikte kesti.
- Sahada paslaştılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle sahaya indi.
Recep Tayyip Erdoğan, sahaya inmeden önce protokol tribününde bir süre oturarak Fikret Orman'dan bilgi aldı. Sahanın ortasına geçen Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu, Abdullah Gül, Akif Çağatay Kılıç, Fikret Orman ve Fatih Terim bir süre topla paslaştı.
Tören sırasında ise Erdoğan, Davutoğlu, Gül ve Orman yan yana otururken, Beşiktaş atkısı taktılar.
- Orman'dan Erdoğan'a hediye
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a özel hazırlanmış bir gazete hediye etti.
Gazetenin ilk sayfasında Erdoğan'ın futbol oynadığı yıllardan kalan fotoğrafının yer aldığı görülürken, haberlerin içeriğinde Recep Tayyip Erdoğan'ın İnönü Stadı'nda futbol oynadığı dönemlerden oluşan yazılar olduğu öğrenildi.
Törende kısa bir konuşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in dil sürçmesi davetlileri güldürdü.
Teşekkür konuşması yapan Demirören, "Beşiktaş başkanı... Federasyon başkanı olarak teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı. Heyecanlı olduğu görülen TFF Başkanı'nın bu sözüne katılımcılar da gülerken, Demirören, "Kusura bakmayın." sözüyle konuşmasını tamamladı.
- Divan kurulu üyeleri de katıldı
Açılış törenine kulübün divan kurulu üyeleri de katıldı.
Törenin başlamasına kısa süre kala, kale arkası tribününe alınan üyeler, takımları için ilk tezahüratlarını da yapma fırsatı buldu.
- Başkan Orman'ın heyecanı
Vodafone Arena'nın yapımı sırasında yoğun mesai yapan başkan Fikret Orman, törenin başlangıcını kale arkasındaki tribünde bekledi.
Heyecanlı olduğu görülen Fikret Orman, tribünde davetlilerle bir süre sohbet etti. Davetlilerle tek tek ilgilenen Orman, kulübün eski başkanı Yıldırım Demirören ile de kısa süreliğine sohbet etti.
Kızlarıyla tribünde fotoğraf çektiren Orman'ın heyecanlı olduğu gözlendi.
- Taraftarlar da sevince ortak oldu
Siyah-beyazlı taraftarlar da açılış törenini stat çevresinde takip etmeye çalıştı.
Taraftarlar, takımlarının Bursaspor ile yapacağı karşılaşmayı beklemeden Vodafone Arena'ın etrafında bu heyecanı yaşadı. Takım forması giymiş taraftarların yanı sıra araçlarıyla geçen siyah-beyazlılarda coşkuya ortak oldu.
Törenden sonra taraftarların stada girme isteği ise kabul edilmedi.
- Yoğun güvenlik önlemleri
Stadını açılış töreni nedeniyle Dolmabahçe'de geniş güvenlik önlemleri alındı.
Stat çevresinin çeşitli noktalarına emniyet güçleri konuşlandırılırken, davetliler ve görevliler iki aşamalı aramadan sonra stada alındı. Keskin nişancılar da Vodafone Arena'nın çatı kısmında görev yaptı.
AA
Haber Posta Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
2.5 yıldır yapımı süren Vodafone Arena açıldı. Beşiktaşlıların büyük merakla beklediği stat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı. Siyah-Beyazlı taraftarların olmadığı organizasyonda çok sayıda önemli isim yer aldı.
-İlk sözü Beşiktaş Başkanı Fikret Orman aldı. Orman'ın açıklamaları:
"Hoş geldiniz. Bugün Beşiktaşımız evine döndü, Kara Kartal evine döndü. Atatürk'ün takımı olan, halkın takımı olan Beşiktaşımız, halkın Cumhurbaşkanı önderliğinde bugün açılışını yapacak. Beşiktaş Kulübü, kırmızı-beyaz olan renklerini Balkan Savaşı nedeniyle siyah-beyaza çevirmiştir. Bakanıma sordum, Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ve kuvveti bu işin olmasında çok büyük etkisi olmuştur dedi. Sayın Cumhurbaşkanım sizi biliriz, ahde vefayı bilirsiniz. Beşiktaş Kulübü de bilir. Allah razı olsun. İstanbul'un Kadir ağabeyi sayın Kadir Topbaş, siz de sağolun her zaman bize destek oldunuz. Vodafone kendi hükümlülüğünde olmamasına rağmen buraya akıllı stat için 14 Milyon gibi yatırım yapmıştır. teşekkür ediyorum. Beşiktaş taraftarına teşekkür etmek istiyorum. Sağolsunlar. Stadın mimarisinde bin sene önce İstanbul'daki Kolezyum'dan esinlenildi. Fikir babalarından biri de Cumhurbaşkanımızdır."
