19 / 11 / 2024

Yabancıların ofisi KDV'den muaf olamadı!

Yabancıların ofisi KDV'den muaf olamadı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Leyla İlhan bugünkü yazısında, konut veya ticari ünite satın alan yabancılar için KDV istisnasını anlattı. İşte o haber..




Hükümet hem konut satışlarını canlandırmak hem de yabancı yatırımcıyı yeniden çekmek için bu yıl içinde KDV tebliği çıkardı. Böylece Türkiye'den konut veya ticari ünite satın alan yabancı yüzde 18 KDV'den muaf olacaktı. Ticari ünitelerin de KDV'den muaf olması son zamanlarda artan ofis stoğunun eritilmesi için umut olmuştu. KDV tebliğine göre yurtdışından yerleşik kişiler, yurtdışında yaşayan Türkler ile yurtdışındaki yabancı şirketlere KDV istisnası getirildi. Ancak tebliğ ticari alanlarda bekleneni vermedi.


Çünkü Tapu Kanunu ile KDV tebliği arasında uygulama çelişkisi giderilmemişti. Tapu Kanunu’na göre yurtdışında yerleşik şirketlerin Türkiye’de tapu alması çok özel kurallara bağlı. Tapu verilmesi ancak petrol arama izni olması gibi koşullarda gerçekleşiyordu. Bu durumda yatırımcı bireysel olarak tek tükte olsa yurtdışından gelip ticari ofis alabiliyor. Esas itibariyle ticari ofisleri alacak olanlar ise yabancı şirketler. Yabancılar bunu halihazırda iki yöntemle yapabiliyor. Türkiye’de şirket kurarak ticari gayrimenkul alma yoluna gidiyorlar. Ya da bireysel olarak aldıklarında tapu alabiliyorlar. Ancak bunu yaptıklarında ise yüzde 18’lik KDV muafiyetinden faydalanamıyorlar. Yani sonuç itibariyle düzenlemenin uygulamada bir karşılığı olmadı.


Peki ya iki kanun arasındaki çelişki giderilecek şekilde düzenleme olsaydı sektörü nasıl bir tablo bekleyecekti? Bu konuda görüşlerini aldığımız Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, “Eğer düzenleme istisna sağlayacak gibi yapılmış olursa en az 5 yılda 5 milyar dolar kadar satış yapmamız mümkün olacak” diyor. Hatipoğlu, böylece yüzde 18’lik indirimle birlikte Türkiye’nin eşdeğer ülkelere göre daha ucuz bir ülke olacağını ifade ediyor. Bunun için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesi bekleniyor.


1 milyon dolara vatandaşlık bitti


Türkiye geçtiğimiz yıl yaptığı düzenlemeyle 1 milyon dolarlık konut alan yabancıya vatandaş olma hakkı tanımıştı. Biraz geç hayata geçse de çalışma sektörde büyük heyecan yarattı. Henüz tam olarak sayısını bilmesek de projelerden vatandaşlık için konut alanlar var. Vatandaşlık için en fazla alanlar ise beklendiği gibi Ortadoğu ülkeleri oldu. Hatta Nurol GYO vatandaşlık amacıyla kendisinden konut alanların sayısının artması nedeniyle vatandaşlığın hukuki prosedürü konusunda yardım etmek için bir departman oluşturdu.


Tüm bunlar yaşanırken Türk vatandaşı olma sınırı yükseltildi. Aslında sektör yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarla 1 milyon doların indirilmesi gerektiğini dile getirmişlerdi. Şimdi bu rakam 1.5 milyon dolara çıkarıldı.Yabancılara satış yapan bir firmanın Genel Müdürü olan Samim Hatipoğlu’nun bu konudaki yorumu ise şöyle: “1 milyon dolar ile 1.5 milyon dolar arasında büyük bir fark yok. Belki 2 ila 5 milyon dolarlara çıkarılsaydı zorlayıcı olabilirdi.”


Samim Hatipoğlu’na çok daha ucuza vatandaşlık veren ülkeleri hatırlattığımızda ise şu yanıtı veriyor: “100 bin dolara vatandaşlık veren ülkeler var. Bunlar arasında Avrupa ülkeleri de yer alıyor. Ancak bunların bir kıymeti yok. Belki şu anda vatandaşlık için konut alanlar az, ancak konunun bilinirliğinin artmasıyla birlikte tıpkı mütekabiliyet gibi mutlaka vatandaşlık için konut alanların sayısı artacaktır.”




Leyla İLHAN/Dünya


Geri Dön