02 / 05 / 2024

Yabancılar aldığı villayı iade ediyor!

Yabancılar aldığı villayı iade ediyor!

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, yabancıya emlak satışlarında sürenin İspanya'daki gibi 15 güne çekilmesini istiyor...



Şeref Sağlam, "Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenler haddinden fazla. Ama bürokrasi bunu engelliyor." diyor. Ekşioğlu Yapı Group Genel Müdürü Atilla Aksoy'un ifadeleri bu konudaki handikabı özetliyor: "Bırakın 6 ayı, bir yıldır tapu vermediğimiz yabancı var. Adamlar gelip bakıyor. Bir seferde 3-4 villa alacak. Tapuyu 6 ay sonra alacağını öğrenince almaktan vazgeçiyor." Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) İnşaat Komisyonu Başkanı Faruk Sayın da yetkilerin tek elde toplanmasının konut satışını ciddi oranda artıracağını söylüyor. Yabancıya satılan konutların sürekli bir turizm akışı sağlayacağını kaydeden Sayın, sorunun çözümü için şu öneride bulunuyor: "Yabancıların bölgemizde mülk edinemeyecekleri askerî güvenlik bölge alanlarının veya haritalarının önceden Tapu Kadastro Bölge müdürlüklerine bildirilmesi veya söz konusu izin yetkisinin Antalya'daki TSK birimine verilmesi yazışmalarda yaşanan zaman kaybını önleyecektir."

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de 86 bin 273 yabancının toplam 51 milyon 516 bin 170 metrekare taşınmazı bulunuyor. Türkiye'den en çok gayrimenkulü Alman, İngiliz ve Yunanlılar yapıyor. Yabancılar taşınmaz alımında en çok Muğla ve Antalya gibi sahil bölgelerini tercih ediyor. Antalya, yabancıya gayrimenkul satışında 22 bin 903 taşınmazla listenin başında yer alıyor. Turizmin başkentinde 30 bin 580 yabancının toplam 4 milyon 505 bin 814 metrekare büyüklüğünde taşınmazı bulunuyor. Muğla 10 bin 557 ile ikinci, İstanbul ise 8 bin 811 taşınmazla üçüncü sırada yer alıyor.

Yabancıya satışta aynı binadaki bir satış sonraki satışlar için emsal kabul edilmiyor. Yeni satılacak bir daire, aynı prosedürlerden geçmek zorunda kalıyor. Bu durumu mantıksızlık olarak değerlendiren Ekşioğlu Yapı Group Genel Müdürü Atilla Aksoy, bu tür satışların emsal kabul edilerek sürenin kısaltılmasını istiyor. Majestic Pine Construction Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kurtul, krizde konut sektörünün canlandırılması için yabancıya mülk satışının önündeki engellerin kaldırılması talebinde bulunuyor. Trend Construction Genel Müdürü Volkan Yazıcı da prosedürün uzamasından dolayı müşterilerinin yüzde 60'ının konut almaktan vazgeçtiğini aktarıyor.

Model İnvest Genel Müdürü Halil Ocaklı, yabancıya konut satışında proje bazında izin verilmesini öneriyor. Ocaklı, "Yabancılara dönük konut üreten firmalar, projeyle başvursun. Ege Ordu'ya projeyi götürelim. Yeri incelesinler, eğer sorun yoksa 'buradaki konutlar yabancıya satılabilir' şeklinde bir izin belgesi verilsin. Böylece rakip ülkelerin önüne geçmiş oluruz." önerisinde bulunuyor. Yabancıların Türkiye'de mülk edinmesinin önündeki en büyük engel, tapu onay sürecinin 6 ayı bulması. Bu süre, turizm gelirinin önemli bölümünü ikinci konutta kalan yabancılardan elde eden İspanya'da 2 ile 15 gün arasında.
Zaman


Geri Dön