Hoş geldiniz. Bugün Beşiktaşımız evine döndü, Kara Kartal evine döndü. Atatürk'ün takımı olan, halkın takımı olan Beşiktaşımız, halkın Cumhurbaşkanı önderliğinde bugün açılışını yapacak. Beşiktaş Kulübü, kırmızı-beyaz olan renklerini Balkan Savaşı nedeniyle siyah-beyaza çevirmiştir. Bakanıma sordum, Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ve kuvveti bu işin olmasında çok büyük etkisi olmuştur dedi. Sayın Cumhurbaşkanım sizi biliriz, ahde vefayı bilirsiniz. Beşiktaş Kulübü de bilir. Allah razı olsun. İstanbul'un Kadir ağabeyi sayın Kadir Topbaş, siz de sağolun her zaman bize destek oldunuz. Vodafone kendi hükümlülüğünde olmamasına rağmen buraya akıllı stat için 14 Milyon gibi yatırım yapmıştır. teşekkür ediyorum. Beşiktaş taraftarına teşekkür etmek istiyorum. Sağolsunlar. Stadın mimarisinde bin sene önce İstanbul'daki Kolezyum'dan esinlenildi. Fikir babalarından biri de Cumhurbaşkanımızdır. Müzemiz, restoranlarımız, Kartal Yuvamız 7/24 taraftarlarımıza açık olacaktır. Stadımızda en düşük bilet fiyatından girenle, en yüksek bilet fiyatı ile giren aynı kalitede hizmeti alacak. Cumhurbaşkanımız, siz Karakartal'ın evine dönüşünün gizli kahramanısınız. Karakartallar size her zaman minnettar kalacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız siz olmasaydınız, önümüzü açmasaydınız bugünkü mutluluğu yaşayamayacaktık. Tekrar teşekkür ediyorum. 'Kulüp acaba kayyuma mı gidecek' deniyordu,' Avrupa'dan men mi edileceğiz' deniyordu. Biz stadımızı bu ortamda yaptık. Futbolcularımız dünyanın en iyi stadında maçına çıkacak, Beşiktaş taraftarı dünyanın en iyi stadında takımı izleyecek."
BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU: KARTAL EVİNE DÖNÜYOR
"Bugün tarihi bir gün, çünkü kartal evine dönüyor. Beşiktaş, çok sağlam geleneğe sahip bir kulüp. Sembolü kartal da Selçuklu Devleti'nin bir sembolüdür. Beşiktaş camiası her zaman devleti ve milletiyle beraber yürüdü, beraber sevindi, beraber üzüldü. Beşiktaş taraftarı, en sağlam aidiyet geleneğine sahip taraftarlar arasında yer alır. Göğsünde al bayrağı taşıyan #Beşiktaş bu stattan hiç bir zaman başı önünde çıkmasın inşallah. Bu stadyum inşallah hiçbir hakaretin de yansımadığı bir stadyum olsun. Bu stat değil Türkiye'nin, dünyanın en nazik, en nezih, centilmenlik dışı hareketlerin hiç görülmediği stadı olsun. Biz iktidara gelene kadar 1700 spor tesisi yapılmıştı. Bizim dönemimizde sadece 1700 tesis yapıldı."
