11 / 05 / 2024

Yabancıya konut satışında şok gelişme! Meclis'e geldi! KDV istisnası kaldırılıyor!

Yabancıya konut satışında şok gelişme! Meclis'e geldi! KDV istisnası kaldırılıyor!

TBMM'ye sunulan 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında yabancılara konut satışındaki KDV istisnasının kaldırılması amaçlanıyor...



Türk Lirası'nda yaşanan değer kayb nedeniyle inşaat sektöründe maliyetler yüzde 300 ile yüzde 500'e ulaşan oranlarda yükseldi. Fiyatlarda yaşanan yükselişler sebebiyle yeni konut projelerinde aksaklıklar yaşandı. Bunun sonucunda da ev fiyatları 2-3 kat arttı. 

Yabancıya konut satışında şok gelişme! Meclis e geldi! KDV istisnası kaldırılıyor!

Konut fiyatları arttıkça KDV'de artıyor. Türk vatandaşları yüksek KDV oranlarıyla ev sahibi olurken, Türkiye'den ilk kez konut alan yabancılara KDV istisnası uygulanıyor. Böylece yabancı vatandaşlar, Türkiye'den çok uygun fiyatlarla konut sahibi olabiliyor. Bu kapsamda 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile bu KDV istisnasının kaldırılması planlanıyor. 

Yabancıya konut satışında şok gelişme! Meclis e geldi! KDV istisnası kaldırılıyor!

GENEL GEREKÇE 

Yanlış ekonomi politikaları, TL'deki değer kaybı, inşaat sektöründe kullanılan hammaddenin çoğunluğunun ithal olması sonucu, inşaat sektöründe maliyetler %300 ile %500'e varan oranlarda artmıştır. Korkunç boyutlara ulaşan girdi fiyat artışları, fiyatların günlük hatta saatlik değişmesi, piyasadaki belirsizlik nedeniyle inşaat sektöründe yeni projeler yapılamamaktadır. Bu durum konut fiyatlarının 2-3 katma çıkmasına neden olmuştur. Gelinen noktada Türk vatandaşları konut sahibi olma hayali bile kuramamaktadır. 

Ev fıyatları yükseldikçe konuta ödenen Katma Değer Vergisi (KDV) de yükselmektedir. Vatandaşlanmız yüksek oranlarda KDV öderken, Türkiye'de yerleşik olmayan yabancılar ilk konut edinimlerinde vergisiz alım yapmaktadırlar. Üstelik aldıkları konutlar 250 bin dolar veya üstündeyse Türk Vatandaşlığı da yanında hediye edilmektedir. 

Yabancılara KDV'siz konut edinimini mevzuatının yürürlüğe girdiği 2017 yılından 2022 yılının Mart ayma kadar 215.545 konut satılmıştır. Ancak bunun ne kadarının ilk satış olduğu açıklanmadığı için, yabancılar için feragat edilen KDV miktarı da bilinememektedir. Yabancıya KDV'siz işyeri satışlan ise sayı olarak dahi açıklanmamaktadır. Dolayısıyla yabancıya işyeri satışlarında feragat edilen KDV miktarı da muammadır. 
Vatandaşlarımız konut, işyeri alırken yüklü miktarlarda KDV öderken, yabancılardan vergi alınmaması hatta belli meblağların üstüne TC vatandaşlığı hediye edilmesi ne milli, ne vicdani ne de adildir. 

Yukarıda açıklanan nedenlerle hazırlanan Kanun Teklifi ile, Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir işyeri ya da temsilcisi vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumların ilk konut veya işyeri edinmesinde sağlanan Katma Değer Vergisi istisnası sona erdirilmektedir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Değişiklik ile; Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir işyeri ya da temsilcisi vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumların ilk konut veya işyeri edinmesinde sağlanan Katma Değer Vergisi istisnası sona erdirilmektedir. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!

Yabancıya konut satışı fiyatları etkiliyor mu?

Yabancılara 'Kiralama ile oturum izni kaldırılmalı' önerisi! 


Geri Dön