28 / 04 / 2024

Yabancıların konut alımlarında kritik detay! Resmen açıklandı!

Yabancıların konut alımlarında kritik detay! Resmen açıklandı!

Türkiye'de 2021'de yabancı vatandaşlara 59 bine yakın konut satışı gerçekleşti. Yapılan bu yatırımların en belirgin özelliğini yine vatandaşlık sebebi oluşturdu. EVA Gayrimenkul Değerleme, 2021 senesi boyunca yabancıların türk vatandaşlığına geçmek için Türkiye'de yaptıkları gayrimenkul yatırımların



Türkiye'de 2021'de yabancı vatandaşlara 59 bine yakın konut satışı gerçekleşti. Yapılan bu yatırımların en belirgin özelliğini yine vatandaşlık sebebi oluşturdu. EVA Gayrimenkul Değerleme, 2021 senesi boyunca yabancıların türk vatandaşlığına geçmek için Türkiye'de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarını mercek altına aldı. Yapılan incelemeye göre; 2021'de yabancıların Türkiye'de yapılan 68 bin 168 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 22.1'inin Türk vatandaşlığı almak için olduğu tespit edildi.

Yabancıların konut alımlarında kritik detay! Resmen açıklandı!

Yabancıların Türk vatandaşlığı için aldığı gayrimenkuller 15 bin 71 adete ulaşırken, satın alınan bu gayrimenkullerin yüzde 80.1'inin İstanbul'dan olduğu görülüyor.

Yabancıların vatandaşlık edinimi için, 2021 senesinde Türkiye'de yaptıkları yatırımlara göre, ülke olarak ilk sırada İran yer aldı. 'İran'ı, Irak, Afganistan, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Rusya Federasyonu' izledi. Yabancıların, bu konuda en çok tercih ettiği şehir ise İstanbul oldu. İstanbul'dan sonra; "Antalya, Ankara, Yalova, Mersin, İzmir, Bursa, Muğla, Samsun ve Sakarya" yer aldı.

Yabancıların konut alımlarında kritik detay! Resmen açıklandı!

İstanbul ilk sırada yer alıyor

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımları 2021 yılı itibariyle 31 bin 478 adet olarak kaydedildi. Gerçekleşen bu yatırımların da, yüzde 38,37'si civarının vatandaşlık başvurusu için satın alınan gayrimenkullerin oluşturduğu saplandı. Yabancıların vatandaşlık edinimi için, 2021 senesinde Türkiye'de yaptıkları yatırımlara göre, ülke olarak ilk sırada İran yer aldı. 'İran'ı, Irak, Afganistan, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Rusya Federasyonu' izledi. Aynı zaman diliminde yabancıların İstanbul'daki gayrimenkul yatırım tercihlerinde "Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir" ilçeleri yer alırken bu ilçeleri Bağcılar, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu ve Fatih sırasıyla izledi.

Yabancıların konut alımlarında kritik detay! Resmen açıklandı!

Yüz ölçümü artış gösterdi

TÜİK tarafından açıklanan konut satışı özelinde verilerine göre: adet bazında, 2021 senesi itibariyle Türkiye genelinde, toplam 58 bin 576 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakamla, 2020 senesinin aynı zaman dilimine göre dördüncü çeyrekte yüzde 44.04 bir arttı. Yabancılara satılan evlerin toplam konut satış işlemleri içindeki oranı 2020 senesi itibariyle yüzde 2.7 olurken bu oran 2021 senesinde yüzde 3.9 oldu.

2021 senesi itibariyle, yabancıların Türkiye'deki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında tüm gayrimenkul yatırımları değerlendirildiğinde, birinci sırada Kuveyt bulunuyor. Bu kategoride 2020 senesinin birincisi ise Afganistan olarak kaydedildi. Birinci olan Kuveyt'i sırasıyla "Almanya, ABD, Afganistan, Irak, Yemen, Iran, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Azerbaycan" izledi.

Yabancıların konut alımlarında kritik detay! Resmen açıklandı!

Tüm gayrimenkul türlerinden en fazla tercih edilen illerde toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında 2021 senesi itibariyle yabancıların en çok tercih ettiği il Bursa oldu. Bursa'yı sırası ile "Antalya, İstanbul, Sakarya, Muğla, Mersin, Yalova, Ankara,  İzmir  ve Samsun" takip etti.

Tüm gayrimenkul türünden 2021 senesi itibariyle en çok tercih edilen illerde satış bazında ise birinci İstanbul oldu. İstanbul'u sırası ile "Antalya, Ankara, Mersin, Yalova, Bursa, İzmir, Sakarya, Muğla ve Samsun" takip etti.

Türkiye'den gayrimenkul alan yabancılara döviz düzenlemesi!

İzmir'de yabancıya konut satışları arttı mı?

Yabancıya konut satışının 2021 karnesi!


Geri Dön