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN: KARTALIMIZIN YENİ YUVASI HAYIRLI OLSUN
"Hepinizi kalbi duygularımla selamlıyorum. Vodafone Arena stadının, Kartalımızın yeni yuvasının hayırlı olmasını diliyorum. Başarılar, bol gollü galibiyetler diliyorum. 70'li yıllara gidelim dedim.. Şeref Stadı'nda oynadığımız yıllar... Böyle çim saha yok, toprağın içerisinde düştüğünüz zaman zımpara gibi vücudun derilerinin kalktığı yıllar... Örnek statlardan birine kavuşmak, gelişmenin göstergelerinden biri oldu. Beşiktaş böyle bir stadı çok önceden hak ediyordu. Gecikmiş hakkını elde etti. İlk projeyi de gördüğüm zaman, dış görüntülerle ilgili temennilerim olmuştu. Sağ olsun Fikret başkan, tam olarak yapmış. İstanbul'a ve Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hükümetimize de teşekkür ediyorum. 50 trilyon civarında bir destekle bu stat yapılmış oldu. Vodafone'a da ayrıca teşekkür ediyorum. En büyük tebriği de Beşiktaşlılar hak ediyor. Beşiktaş taraftarı heyecan ve sadakatiyle farkını her zaman ortaya koymuştur. Şu anda bulunduğumuz yer eski açık. Amatörde oynadığımız zamanlar buradan izlerdik. Artık rekabetin çok farklı yaşanacağı bir stat haline geldi. Centilmenlik her spor alanında önemli. Milyonlarca taraftarın olduğu futbolda çok daha önemli. Az önce Sayın Başbakanımızın da belirttiği gibi Beşiktaş taraftarları inşallah centilmenliğiyle de akıllarda yer etmeye devam edecektir. Bu muhteşem stadın tüm taraftarları kucaklayacağına yürekten inanıyorum. Artık yeni bir dönem başlıyor. Beşiktaş camiası da bu stadın hakkını verecektir. Kimi düşünürler mekanların da ruhunu olduğunu söyler. Beşiktaş'ın da bu stada uygun bir performans ve centilmenliği göstereceğine yürekten inanıyorum. 100 milyon Dolar'a mal olan, yaklaşık 40 bin kapasitesiyle sadece maçtan maça değil, sürekli hizmet veren bir eser ortaya çıkıyor. Bu anlamda burası hakikaten farklı. Temenni ediyorum ki diğer statlarda da bunu yakalarız. Burada bütün maçları daha büyük keyifle izleyeceğimize inanıyorum. Türkiye'nin 13 yılda kat ettiği mesafeyi görmek için sadece spor alanlarına bakmamız bile yeterli olacaktır. 13 yıl önceki altyapı ve şu anki altyapı arasında çok büyük fark var. Daha önce Fenerbahçe ve Galatasaray statlarına kavuşmuştu. Daha sonra Başakşehir, bugün burası, yakında da Trabzon'da olacak inşallah. Bursa'nın stadı da muhteşem oldu. Aynı şekilde şu an Afyon devam ediyor. Antalya açıldı, Konya açıldı... Çok çok muhteşem. Mersin de zaten Akdeniz Oyunları yaptık. Sivas da yapılıyor. Farklı şehirlerde 14 stat daha yapıldı. 9 şehirde de çalışmalar yapılıyor. 29 stat hizmete girmiş olacak. 321 bin spor sahası yapıldı. Sadece futbolu sayıyorum. Bütün bunlarla beraber Beşiktaş, bir ilçemizin bir kulübü olarak farklı bir anlam ifade ediyor. Altyapısıyla, Serpil hocamızın zamanını hatırlıyorum... Çok güçlü bir altyapısı vardı. İnşallah Beşiktaş altyapısıyla geleceğe yürüsün. Bir zamanlar patlamalar yaşandı, inşallah bundan sonra da yaşansın. 6 milyon 225 bin lisanslı sporcumuz var. Belki şu ana kadar olimpiyatları düzenleme hakkı elde edemedik, ama sporcu konusunda ciddi mesafeler kaydettik. 659 spor organizasyonuna ev sahipliği yaparak rüştümüzü ispat ettiğimizi düşünüyorum. Bundan sonra bizim için olimpiyat konusu bizim için formalitedir. Ben burada emeği geçen başta başkanımız olmak üzere yönetim kuruluna, sponsorlara, hükümetimize, tüm işçilerimize kadar herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılar diliyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
Posta
Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;
Ve siyah-beyazlılar için beklenen gün geldi... Vodafone Arena, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı. Siyah-Beyazlı taraftarların olmadığı organizasyonda çok sayıda önemli isim yer aldı.
Stadın çevresinde geniş güvenlik önlemi alındığı görülürken, yapımı tamamlanan stada taraftarlar alınmadı. Taraftarlar, stadın çevresinde bekliyor.
