27 / 04 / 2024

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı iştahı arttı!

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı iştahı arttı!

Türkiye’ye güveni tam olan yabancı yatırımcının gayrimenkul yatırımı artarak devam ediyor. İşte yabancı ülke vatandaşlarının en çok gayrimenkul yatırımı yaptığı şehirler...



Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı iştahı artış gösterdi. 2018’de tüm zamanların rekorunu kıran yabancıya konut satışında, 2019 ilk çeyreği de bu zamana kadar yapılan satışlar arasında en yüksek orana ulaştı. 

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satışına ilişkin son verisi olan mart ayı istatistiklerine göre, yabancıya konut satışı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.3 artış göstererek 3 bin 129 oldu. Mart ayıyla birlikte yabancıların yılın ilk çeyreğinde satın aldığı 9 bin 618 adet konut, yabancıya satışta tarihin en iyi birinci çeyrek rakamı oldu. 2018 yılının ocak-mart döneminde 5 bin 298 adet konut yabancıya satıldı, 2019 ilk çeyreğinde 10 bine varan satış adedi yüzde 81.5 arttı.

Yabancı ülke vatandaşlarına yapılan satışta İstanbul yine birinciliğini korurken, aynı dönemde İstanbul’u Antalya, Bursa,  Ankara  ve Yalova takip etti.

Tapu yurt dışına açıldı

Yabancıya konut satışını artıran etkenlere ve yabancıların en çok gayrimenkul yatırımı yaptığı şehirlerdeki mevcut fiyat durumu araştırıldı. İlk sırada yer alan İstanbul’un yanı sıra Antalya, Bursa ve Yalova üst sıralardaki yerlerini kolay kolay bırakmıyor. Yabancı alıcı, turizm potansiyeli de yüksek olan şehirlere yatırım sürüyor. Yabancılara konut satışından elde edilen gelir, özellikle 2013’te yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasası sonrası hızla artış gösterdi. 2018’de özellikle artan döviz kurundan yararlanmaya başlayan yabancılar, Türkiye’de vatandaşlık için yapılacak gayrimenkul yatırımında sınırın 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesiyle ise asıl yükselişini gösterdi. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve yabancı yatırımcıların bulundukları ülkelerden işlem yapabilmelerinin sağlanması amacıyla Tapu ve Kadastro Yurtdışı Teşkilatlarının açılması hamlesi de olumlu dönüş getirdi. 

Bursa’nın cazibesi 

Yabancılara konut yatırımı yaptığı şehirlerde önemli değer artışları birbirini takip ediyor. Bu kapsamda, Bursa’da yüzde 12.89 artıyor. Endeksa.com’un verilerine göre, sanayisi ve ulaşım seçenekleriyle dikkat çeken Bursa’da konut fiyatları son 4 yılda ortalama yüzde 72, son 1 yılda ise yüzde 16 oranında yükseldi. Ortalama konut metrekare satış fiyatının 1.885 lira olduğu Bursa’da ortalama konut fiyatı 248 bin 820 lira. 

Bursa’da son 1 yılda en fazla değer artışı yüzde 33 ile Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de oldu. Konut fiyatlarında en fazla artış görülen ilçeler ise yüzde 26 ile Yenişehir, yüzde 25 ile İnegöl, yüzde 20 ile Kestel, yüzde 18 ile Gemlik, yüzde 16 ile Nilüfer ve Gürsu, yüzde 15 ile İznik ve yüzde 14 ile Mudanya olarak kayıtlara geçti.

Başkent atak yaptı

Ankara‘da konut fiyatları son 1 yılda yüzde 4.35 oranında arttı. Şehrin gördüğü ilgiyle gelecek dönemde de değer artışının sürmesi planlanıyor. Ankara'da ortalama değerlerle konut metrekare fiyatı 1.833 lira, konut fiyatı 230 bin lira, geri dönüş süresi ise 17 yıl seviyesinde seyrediyor.

Ankara’da konutların en fazla değer kazandığı ilçeler sırasıyla Şereflikoçhisar, Çankaya, Çubuk, Kahramankazan ve Altındağ. Geri dönüş süreleri dikkate alındığında ise en hızlı kazandıran ilçelerin sırasıyla Kızılcahamam, Altındağ, Etimesgut ve Mamak oldu.

Yalova sürprizi...

Termal turizm ile öne çıkan Yalova’da yabancı yatırımcı sayısı her gün artış gösteriyor. Bölgede mevcut ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 100 lira seviyesinde seyrediyor.

Osmangazi Köprüsü ile daha da değer kazanan Yalova’da son 5 yılda konut fiyatları yüzde 101 arttı.

Yalova’da ortalama konut fiyatları ise 277 bin lira, yatırımın geri dönüş süresi 21 yıl. Şehrin getirisi yüksek ilçeleri ise; Merkez, Çiftlikköy, Çınarcık, Armutlu, Altınova.

Antalya’nın değeri sürekli yükselişte

Türkiye‘nin turizm başkenti Antalya’da konut fiyatları son 4 yılda ortalama yüzde 65.41, son 1 yılda yüzde 25.12 oranında arttı. Antalya'da ortalama değerlerle konut metrekare fiyatı 2.016 TL seviyesine ulaştı. Konut fiyatı ise ortalama 241 bin lira oldu.

Yıllık ortalama değerlendirildiğinde Antalya’da konutların en fazla değer kazandığı ilçeler sırasıyla Alanya, Kaş, Elmalı, Aksu ve Döşemealtı oldu. Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Manavgat da kazandıran ilçelerden. Sur Yapı Antalya ile bölgenin ve Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesine başladıklarını söyleyen Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, Antalya’da yabancıya konut satışının Ocak-Şubat-Mart aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 arttığını kaydetti.

Elmas, “Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan Antalya, pek çok özelliğiyle Türkiye’nin doğrudan dünyaya açılan penceresi olarak görülüyor. Londra ve Paris’in ardından dünyanın en çok turist alan üçüncü kenti olan Antalya’nın bu yüksek potansiyelinin yatırıma da olumlu etkisi oluyor. Yurt içinden ve yurt dışından Antalya’da gayrimenkul almak isteyen yatırımcılar, ciddi bir potansiyel oluşturuyor” diye konuştu. 

Yabancıya konut satışı 2019 Mart'ta yüzde 71,3 arttı!


Geri Dön