Votorantim Sivas'ta ikinci çimento fabrikasını kurmaya hazırlanıyor!
Çimento devi Brezilyalı Votorantim, Sivas'ı bölge merkezi yapma kararı aldı. Kentte 2'nci fabrikayı kuracak olan şirket, pazar payını % 42'ye çıkarmayı hedefliyor.
Sivas, Brezilya'dan spordan sonra ekonomik yatırımla da kaynak koparmayı başardı. Daha önce Roberto Carlos'u teknik direktör olarak futbol kulübüne transfer eden kent, şimdi de yatırımda bombayı patlattı. Dünyanın en büyük 8'inci çimento üreticisi Brezilyalı Votorantim, Sivas'ı üretimde bölgesel üs yapma kararı aldı. Brezilyalı dev, Sivas'a 140 milyon euroluk (500 milyon TL) bütçe ayırdı. Sivas'ta var olan tesise ek olarak kurulacak fabrikanın haziranda temeli atılacak. Votorantim'in Türkiye CEO'su Mustafa Şefik Tüzün Türkiye'nin geleceğine güvendikleri için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Tesisin, Sivas'ın bugüne kadar gördüğü en büyük yatırım olacağını anlatan Tüzün, "Fas, daha hızlı dönüş alabileceğimiz bir ülkeydi ancak Türkiye'deki yapımızı güçlendirmeyi seçtik. Bunda en önemli etken Türkiye'nin ekonomik dinamizmi ve sunduğu potansiyeller" diye konuştu.
ÜRETİM ÜÇE KATLANACAK
Tüzün'ün verdiği bilgilere göre yeni yatırımla Sivas'ta var olan tesisin üretimi üç kat artırılarak 0.6 milyon tondan 1.8 milyon tona ulaşacak. Sivas Çimento pazarında yüzde 19 paya sahip olduklarını anlatan Tüzün, "Yeni yatırımla bu oran yüzde 42'ye yükselecek. 400 yeni istihdam gelecek" dedi.
BANKASI DA VAR
1918'de kurulan Votorantim Group, enerjiden demir-çelik sektörüne, kağıt üretiminden finansa kadar birçok alanda çalışıyor. Toplam 12 milyar dolarlık cirosu olan grubun dünya genelinde 98 bin çalışanı var. En önemli iş kollarından olan finansta ise Banco Votorantim ile faaliyet gösteriyor. Bu alandaki çalışan sayısı 5 bin 500, varlıkları ise 45 milyar doların üzerinde. Patronu Antonio Ermirio de Moraes geçen yıl hayatını kaybetmişti.
KENTİN EN BÜYÜK YATIRIMI
Votorantim geçen ay 2015-2018 dönemi için 1.61 milyar euroluk yatırım paketini açıklamıştı. Bu bütçeyle, 5'i şirketin merkezi Brezilya'da, ikisi Türkiye'de biri de Bolivya'da olmak üzere 8 fabrika kurulması planlanıyor. Tüzün, "İkinci fabrika için de görüşmelere başlayacağız. Yer konusunda daha alınmış bir kararımız henüz yok" dedi.
Sabah