BAKAN KILIÇ'IN AÇIKLAMALARI
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise, "2002'den beri gelişen Türkiye'nin en güzel örneklerinden biri Vodafone Arena. Cumhurbaşkanımız bu stadın yapımın büyük emek harcadı. Bu stadın yapımındaki emekleri için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Bugün herhangi bir sorun yaşanmaması için alınan güvenlik önlemlerinin yanı sıra kulüp yetkilileri de yoğun bir mesai harcadı, herhangi bir aksaklık yaşanmaması için son hazırlıkları yaptı. Öte yandan Beşiktaş Kulübü tarafından dün duyurulan açılış programı şöyle:
"Oluşturulan tören alanına saat 16.30 sıralarında geçiş yapılacak ve saat 17.00'de ise Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan'ın teşrifleriyle açılış töreni başlayacak. Başkanımız Sayın Fikret Orman'ın konuşmasıyla başlayacak olan açılış töreninde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, camiamıza ve ülkemize mesajlarını Vodafone Arena'dan iletecek. Stadımızın video gösteriminin yapılmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan, Başkanımız Sayın Fikret Orman ve Yönetim Kurulu üyelerimizin eşliğinde stadımızı gezecek. Açılış töreni hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erecek."
Hürriyet
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Beşiktaş - Bursaspor maçı ile faaliyete geçen siyah-beyazlıların yeni stadı Vodafone Arena'da, seyirci izdihamı yaşandı. Kalabalıktan merdivenler gözükmezken 42 bin kapasiteli statta en az 45 bin kişinin olduğun belirlendi. Bu olaydan dolayı Beşiktaş'a ceza gelmesi muhtemel..
İşte tarihi günde yaşananların özeti:
1- Beşiktaş taraftarı 1066 gündür ağaçlı yoldan stada yürümeyi o kadar özlemiş ki öğlen saatlerinden itibaren Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye giden yol adeta işgal edilmişti.Hatta bu yolu gün boyu şarkılar ve marşlar eşliğinde bir kaç kez gidip gelen bir çok taraftar vardı.
2- Çarşı içi böylesine büyük bir coşkuyu daha önce, son şampiyonluğun yaşandığı 2009 sezonunun son haftalarında yaşamıştı. Beşiktaş semti iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık ve coşkuluydu.
3 – Saat 20:00’de başlayan tarihi mücadele futbol zevki ve sahada yaşananlara bakıldığında adeta dünya derbilerini andıran bir atmosfere sahipti.
4- Futbolcular ilk maçta tarihe geçmek ve ilk golü atmak için birbirleri ile yarışmadı ve her zamanki takım oyununu oynamaya çalışarak ‘ bu tarihi günde ilk golü atmak önemli ama şampiyonluk daha önemli ‘ mesajını verdi.
5 – Herkesin beklediği gibi Vodafone Arena’nın stat içi atmosferi çok etkileyciydi.Beşiktaş taraftarının o bildik itici gücü olan tezhüratları ve coşkusu beklentinin biraz altında kalsa de top rakipteyken yapılan ıslıklar inanılmaz bir ses çıkartıp büyük bir baskı oluşturdu.
6 – Beşiktaş yönetimi iki gün boyunca neredeyse uyumadı. Pazar günü ile beraber dün de sabahtan stada gelen Başkan Fikret Orman ve yöneticiler maç bitip bütün stat boşalıncaya kadar herkesle ve her şeyle tek tek ilgilendi.Maç bitiminde Fikret Orman ve yöneticilerin 2 gün boyunca yaşadıkları stres ve gerginliğin büyük bir yorgunluk olarak yüzlerine vurduğu açıkça görülüyordu.
Gün boyu yaşanan coşku eksiklerin üzerini örttü
Maç öncesi, maç anı ve maç sonunda yaşananlar Vodafone Arena Stadı’nın hala inşaat halinde ve bir çok eksiğinin olmasınının üzerini örttü ama bunlara da kısaca değinmek gerekirse:
Stat hala inşaat halinde olduğu için taraftarlar özellikle yeni açık ve protokol tribünün olduğu bölümde kum tepelerinden, demirlerin üzerlerinden atlayarak içeri girmeye çalıştı.Giriş kapılarında çok büyük yığılmalar oldu ve bir çok taraftar kapıları zorlayıp içeri girdi.Özellikle turnikelerin çalışmadığı kapılarda tartışmalar ve büyük hengameler yaşandı.Maçı seyreden 38 bin 420 biletli taraftar olduğu açıklanmasına rağmen statta en az 45 bin seyirci olduğu çok belirgindi ve merdiven boşluğu kuralına tüm anonslara rağmen uyulmadığı net bir şekilde görüldü.
Ancak bütün bu, inşaatın devam etmesi, kumların üzerinden atlamalar, kapılardaki yığılmaların hiç bir taraftarlarca yadırganıp isyan edilmesine sebep bile olmadı.Hatta kumların üzerinden çocuklar gibi atlayan taraftarlar bile görüldü.Kapılardaki yığılmalar ise yine hiç bir şekilde kavgaya dönüşecek tartışmalara dönüşmedi. Çünkü herkesin tek bir gayesi vardı o da Vodafone Arena’ya bir an önce ulaşmak.
