12 / 09 / 2024

Yalıkavak'taki AVM inşaatına halk tepki gösteriyor

Yalıkavak'taki AVM inşaatına halk tepki gösteriyor

Halk tepkisini ortaya koyar, bıkmadan usanmadan sorunların takipçisi olursa, kıyıların daha fazla betonlaşmasını engellemek mümkün olabiliyor



Halkın sorunlara ilgisi belediyelerin hatta ve hatta idare mahkemelerinin hatalı kararlar almalarını da önlüyor.
Halk sorunlara sahip çıkarsa, kişisel çıkarlar, halkın ve ülkenin yararının önüne geçemiyor.
Bodrum'un Yalıkavak beldesinde olan biten bunun bir örneğidir.
-  Kıyı şeridindeki çarpık yapılaşmadan Bodrum'un Yalıkavak beldesi de nasibini aldı. Alıyor. Geçmişte olan bitenin üzerine tüy diken bir gelişme oldu. Yalıkavak çarşısının hemen dibinde, denize on adım uzaklıktaki mandalina bahçesinde birdenbire 3 katlı dev bir binanın beton karkası yükseldi. Bir girişimci, denizin kenarında bir alışveriş merkezi inşa etmeye başladı.
Yalıkavak halkı birlik oldu. Bıkmadan, usanmadan tepkisini sergiledi. Sürdürdü.
(6 Eylül 2008 tarihinde bu köşede "Yalıkavak'ta cinayet" başlığıyla olan biteni sayın okuyucularıma duyurmuştum.)

Yapılanı yıkmak zor oluyor
-  Geçen yaz "Acep n'oldu?" diyerek Yalıkavak'a gittim. Kaba beton yapı olduğu gibi duruyor. Bir yıl önceden bu yana çivi çakılmamış ama yıkılmamış da...
Yalıkavak Belediye Başkanı Sayın Mustafa Saruhan'la (1969) tanıştım. Konuştum. Son seçimde yüzde 63 oyla CHP listesinden ikinci defa başkanlığa getirilen Saruhan dedi ki:
"Bu inşaata benim başkanlık dönemimden önce hazırlanan ve onaylanan imar planına göre izin verildi. Mevzuata göre yıkmak mümkün değil.
Ancak halkımızın tepkisini de dikkate almak zorundayız. Biz bu beldede yaşayacağız. Belde halkı ve Yalıkavak'a gelenler bu işin yanlışlığı konusunda bu kadar tepki gösteriyor ve direniyorsa, buna bir çözüm bulmak zorundayız. İnşaatı yapanlarla anlaşarak, üstteki katları yıkmalarını, sadece toprak altındaki otoparkı korumalarını, otoparkın üzerini yeşillendirmelerini sağlamak için çaba gösteriyoruz. Siz de bize destek verin."
(2 Ağustos 2009 tarihinde bu köşede "Yalıkavaklılar direndi, Belediye Başkanı çözüme yöneldi başlığıyla, Mustafa Saruhan'ın çabalarını anlatmıştım.)

Halk başardı gibi!
-  Önceki gün inşaat mühendisi Metin Soylu'dan bir mesaj aldım. Okuyucum, "Yalıkavaklılar direndi. Başardı. Sahildeki dev baton bina yıkılıyor. Yapılırken kaybettirdiklerini getirir mi bilemiyorum ama, binanın büyük bölümünün yıkılacağı söyleniyor. Umarım bu Yalıkavak'taki benzer yapılar ile Bodrum'daki tüm benzer yapılar için de örnek olur" diye yazmış. Ve de yıkımla ilgili fotoğraflar göndermiş.
-  Belediye Başkanı Sayın Mustafa Saruhan'ı aradım. "Halkın tepkisi karşısında belediye çözüm arayışına girdi. En sonunda inşaat ruhsatı iptal edildi. Belediye yıkım kararı aldı. Yıkıma belediye başladıktan sonra inşaat sahibi yıkımı kendinin yapacağını belirtti.
Yıkımı önlemek için açılan değişik davalar belediye lehine sonuçlandı. Ama yıkım devam ederken şimdi de Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Bakalım Aydın'daki mahkeme, Yalıkavak'taki bina için ne karar verecek?" diyor.
İmar planları yapılırken, inşaat ruhsatları verilirken yerleşim bölgelerinin özellikleri, halkın yararı dikkate alınsa benzer sorunlarla karşılaşılmaz. İnşaat sahipleri boş yere riske girmez. Halkla karşı karşıya kalmaz. Para kaybetmez. Belediyelerin başı ağrımaz. Yapıldıktan sonra yıkmak hem zor oluyor hem de yapanları maddi ve manevi bakımdan üzüyor.
Güngör Uras / Milliyet


Geri Dön