22 / 12 / 2024

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri!

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri!

Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri ile ilgili bir yazı paylaştı. Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri ile ilgili yazıyı haberimizde bulabilirsiniz...



Hürses Gazetesi Yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinimleri ile ilgili bir yazı paylaştı. İşte o yazı;



Yabancıların İT Türkiye'de gayrimenkul edinimlerine ilişkin son yasal düzenleme, 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun (1) 5444 sayılı "Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla (2) değiştirilen 35. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesiyle, yedinci fıkrasında yer alan "Ö il bazında edinebilecekleri taşınmazların, illere ve il yüzölçümüne göre binde beşi geçmemek üzere oranını tespiteÖ" ibaresinin ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'nun 3/d maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine, 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35 ve 36. 

maddelerinde 5782 sayılı "Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla (3) yapılmıştır. (4) 5782 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin ve yabancı yatırımcıların Ülkemizde taşınmaz edinimlerine ilişkin yasal düzenleme son halini almıştır. 

1- Yabancı Uyruklu Gerçek ve Tüzel Kişilerin Gayrimenkul Edinimine İlişkin Yasal Düzenleme Tapu Kanunu'nun, 5782 sayılı Kanunla değişik 35. maddesinin son hali aşağıdaki gibidir. 

'Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanunî sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları edinebilirler. Sınırlı aynî hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranır. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı aynî hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemez. (5) Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz mülkiyeti ve taşınmazlar üzerinde sınırlı aynî hak edinebilirler. 

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine Türkiye'de taşınmaz rehni tesisinde birinci ve ikinci fıkralarda yer alan kayıt ve sınırlamalar aranmaz. 

2- 07.01.2006 tarih ve 26046 sayılı Resmi Gazele'de yayımlanmıştır. 

3-15.07.2008 tarih ve 26937 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 

4- Levent BAŞAK, "5444 Sayılı Kanun ile Yabancıların Taşınmaz Mal Tasarruflarına Yönelik Olarak Yapılan Değişikliklerin Yabancılar Hukuku Açısından Değerlendirilmesi Ve Yapılması Gerekenler-l ve II", Yaklaşım ve E-Yaklaşım, Sayı:161 ve 35, Mayıs-Haziran 2006. 

5-"Bu fıkrada belirtilen koşullarla, yüzölçümü miktarını otuz hektara kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir." Şeklindeki son cümle, Anayasa Mahkemesi'nin 11.04.2007 tarihli ve E. 2006/35, K. 2007/48 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir. 


Hürses/Şükrü Kızılot


Geri Dön