Sözcü
Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İlklere tanıklık etmek önemlidir. Türk futbolunun hafızası İnönü Stadı'nın Vodafone Arena'ya dönüşmesine tanıklık etmek için biz de Dolmabahçe'ye koştuk. Daha doğrusu uzun uzun yürüdük.
KİLOMETRELERCE YÜRÜYEREK STADA ULAŞTIK
Beşiktaş'tan çınarlı yola serilen kırmızı halıdan yürüme projem, polisin stada gelmeden güvenlik barikatı kurduğu ve binlerce insanın yığıldığı ön bilgisi üzerine değişti. Nişantaşı'nı aşarak ve kilometrelerce yürüyerek stada ulaştık. Ama bu uzun yürüyüş, stada girmenin en kolay aşamasıymış.
Stadın dışında bilet kontrolü için dış güvenlik hattı oluşturulmuş. Ki bu uygulama, atmosferi yaşamak ve fırsatını bulursa stada girebilmek için stat çevresinde toplanan onbinlerce biletsiz taraftar dikkate alındığında yerinde bir karar. Ancak polisin sadece 4 noktadan stada giriş imkanı vermesi ve bu noktalarda yeteri kadar kapı olmaması yığılmalara yol açtı. Binlerce insan, çok yavaş işleyen bu polis kontrol noktalarında birikti ve bileti elinde dakikalarca bekleyen taraftar gerildi.
BASIN GİRİŞİ ARADIK AMA NE MÜMKÜN!
Stat çevresinde karşılaştığımız Hürriyet gazetesi yazarları Uğur Vardan ve Kenan Başaran ile basın girişi aradık ama ne mümkün. Öyle bir giriş yok! Polis kontrol noktasının önüne yığılan binlerin arasına karıştık.
Sıra çoook yavaş ilerliyor, insanlar bir an önce girmek için birbirini itiyordu. Bir genç, “Eski yöneticimize yer açın, eski yöneticimize yol verin” diye bağırarak 'eski yönetici ve eşini' toplu iğnenin bile yere düşmeyeceği kalabalığın içinden geçirmeye çalışıyordu. Polis kontrol noktasına yaklaştığımız sırada, omuzunda oğlunu taşıyan baba daha fazla dayanamadı ve arkadan itenlerin baskısı ile tellere yapıştığı için 6-7 yaşlarındaki çocuğu barikat tellerinin üstünden öbür tarafa uzattı. Hemen önümdeki adam, “Beni de alın, oğlum ağlar, durmaz” derken, tel barikatın devrilmemesi için polis müdahalesi başladı. Kalkanlarla bizi itecekler diye düşünürken ve en önde olduğum için “Kalkanlarla iterlerse ne yapmalıyım?” diye düşünürken birden önümdeki polisler çekildi aniden yağmur yağmaya başladı. Birkaç saniyeye sığan bu olaylar zinciriyle birlikte benim sinirler de boşaldı ve ağlamaya başladım, bu işlerde tecrübeli taraftarların göğe yükselen küfürlerinden de “biber gazı” ile tanıştığımı hemen anladım!
Kalabalığın dağılması için sıkılan biber gazı, maskesiz polisleri de etkilemiş, barikatlar açılmış ve yüzlerce kızgın insan gözyaşları içinde ve stada doğru yürüyeme başlamıştı. Nefes almakta zorlanarak, boğazımda acı hissederek ve gözlerim yandığı-yaşardığı için adımlarıma dikkat ederek alt kata indim. Biber gazının etkisi bu bölüme de gelmiş, insanlar sağa sola dağılmış, Colesium'dan esinlenerek yapılan ve dibinde dolaşan herkesi etkileyecek stadın dış cephesi bile görülmez, algılanmaz olmuştu. Çoluğu çocuğu, erkeği kadını herkesin gözünden yaş geliyordu. “Parasıyla rezil olma” durumu ise o yaşlı gözlere öfkeyi de yüklüyordu. Özellikle gaz maskesini takmış olan polislere tepki artıyordu.
