28 / 04 / 2024

Yahudi yerleşim birimlerine 2 bin 300 konut inşa edilecek!

Yahudi yerleşim birimlerine 2 bin 300 konut inşa edilecek!

İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim birimi faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Batı Şeria'da 2 bin 300 yeni konutun inşası onaylandı.



İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) bünyesindeki Yüksek Planlama Kurulu, Batı Şeria'da 2 bin 300 yeni konut inşasını daha onayladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İsrailli sivil toplum kuruluşu Barış Şimdi Hareketi de Tel Aviv yönetiminin son kararına tepki gösterdiği raporunda şu ifadeler kullanıldı: "Yerleşim planlarının onaylanması, barış olasılığını ve iki devletli çözümü engellemeyi, Batı Şeria'nın bir kısmını veya tamamını İsrail'e ilhak etmeyi amaçlayan feci hükümet politikasının bir parçasıdır." 

Filistinliler, İsrail'in işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşim birimlerini her geçen gün genişleterek bunları meşrulaştırmaya çalıştığını belirtiyor.Batı Şeria'nın kuzeyindeki Selfit kenti Belediye Başkanı Abdulkerim Zubeydi, açıklamasında, Selfit'teki Ariel Yahudi yerleşim biriminde inşaat çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini belirtti.

Zubeydi, "Ariel Yahudi yerleşim yeri, yüz ölçümü bakımından Selfit kentinden daha büyük bir şehir haline geldi. Bu genişleme, Filistin topraklarından alınarak yapılıyor. İnşa edilen her bir konutun karşılığında Filistinliler topraklarının bir parçasını kaybediyor." diye konuştu.

İnsan hakları aktivisti Arif Deragime de Batı Şeria'nın doğusundaki El-Ağvar bölgesinde Yahudi yerleşim birimi inşasının aralıksız sürdüğüne dikkati çekti. Deragime, İsrail'in, Filistinlilerin kendi topraklarını bırakıp gitmelerini sağlamak amacıyla evlerini yıktığını, hayvancılık ve tarımı engellediğini, askeri tatbikat yaptığını dile getirdi. 

İsrail'e göre uluslararası hukukun önemi yok

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda yer alan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. Uluslararası hukuku önemsemeyen İsrail ise bazı Yahudi yerleşim yerlerini yasal, bazılarını ruhsatsız sayıyor. Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Velid Assaf, "İsrail, ruhsatsız olarak kabul ettiği küçük Yahudi yerleşim birimlerini, büyük yerleşim yerlerine dahil ederek Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine meşruiyet kazandırmaya çalışıyor." dedi.

Rakamlarla Yahudi yerleşimciliği

Filistin resmi verilerine göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te 150 Yahudi yerleşim birimi ve İsrail tarafından da illegal kabul edilen 116 küçük yerleşimde 653 bin 621 Yahudi yerleşimci yaşıyor. Yerleşim yerlerinin yüzde 47'si Kudüs çevresinde bulunuyor. Yahudi yerleşim birimleri Batı Şeria topraklarının yüzde 10'unu işgal ediyor. Bunun yanı sıra İsrail, Batı Şeria topraklarının yüzde 18'ini askeri gerekçelerle işgal ederken, yüzde 12'sini Ayrım Duvarı'yla bölüyor.


Geri Dön