05 / 05 / 2024

Yabancılara 'Kiralama ile oturum izni kaldırılmalı' önerisi! 

Yabancılara 'Kiralama ile oturum izni kaldırılmalı' önerisi! 

Yurtdışında yabancıya yönelik doğrudan konut satılan şirketler desteklenecek. Uygulama fiyatları yükseltecek tepkileri gelirken, sektör uzmanları  kiralama yoluyla oturum izninin kaldırılmasının gerekli olduğunu aktardı...



Tepki çeken noktanın altını çizen sektör temsilcileri, konut kiralama yoluyla oturum izni alarak kiraların tırmanmasına sebep olan kitleyle sınırlı sayıda alımda bulunan yatırımcı grubun karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin oturum programı hayata geçirerek, bunu 150 bin dolar ile 200 bin dolar karşılığında vermesinin gerekli olduğu aktarıldı. 

Düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, dünya genelinde özellikle Amerika'da gayrimenkul alanında faaliyette bulunan büyük şirketler olduğunu vurgulayarak,  “Türkiye uluslararası gayrimenkul firması çıkarma alanında ne yazık ki istenilen seviyeye henüz ulaşamadı. Hem yurt dışı yatırımcılara yönelik hem de Türkiye’ye gayrimenkul yatırımcısı çekme, hem de yurtdışında bu alanda hizmetler verme, yurtdışında bu konuyla ilgili markaların oluşması açısından çok önemli bir atılım olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu ve düzenlemeyi yalnızca yurt içine yatırımcı çekmek şeklinde görülmesinin yanlış olduğunu ifade etti. 

Yabancılara Kiralama ile oturum izni kaldırılmalı önerisi!  

Akbal, “Bu sadece bir kısmı diğer kısmı uluslararası alanda markalarla rekabet etme imkanı sağlaması. Çünkü gayrimenkul sadece satış anlamında değil, emlak yönetimi, gayrimenkul fonu, teknoloji üretimi gibi pek çok farklı alanda büyük markaların hizmet verdiği bir alan. Bu desteklerde gayrimenkulün etraflıca büyümesini sağlayacak bir anlayışın önemli bir adımı olacak” diyerek, Türkiye'nin özellikle kiralama seçeneğiyle oturum izni alan geniş bir kitlesi olduğunu belirtti. 

"Türkiye daire kiralayan yabancıya 1 yıl oturum hakkı veriliyor. Hiçbir ülkede böyle bir uygulama yok. Ancak çalışma, öğrenci vizesi olana veriliyor. Yada 300-400 bin dolarlık oturum programıyla böyle bir hak kazanıyorlar" açıklamasında bulunan Akbal, "Kiralamayla oturum hakkı verilmesi yerine 150-200 bin dolar ödeyene bu hakkı vermemiz gerekir" dedi. 

Yabancılara Kiralama ile oturum izni kaldırılmalı önerisi! 

YABANCIYA SATILAN EVLERİN YARISI KİRAYA VERİLİYOR

Bu sene yabancıya satışı yapılan 58 bin konutun 30 binin yeniden kiraya verildiğine dikkat çeken Akbal, "Bu da piyasaya yeni kiralık arz sunulması demek. Mülteciye kızıp bizi dövmesinler" diye konuştu ve her sene 10 milyara yakın bir girdi sağlandığını aktardı. 


Geri Dön