Biber gazının etkisi azalınca basın tribünün yerini aramaya başladık çünkü yenilenen girişleri bulmak herkes gibi bizim için de kolay değildi. Girişi arayan spor yazarı Hayri Ülgen ve eski hakem Murat Fevzi Tanırlı ile uzun arayışlar sırasında stadı da teftiş etmiş olduk. Gördük ki stadın dışı gibi içinde de çok iş var. Bu sezona yetiştirmek için ufak tefek eksikliklere bakılmamış bile. Tıpkı Adnan Polat'ın Türk Telekom Arena'yı devre arasında alelacele açması gibi Vodafone Arena'da da süreç hızlandırılmış.
Bu aceleden olsa gerek, hiçbir görevli hiçbir şey bilmiyordu. Amirinden personeline kimse gerçek anlamda yardımcı olamıyordu. Stadın içinde ve koridorlarda da tıpkı stadın dışında olduğu gibi karmaşa vardı.
'SÜLEYMAN SEBA'NIN ASKERLERİYİZ'
Ve vuslat. Sonunda basın tribününü bulduk, koltuğumuza yerleştik. Saatler önce gitmemize rağmen maçtan ancak 45 dakika önce koltuğumuzdaydık. Takımlar ısınmaya çıkmıştı. Beşiktaş Kulübü'nün davetlisi olarak özel bölümde olan efsaneler taraftara takdim edildi. Ertuğrul Sağlam en çok alkış alan isimlerden biriydi. Sağlam'a yönelik tezahüratın ardından taraftarlar hep bir ağızdan “Süleyman Seba'nın askerleriyiz” diye bağırarak efsane başkanlarına da göndermede bulundu ki bu tezahürat gelmiş- geçmiş başkanlara yönelik tek slogandı. Gordon Milne'den Amokachi'ye kadar birçok ismin anons edilmesi ısınan futbolcuları da etkilemişti. Cenk Tosun ve Sosa antrenmanı bırakıp uzun süre, bu takdimi izledi.
Taraftarlar, yönetimin belirlediği özel bölümde olmayan ancak maça gelen Pascal Nouma'yı da unutmadı.
'KORİDORLARDA KİMSE DURMASIN'
Stat hoparlöründen sık sık “Koridorlarda kimse durmasın, yüz tanıma sistemi var, kartlarınız bir sonraki maçta bloke edilebilir” anonsları yapılmasına rağmen maçı koridorlardan izleyenler vardı. Belli ki biletsiz girişlerdi. Akıllı ve güvenlikli stada kaçak giriş yine mümkün olmuştu.
En ilginç olay ise tribünlerin, İnönü Stadı'nın eski ritüellerinden biri olan “Alen sahaya, üçlü çektir Kartal'a” tezahüratıydı. Seyircinin ısrarı üzerine Alen Markaryan sahaya girdi ve yavaş adımlarla santra yuvarlağına yürüdü. O sırada Beşiktaşlı futbolcular ısınmayı bırakarak bu sıradışı hareketi izliyordu. Alen'in “eski geleneği” yerine getirmesini ve 41 bin kişinin tek bir kişinin el işaretleri ile ortak hareket etmesini şaşkın gözlerle izlediler.
DESİBEL REKORU ZORLANDI
Hemen şunu belirtelim, stat yeni haliyle kuşbakışı görüntüsü kadar etkileyici. Türkiye selfie rekorunun kırıldığı bu tribünler, maç başladığında da desibel rekorunu zorladı. Özellikle top Bursasporlulara geçtiğinde yükselen ıslıklar kulakları sağır edecek gibiydi. Bu stat rakipler için çıkılması zor bir “Arena”. Ancak Şenol Güneş'in “O kadar yoğun ses var ki oyuncularıma talimatlarımı duyuramıyorum” serzenişinin dışında da sorunlar var. Beşiktaşlı futbolcuların yaptığı pas hatalarında, topun yanlış kullanımında yükselen uğultular, işler ters döndüğünde en büyük rakibe de dönüşebilir.
AKILLI STAT AKILLI TELEFONLARA YETMEDİ
Bir paragraf da akıllı stat iddiasına açmak gerekir. Akıllı stat, akıllı telefonlara yetmedi. İletişim sorunları giderilemedi. Bir kent dolusu insanın stadın içine, bir o kadar insanın da stat dışına geleceği düşünülerek bu ilk sınavdan başarıyla geçmenin yolları aranmalıydı.
Zemini deniz seviyesinin 4 metre altında olan stattan binlerce insanla birlikte sessizce çınarlı yoldan Beşiktaş'a yürürken aklımdan “Eksikleri olsa da, aceleye getirilse de güzel stat olmuş” düşüncesi geçiyordu.
Karar