26 / 12 / 2024

Volkan Kara: Yeraltı su kaynaklarımızdan yeterince yararlanamıyoruz!

Volkan Kara: Yeraltı su kaynaklarımızdan yeterince yararlanamıyoruz!

Jeoloji Mühendisi Volkan Kara, en acil şekilde, yüzey ve yeraltı su kaynaklarımız ile ilgili etki ve uzun vadeli bir hidrolojik bütçe hesabının iligili kuruluşların öncülüğünde yaptırılması ve uzun vadeli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti...




Son günlerde, Kocaelideki sanayi kuruluşlarında su problemleri  ile gündeme gelen su kaynaklarımız hakkında Jeoloji Mühendisi Volkan KARA ile görüş alışverişinde bulunduk.


Kocaeli'nin coğrafi olarak küçük bir bölge olmasına karşın, artan sanayi ve nüfus yoğunluğuna bağlı olarak yüzey ve yeraltı su kaynakları hızla azalan bir ilimiz olduğunu söyleyen Kara, en acil şekilde, yüzey ve yeraltı su kaynaklarımız ile ilgili etki ve uzun vadeli bir hidrolojik bütçe hesabının iligili kuruluşların öncülüğünde yaptırılması ve uzun vadeli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

 

Esasen ülke olarak, su zengini bir ülke olmadıklarını belirten Jeoloji Mühendisi Volkan Kara, yüzey ve yeraltı su kaynaklarımızın birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini, yüzey su kaynakları hızla azalan bölgemizde, yer altı su kaynaklarımızın yüzey su kaynaklarına iyi bir alternatif olduğunu belirtti. Ancak yeraltısuyundan yararlanırken etkin ve sürdürülebilir bir planlamaya ihtiyaç olduğunu söyledi. 

 

Kara;  Halen ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarı yaklaşık 1600 m3' dür. TÜİK verilerine göre Türkiye'de nüfusun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının 1120 m3 olacağı öngörülmektedir. Bu verilere göre ülkemizin, Uluslararası Falkenmark İndeksi kıstaslarına göre bugün bile 'su sıkıntısı olan ülke' konumunda olduğunu belirtti.

 

Jeoloji Mühendisi Volkan Kara; Kocaeli bölgemizdeki mevcut en önemli su kaynağı Yuvacık Barajı, nüfus ve sanayi yoğunluğunun hızla arttığı ilimizde  yetersiz kalmaktadır.Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarıyla TÜPRAŞ gibi bazı sanayi birimlerinin Sapanca Gölü'nden çekim yapmasına rağmen mevcut su kaynaklarımız yetersiz kalmaktadır dedi.

 

6111 Sayılı Yeraltısuları Ölçüm Yönetmeliği ve mevcut 167 Sayılı Yeraltısuları Kanununda yapılan değişiklikle  sondajlardan yeraltısuyu çekimleri DSİ kanalıyla denetlendiğini belirten Kara; ancak, henüz etkin, planlı ve sürdürülebilir bir su politikası hem ülkemizde hem de ilimizde oluşturulamadığını belirtti.

 

Kara; yerel su idareleri ve DSİ gibi yetkili kurumların koordineli planlamalarıyla, uzun vadede yeraltı su kaynaklarımız sayesinde ilimizde su sıkıntısı yaşanmayabilir şeklinde konuştu.

 


Geri Dön